Пореден пример за некомпетентност, невежество и неграмотност в държавата

Много удари понесе българската дипломация. Днес отново се подиграха с НС, Кабинет, ВСС и МВнР. Ако Пламен Георгиев е толкова ценен за премиера, как ще се намерят места в дипломатическата служба за всички останали подобни от кохортата на управляващите? За пореден път бе взривена гилдията на професионалните дипломати. Българско дипломатическо дружество, най–старото и авторитетно професионално сдружение на българските дипломати, излезе със следната Позиция:

                                                                                                                                      ПОЗИЦИЯ

                                                                                                     на Българското дипломатическо дружество относно

                                                                                        назначението на Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия

 

Поредното грубо погазване на Закона за дипломатическата служба!

Поредната подигравка с дипломатическата служба!

Поредната демонстрация на пълното незачитане на опита и познанията в дипломацията и потъпкване на професионализма в дипломатическата служба!

За Българското дипломатическо дружество даже е обидно да коментира назначението на Пламен Георгиев за Генерален консул на България във Валенсия!

Първо, бихме искали да напомним на правителството, че Генералният консул е позиция в дипломацията, която е високо уважавана и ценена в двустранната дипломация. В международните отношения консулът е фигура от „древни времена”, както казва още в преамбюла си Виенската конвенция за консулските отношения, появила се далеч преди посланика.

Второ, за информация на нашето правителство Генералният консулт не е този, който поддържа отношенията между т. нар. „служби” и работи с правоохранителните органи, както се посочва в мотивите на МВнР. За това се изпращат нарочни полицейски аташета.

Трето, не е видно от биографията на Пламен Георгиев къде точно е научил испански, което също се подчертава с голяма гордост от МВнР. Но, пак за информация на управляващите, и знаенето на езика не е гаранция, че можеш да свършиш работата, за която те изпращат – той е просто необходим реквизит.

Четвърто, не трябва да се отминава с лека ръка и това, че името на Пламен Георгиев е съпътствано от непрекъснати публични скандали, което българското правителство да не си прави илюзия, че приемащата страна не отбелязва.

Генералният консул на една държава е този, който трябва да развива двустранните отношения със съответната държава, да организира добро консулско обслужване на нашите граждани и на гражданите на съответната държава и най-важното – да работи активно с местната българска общност.

Да изпратиш човек във Валенсия, който няма представа от консулската работа, който няма елементарен опит в дипломацията, е „бедствие” и за българската общност там, и за България тук, и за дипломатическата служба в частност.

Тенденцията да се изпращат непрофесионалисти на длъжността генерален консул на България вече продължава доста години. Политическите назначения при генералните консули далеч надхвърлят допустимите 20% процента за политически назначения по Закона за дипломатическата служба. Като добавим и посланиците, скоро ще се окаже, че за кадровите дипломати, за истинските дипломатически служители, вече няма свободни позиции. Затова нека не се учудваме, че външната ни политика се свежда до „прегръдки и целувки” и ПР-мероприятия и никакви реални постижения. Защото дипломацията е работа, и то денонощна, макар че на някои хора им се струва, (за съжаление най-вече сред управляващите), че тя е всъщност ходене от един прием на друг или от един коктейл на следващия!

Призоваваме правителството да отмени назначението на бъдещия генерален консул  във Валенсия Пламен Георгиев!

Призоваваме ръководството на Министерството на външните работи да се противопоставя и на това и на всякакви подобни назначения!

Призоваваме президента да заеме съответната позиция!НЕКА

         

СЕ ОПИТАМЕ ДА СПРЕМ ПОРЕДНОТО НАЛАГАНЕ НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА, НЕВЕЖЕСТВОТО И НЕГРАМОТНОСТТА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА!!! ПОРЕДНОТО НАЛАГАНЕ НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА, НЕВЕЖЕСТВОТО И НЕГРАМОТНОСТТА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА!!!

15.08.2019 г., София                                                                                                                                                                                                              УПРАВИТЕЛЕН  СЪВЕТ НА БДД

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.