"Българската мафия, както я видях" - така е озаглавена най-новата книга на  журналистката Анна Заркова. На 22 октомври предстои премиерата, която ще се състои в клуб "СИТИ СТЕЙДЖ" /подлеза на НДК/, от 18.30 часа.

Родена в София, Анна Заркова Завършва Софийския университет „Климент Охридски”, специалност Българска филология. Работи като коректор в Българската телеграфна агенция (1982–1983), журналист във в. „Ком” (1984–1986), във в. „Транспортен глас” (1987–1989) и др. От 1992 година е отговорен редактор на отдел „Криминален и съдебни новини” във в. „Труд” - изданието, с което се раздели за година, а след това се върна в него, но вече като независим наблюдател.   

Анна Заркова е носител на званието „Журналист на годината” на в. „Труд” за 1992, 1993, 1997 г. Удостоена е с наградата  за смелост „Кристален орел” на Международния съюз на журналистите със седалище Ню Йорк (1998). Носител е и на наградата „Първенец в професията” - на международната асоциация на жените журналистки със седалище Вашингтон (1999). 

Дългият и трънлив журналистически път, в търсене на истината и разплитането на сложни криминални казуси, среща Заркова с много от знаковите фигури на несвършващия преход  - от министри и политически лица, през шефове на силови групировки, до овъртолените с тях полицейски началници, директори и обикновени ченгета в структурите на МВР.  Рефлексът й за истина и справедливост не остават ненаказани и през 1998 г. Анна Заркова става жертва на покушение - залята е с киселина. Престъплението остава в графа "неразкрити", макар за него да е даден на съд и оправдан синът на уличен в корупция полицай, уволнен след нейна публикация. 
Житейският път и кариерата на уважаваната журналистка сами по себе си подсказват сюжетите, отговорите и поставените въпроси над тялото на разсъблечената българска мафия. Такава, каквато е в очите на Анна Заркова -  "Българската мафия, както я видях"!

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.