Лидерът на БСП издаде, че и на нея е предлаган "пазарлък" за гласуването на промените в Изборния кодекс, но е отказала

"Предлагам ПГ на "БСП за България" да напусне парламента. Вместо там да се коват истинските закони, които подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и задкулисни договорки в интерес на партии. Ние нямаме място и в тези договорки, и в този тип законодателство".

Това заяви на заседание на Националния съвет на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя представи няколко аргумента, които налагат излизането депутатите от народното събрание, един от които е ниското обществено доверие към законодателния орган - само  8%.

"Парламентът се е превърнал не в място където се водят спорове за политики, а място за жълти спорове, обидни дебати, които обиждат не само народните представители, но и цялото българско общество", коментира още Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че БСП не се притеснява от това, че е единствена различна партия.

"Някои казват, че сме в изолация, но когато се бориш с модела на задкулисието и се опитват 3 години по всякакъв начин да те вкарат в него, няма как да не останеш от другата страна. Не сме в изолация. Ние сме с онези български граждани, които също не одобряват този модел." 

Нинова предложи да бъдат отправени следните условия към управляващото мнозинство, което към момента по думите й са всички партии, освен БСП. Тя отново поиска избор на нова ЦИК, отмяна на срамните и позорни среднощни гласувания за Изборния кодекс, връщане на преференцията към старите равнища, започване наново на дебата за машинното гласуване, както и връщане на правото всеки български гражданин да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба.

"Това са нашите условия. Търсим вашата подкрепа. Моментът в България е изключително важен. има голямо недоволство от тези решения, които не касаят една или друга партия. Касаят държавата, държавността, правовия ред и правата на всеки един български гражданин", обърна се тях към членовете на НС на БСП.

Нинова предложи и Националният съвет да излезе с обръщение, надпартиен призив, към всеки българин, който милее за закона за свободата си, за мнението си и да се чувства свободен и уважаван да го изразява.

"Който милее, нека направим общ фронт не БСП да печели изброи, не една партия да стане, за да седне друга, а за държавата и правата на българина. Гласувайте за която партия искате, това е ваш избор, важното е да имате гарантиран свободен избор, човешки права и в България да има върховенство на закона", обърна се тя към българските граждани.

Пазарлъкът за ИК беше предложен и на нас. Имам самочувствието, че го отказахме, сподели Нинова.

Според нея споровете за Изборния кодекс са показали и нещо далеч по-сериозно, за което левицата е говорила, но то сега е придобила видимост.

"Две години говорим срещу задкулисието и модела на прехода, в който всички партии тайничко се сговарят за собствени и партиен интерес, някъде по тъмно. Нощта на приемането на Изборния кодекс брилянтен пример за това сговаряне", категорична бе тя.

По думите й това е бил грозен пазарлък за партийни интереси, който е бил предложен и на БСП.

"Ние го отказахме и това е още едно доказателство за думите ни, че на този модел трябва да се сложи край. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Трябва да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях. В онази нощ положението бе: „Ти на мене, аз на тебе. Ние нямаме място в тези договорки", заключи Корнелия Нинова .

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.