Борисов се крие от "Турски поток" като щраус заровил главата си в пясъка, над който кръжат белоглави орли

Може да се каже, че 2020 година беше изключително тежка за номиналния премиер на България Бойко Борисов. Но не защото той е защитавал националния интерес и суверенитет, а поради точно обратното. Борисов винаги се е грижел на първо и единствено място за задоволяване на своите персонални капризи, произтичащи от прекомерната алчност, аморалност, манията за величие и вродената простота (отрицателно IQ), залостени в човешката му "дреха".
Така или иначе той, Бойко Борисов, отдавна премина през периода на възход, като и тогава (и сега) не свърши нищо полезно за България и народа й, освен да облагодетелства като разпределител на публичен ресурс себе си, шепа олигарси (най-вече "свинския") и лица от трибуквени групировки от 90-те години на миналия век. Вече е във фазата на пропадането, без да изреждам събитията от изтеклата година, които белязаха началото на скороспостижния му политически и властови надир.

2021 е съдбоносна за България. През тази година ще определим, покажем и докажем дали сме готови да я спасим и да положим началото на възраждането на Родината ни, или отново ще я оставим в лапите на нееволюиралото добро (злото), некомпетентността, арогантността и покварата - безпомощна, разкъсвана, кървяща, жадна, задушена, изнасилвана, ограбвана, отравяна... - и така да погубим и себе си.

Новата 2021 година започна знаменателно за българския премиер - с протест под прозорците на една от цитаделите на настоящото зло - Министерски съвет, където гражданите шести месец искат оставките на Бойко Борисов и мракобесния главен прокурор Иван Гешев.
Последните минути на 2020 година бяха белязани от задълбоченото обръщение на президента на България Румен Радев, който очерта и приветства пътя на възможната промяна. Това не бяха просто едни слова, а знаци. Знаци, които бяха правилно разчетени от всички пробудени, посветени и просветени българи. Разследващият журналист Димитър Стоянов правилно забеляза и отбеляза и друго: "Новогодишната реч на Румен Радев беше гавра с труп. Политическият труп на Борисов!".
Неадекватният Бойко, не намерил мир и покой в новогодишната нощ след обръщението на президента Радев към българската нация, чака час и половина недодяланите му пиари да се включат "форсмажорно" с пост от профила му във Фейсбук, който нееднозначно може да бъде определен като задочен нескопосан и повърхностен отговор на Борисов към Радев. 

Ден първи от 2021 година и бягството на Борисов от откриването на "Турски поток"

Изплашен от наложените американски санкции върху руския проект "Турски поток", от ранните зори на 1 януари Борисов се впусна като руно в безмислените инспекциите на обекти, от които нищо не разбира. Не случайно. На 30 декември ТАСС съобщи, а БТА предаде, че "откриването на газопровода Балкански поток /продължение на Турски поток на територията на Сърбия/ ще се състои на 1 януари. Сръбската агенция Танюг съобщи, че президентът Александър Вучич ще открие газопровода на 1 януари в 6.00 часа местно време /7.00 българско/ край град Жабал. Агенцията не посочва причините за отлагане на откриването". Поставен на "динена кора" от Бойко Борисов, който вече не иска да има нищо общо с руския газов проект през България, Вучич, вместо да открие официално тръбата от българска страна, бе принуден да го стори от унгарска. В същото време Борисов "грейна" в Петрич да се хвали с открита през 2016 година компресорна станция, за чието изграждане лично той няма абсолютно никакви заслуги. Въпреки това, от Петрич Борисов приветства азерския газ с нагло самохвалство: "Виждате и как нашите братя в Сърбия се радват, че "Балкански поток" работи, но ние ще го открием, когато станем готови с всичко (с интерконектора България-Гърция, който има подкрепата на ЕС и САЩ - б.р.). Когато всичкото стане готово, ще поканя и съседите, всички колеги ще дойдат, защото това, което България направи, дава възможност за пълна диверсификация и дава възможност на нашите съседи да печелят от транзитните такси".

Във Фейсбук журналистът Веселин Дремджиев написа: "Връзката между 2020 и 2021 е и газова. Борисов обслужи интересите на Путин като построи скоростно в България участъка на Турски поток 2 за 3 млрд. лв. Което е еднократно по 1500 лв. на Bg пенсионер. И се губят сигурните такси от досегашния транзит. Но така се връщат онези 800 млн., които Путин си търси за Южен поток от Борисов. А и добрият към Кремъл Тръмп не наложи санкции за заобикалянето на Украйна от руския газ и все обещавана (за някога, но не сега) диферсификация на руските доставки в България. Джипката днес я нямаше при Вучич. Защо ли?
P.S. Защото беше заета да прави реклама на азерски газ, който може на Кулата да пренасят и в газови бутилки Пунта Мара. Защото интерконекторът с GR, който Борисов строи вече 10 години, пак ще е готов в бъдещето. За разлика от руския Турски..."
.
Политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев написа: "И Борисов и Вучич, по съвет от Москва и нейни американски приятели, избързаха да открият Турски поток днес, за да го представят като "свършен факт". Преди Сената да преодолее днес ветото на президента Тръмп.
Лоши новини - за пръв път току-що републиканците в Сената гласуваха против вето на Тръмп, което означава, че губи контрол върху конгресмени и сенатори от републиканската партия. Затова са се разбързали тук и Вучич откри Балканския поток, като уж изпреварва Борисов. Техният човек в Белия дом си заминава.
Рекапитулация - Сърбия построи своята част от Балкански поток за сметка на пари на Газпром, не свои, както "геостратега" Борисов. Вучич го построи по-евтино, като получи и "екстра" - по-евтин газ - ДО 155 долара за хиляда кубически метра, което е 23,4 лева/МВтч. За сведение, цената за нас е с 4 лева, или 15 процента по-скъпа. Но за сметка на това сме "геостратегическа страна" и баш лидер ни е Борисов, гдето ги разбира тези работи.  Когато користта срещне глупостта."
.

Страхът от американските санкции и ЕС разтресе Борисов и той се скри от откриването на "Турски поток", където са заложени близо 2 млрд. евро на българските данъкоплатци.

Известно е, че САЩ наложиха санкции за всички фирми, които работят по руския газов проект в България и им дадоха срок до 20 ноември 2020 г. да напуснат площадките. Тогава, през октомври, Борисов спокойно очакваше втори президентски мандат в САЩ за Доналд Тръмп, от който се "откупи" (и Делян Пеевски, който има проблеми в САЩ) със сделка за закупуването на самолети F-16, които все още същестуват само на хартия. "Турски поток" си вървеше, дори Борисов инспектира КС "Расово", за да покаже, че руският газов проект у нас е към финализиране. Но ситуацията в САЩ бързо промени неговия ракурс. След официалното преброяване на бюлетините, Джо Байдън спечели президентските избори, въпреки че Тръмп оспорва победата като подчертава, че тя се дължи на фалшификации на вота. На 28 декември 2020 г. Сенатът преодоля ветото на Доналд Тръмп и така в сила влизат санкциите на САЩ срещу "Турски поток". Основната фирма по "Турски поток" в България е държавната "Булгартрансгаз". ЕК и ОЛАФ, след разследванията на Биволъ и BIRD.bg, бяха сигнализирани от БОЕЦ. ЕК наложи пълна корекция по ОП "Конкурентноспособност" и даде на Гешев строителите на "Турски поток" , усвоили европари. ОЛАФ също води разследване, което ще бъде поето от главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.
Така "Турски поток" стана много неудобен за Бойко Борисов, чийто мандат е към края си и вероятно ще е последен.

Годината на изборите - парламентарни и президентски

През 2021 г. в България ще се проведат избори за парламент и президент. ГЕРБ и БСП, които са с изравнени сили, ще имат значително по-малко мандати в новото народното събрание. Все още е рано да се каже коя политическа сила от двете ще спечели най-много гласове, както и дали изобщо ще бъде излъчено правителство.
По всяка вероятност, ако приемем, че ГЕРБ са първа политическа сила, Борисов ще протегне ръка за съставяне на кабинет към "Демократична България", "Има такъв народ" и задкулисно към ДПС, с които не са спирали да усвояват и управляват зад паравана. В замяна при консенсус, Борисов ще предложи и своето излизане от политиката (при гаранции, че няма да бъде разследван), като заеме мястото на почетен председател на ГЕРБ, по примера на Ахмед Доган. Едва ли Слави Трифонов, Христо Иванов и Атанас Атанасов ще си причинят това политическо и нравствено-обществено сепуко, което не само ще изкара хората по площадите, но може да прерасне в кървави картини и унищожаване на имущество - частно и публично.
Коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна.
Ако мандатът бъде даден на БСП за съставяне на правителство, то първите и единствените, които ще откликнат за съглашение, са ДПС. Това отново ще взриви гражданите и "седянката" бързо ще бъде разтурена.
Единсвеният вариант за излъчване на правителство изглежда е възможен след сформирането на общ антиГЕРБ фронт между БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" и формацията на Отровното трио и Изправи се.бг (Мая Манолова), които ще се явят заедно на избори. Трудно за постигане като начинание, много трудно.
Силно се съмнявам мандатите в новия парламент на "Демократична България", "Има такъв народ", Отровното трио и Мая Манолова да стигнат до необходимото 121 за сформиране на правителство, колкото и да са близо до числото.
Присъствието на ВМРО (Красимир Каракачанов), НФСБ (Валери Симеонов) и "Републиканци за България" (Цветан Цветанов) в новото Народно събрание е по-скоро Фата Моргана.
Много е вероятно да се стигне до служебен кабинет.

При хипотеза, че бъде сформирано правителство и звънецът в Парламента удари, не започне ли нормотворчеството със Законопроект за изменение и допълнение на НПК и ЗСВ (засягащи фигурата на главния прокурор и ВСС), това ще бъде знак - не за промяна, а на подмяна. А животът на парлмента и правителството ще бъде кратък под ударите на измамените български граждани. 

Президентската институция е единствената в България, която към момента не е превзета от държавната мафия и е абсолютен коректив и контрапункт на беззаконието, мракобесието, клиентелизма, корупцията и некомпетентността в управлението на държавата. Изборите за президент са от изключително значение за бъдещето на страната ни.

Бойко Борисов веднъж заяви, а и многократно доказва с поведението си, че не вижда живота си извън политиката и властта. Сигурно има защо.
Предстои да разберем дали най-големите му страхове ще се сбъднат през 2021 година. Това зависи от вота на българските гласоподаватели (в страната и по света) и наложителната висока избирателна активност на предстоящите парламентарни избори.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

Горко на нация,
която е пълна с вярвания
и празна откъм вяра.
Горко на нация,
която се облича в дреха,
която не е тъкала,
яде хляб, който не е жънала,
и пие вино, което не е изцедила
със своята собствена преса.
Горко на нация,
която приветства
тиранина като герой
и смята бляскавия завоевател за щедър.
Горко на нация,
която насъне презира някоя страст,
а наяве й робува.
Горко на нация,
която издига глас
само когато крачи в погребална процесия,
гордее се само с руините си
и се съпротивява
само когато вратът й е поставен
между меча и дръвника.
Горко на нация,
чиито държавници са лисици,
философите й са шарлатани,
а изкуството й е изкуство
на кръпките и подражанието.
Горко на нация,
която посреща своя нов водач с фанфари,
а го изпраща с пищялки,
само за да посрещне друг отново с фанфари.
Горко на нация,
чиито мъдреци са онемели с годините,
а силните й мъже са още в люлката.
Горко на нация,
разделена на части,
всяка от които си въобразява,
че е нация.

Джубран Халил Джубран

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.