„Грубо посегателство и посичане на правата на българските граждани. С новите текстове преференцията вече става абсолютно безсмислена. И на практика възможността, която имаше да се гласува за личности, вече е зачеркната. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лв. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма кака да се случи.“

 Така омбудсманът Мая Манолова коментира промените в Изборния кодекс, гласувани миналата нощ в Народното събрание.

, категорична бе Манолова.

Тя посочи и че за пореден път се лишават десетки и стотици хиляди български граждани зад граница от правото им на глас, като електронното гласуване отново се отлага за неопределено време.

„Премахва се и съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии - достижение, което съществуваше в Кодекса. Сега реално хората се лишават и от право на защита, и от право на съдебен контрол върху актовете на Централната избирателна комисия и на местните комисии“, подчерта още омбудсманът.

Манолова оредели като огромен абсурд обжалването на решения на ЦИК в местните административни съдилища.

„Нарушават се основни конституционни принципи и с моя екип вече работим по Конституционна жалба, защото няма как да остана безразлична върху това посегателство върху изборните права на българските граждани“, каза омбудсманът.

Омбудсманът акцентира и върху факта, че тази поправка на ИК е вече тринадесета поред, а с всяка следваща се отнемат все повече права на хората, което прави кодекса недемократичен. Манолова изброи и други промени в подкрепа на тезата си за вече отнетите права -  като правото на избор на кметове в малките населени места и на районни кметове, образуването на избирателни секции на българите зад граница по облекчен режим, осъществяването на съдебен контрол от ВАС, обжалването на избирателните комисии, отказа да се спази закона за избор на нов състав на ЦИК и др.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.