Сметките за ток са повишени три пъти, сравнено с миналата година

 „Малкият бизнес буквално е поставен на колене. Хората изнемогват – малките пекарни, магазинчета, малките фирми не са в състояние да плащат огромните сметките за ток, които са се повишили 2 пъти в сравнение с пролетта и 3 пъти в сравнение с миналата година. Предупредиха ни, че предстоят фалити, ако не бъдат предприети незабавни мерки.“

Това сподели лидерът на Изправи се България Мая Манолова пред медии и съмишленици във Варна и допълни: „Не е нормално цената на тока да прескача 1000 лв. Не е нормално при 60лв с печалбата ток на АЕЦ Козлодуй да се продава за 1060лв.“

Тя поиска цялото вътрешно потребление на ток - на малкия бизнес, болниците, общините, културните институти, социалните домове, включително и за големия бизнес да премине към регулирания пазар на цена до 150лв/МВтч. За големите фирми според социалната формация е справедливо да има по-висока тарифа, която обаче да ги прави конкурентоспособни на съседните държави.

Манолова се изказа категорично против идеите от продажбата на ток за износ да се подпомагат външни фирми. Според нея от продажбата на скъп ток за износ трябва да се подкрепи българския бизнес, както съседните ни държави като Гърция не ни плащат от печалбите си от българските туристи, или от печалбите от продажбата на природен газ. Така Манолова не вижда причина най-бедната европейска държава да си остави печалбите от производството на ток и да плащаме тока на нашите съседи.

Категоричната позиция на Изправи се България е да се създаде регулиран вътрешен пазар с таван на цената. „Не може 20-30 пъти по-високата цена на тока да се плаща за сметка на фалиращи фирми и българските домакинства.“

По повод тази тема по-рано през деня Мая Манолова посети баничарница във Вълчи дол, която е на ръба на оцеляването, заради непосилната сметка за ток. Манолова подчерта, че именно това отличава Изправи се България – винаги близо до проблемите на обикновения човек, чийто полезен вот е логично да отиде в полза на самия него. „Така, както подкрепяме баничарницата във Вълчи дол, проблемът с входа в кв. Младост, църквата в Близнаци, така сме близо до тези, които имат нужда от нас и се борим до намиране на решение“.

Манолова припомни за готовия законопроект за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, въз основа на който държавата трябва спешно да създаде нужните реформи и да се поеме цялото увеличение върху битовите сметки за всички енергийно бедни българи.

Във връзка с високата подкрепа и възходящия тренд от Изправи се България подчертаха, че не възнамеряват да влизат в безпринципни коалиции, - „Както вече видяхме, коалициите за пари и власт катастрофират“ – каза още Манолова във Варна.

Цялото видео от брифинга във Варна можете да видите ТУК.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.