"Дългоочаквано е решението на управляващите да предложат антиинфлационни мерки. Такива решения, обаче, трябва да бъдат резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и потенциални протести. Затова и българското общество продължава да очаква ясна енергийна стратегия и дългосрочни мерки, дългосрочни политики в тази област."

Така президентът Румен Радев коментира от Берлин антикризисните мерки на кабинета. Той говори малко преди от ПП да ги обявят официално тази вечер.

След като група депутати от ПГ на ПП съобщиха пред медии в парламента какви точно са антикризисините мерки, които е предвидила управляващата партия, без да ги е обсъдила с коалиционните си партньори, финансистът Илия Иванов написа:

"Мерките, предложени от ПП са смешни и жалки. Може би единствено за пенсионерите ще има някакъв ефект, доколкото инфлацията частично ще бъде компенсирана с предложеното увеличение, при това реално ще го усетят само хората с големи пенсии. Швейцарското правило остава за есента, демек - за друг път.

За всички останали групи, мерки няма, ама никакви. Тези 25 стотинки отстъпка на литър за 50 литра и намаляването на ДДС за парното са гротеска, защото това не компенсира ръста в цените на горивата. Нито пък ще намали цените на стоките и услугите, което можеше да стане с по-нисък акциз и едноцифрено ДДС за храни.

Тъжно е, но ПП просто не могат да произведат никакво работещо решение. Тотал щета!"

По темата изказа мнение във Фейсбук и Георги Кадиев:

"В София са хората с най-високи доходи, обаче сваляме ДДС на парното? И облагодетелстваме 440 хил. абоната в София и по 10-ина хиляди в Пловдив и Варна? Останалите българи не получават облекчение, а са много по-бедни. За мен е много по-смислено да се премахне ДДС на ел.енергия за бита, и то до определен таван. Иначе онези с басейни на ток и електрически автомобили са най-облагодетелствани."

Според журналиста Стоян Тончев се разиграват циркове пред обществото:

"Аз не мога да разбера някои от "Продължаваме промяната" какви са - депутати или глашатаи и пиари на все още неясно образувание.

Асен Василев им спуска 5 опорни точки, те ги представят пред медиите в парламента като антикризисни мерки, за да види Кокорчо какви са обществените нагласи и как се приемат недоносчетата му, после БСП и ИТН казват, че тях никой не ги е питал, ДБ никой за нищо не ги и пита и... така!

Разбрахме вече колко им е експертността и капацитета - и на Киро, и на Лена, и на другия. Кръгла нула!

Този кабинет има като максимален срок края на август. Ако нямат план за 3 месеца напред, как да се справят с кризите във всички сектори и отрасли, и с нарастващото социално недоволство, по-добре да се ориентират още отсега към приключване.

Няма да ги държим на власт, за да гледаме как теглят заеми Лорел, Василев и Петков!

Назрява и времето за записите на НСО - да видим кой влиза и излиза посред нощите в МС, какъв го чини там и какво си правят горе!

"Продължаваме промяната" предлага антикризисни мерки "Стои ни се на власт, въпреки че за нищо не ставаме". При огромната инфлация, пред която е изправен всеки един български граждани, финансовите "облекчения" са подигравателни."

А ето и какви са мерките, споделени в социалната мрежа от народния представител на ПП Настимир Ананиев:

"Запознахме медиите с предложенията на Продължаваме Промяната към лидерския съвет на коалицията, който ще се проведе утре:
- 450 лв минимална пенсия за стаж
- Пропорционално увеличение на всички пенсии с над 20%
- 3400 лв таван на пенсиите
- Подпомогаме финансово работещи родители - 600 лв данъчно облекчение за едно дете и 1200 лв. за две деца, като облекчението може да се ползва на тримесечие
- Намаляне с 11% ДДС за централно отопление - всички, които плащат сметки за парно и топла вода ще видят разликата в сметките си
- Намалена ставка на ДДС на 9% за доставките на природен газ
- Компенсиране на крайните потребители на горива - с 0,25 ст. на литър до 50 литра за бензин, газьол, втечнен нефтен гази природен газ.

- Всеки български лев събран над планираните приходи ще стигне до българските граждани и бизнес.

- Пакета, който предлагаме е на стойност на над 2 милиарда лева!"

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.