Либерта разполага с видео от незаконната национална конференция на "Да, България", с председател бившият министър на правосъдието на ГЕРБ  - Христо Иванов, както и с всички съпътстващи документи (доказателства), които са адресирани и до: главния прокурор на Република България Иван Гешев, Висшия съдебен съвет (ВСС), президента Румен Радев, до Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (ЕП) и до българските медии "Биволъ", "Либерта" и "Афера". По казуса са установени и нарушения на български магистрати - съдия и прокурор.

Либерта обстойно провери достоверността на сигнала по съпътстващите документи към него, включително с видео запис от фалшивата конференция на ментето "Да, България" и също ще сезира институциите на Република България и ЕС, както и всички колеги журналисти.

Сигналът, който е изпратен и до нашата медия, гласи:

"С настоящия сигнал искам да ви уведомя за тежкото погазване на закона от страна на български магистрати.

На 23.06.2018 г. е проведена Първата Национална Конференция на ПП „Движение Да България“. Националната конференция е върховен орган на движението и се свиква не по–рядко от веднъж на три години.

Съгласно чл.14 ал. 7 от Устава на партията (Стр. 58), Националната конференция може да заседава и да приема решения, ако участват повече от половината членове на движението. Към 23.06.2018 г. членовете са 3 199 души (Стр. 13).

С разпоредбата на чл. 14 ал.8 (Стр. 58) е въведено изключението, че при липса на кворум заседанието се провежда 1 час след първоначално определения начален час и заседанието е законно при условие, че УЧАСТВАТ МИНИМУМ 500 ЧЛЕНА.

На посочената дата при провеждане на конференцията реално в залата присъстват около 300 души. В съставения протокол е отразено, че участващите са 508 (Стр. 13).

Нито при провеждане на конференцията, нито в съставения протокол, нито в друг документ присъства информация за отразени броя участвали, начина на участие и гласуване, списък и имената на реално участвалите лица.

В съставения протокол не е отразено как и от кого се отчита гласуването. На практика всички присъстващи в залата се регистрират при влизането си чрез QR код и гласуват от собствените си телефони. Няма списък на лицата, които извършват електронната регистрация на участвалите в конференцията.

Към молбата до Софийски градски съд за вписване на подлежащите на вписване обстоятелства по партидата на политическата партия не са приложени НИКАКВИ документи, удостоверяващи броя на присъствалите лица, както и индивидуалните им данни – трите имена и ЕГН.

Тези обстоятелства са особено значими, доколкото взетите решения имат правни последици и подлежат на вписване, само когато конференцията е законно проведена и е спазен предвидения кворум за приемане на решения.

Нещо повече, по време на конференцията въпросът с изискуемия кворум е нееднократно поставен, което не е отразено в протокола. При провеждане на конференцията присъстват представители на медиите, уведомени за сериозните дефекти, които водят до незаконност на всички взети решения.

От съставения протокол е видно, че веднага след откриване на конференцията, още при първото гласуване броят на участващите лица е 455 (Стр. 13) – т.е. с 45 под изискуемия минимум. При вземане на решенията броят на участващите и гласували намалява до 222 души (Стр. 43). Всички решения са взети в условия на незаконно проведена конференция.

Изключението на чл.14 ал.8 от Устава представлява своеобразна предпазна клауза. Изискването за минимален брой УЧАСТВАЩИ цели да осигури при спазване на съответния кворум представителство на достатъчно голям брой членове на партията, което е гаранция за демократичност. Изискването за участие на минимум 500 души е императивно правило на Устава на партията. Самото участие се осъществява чрез присъствие и упражняване правото на глас. Регистрацията сама по себе си е акт, обективиращ начално присъствие и намерение за участие, но не изпълва съдържанието на понятието „ участие“. От самия протокол е видно, че при провеждане на конференцията са ПРИСЪСТВАЛИ И УЧАСТВАЛИ В ГЛАСУВАНЕТО ПО – МАЛКО ОТ ИЗИСКУЕМИЯ МИНИМУМ ОТ 500 ЧЛЕНОВЕ.

В протокола също така не е отразен броят на лицата, упражнили право да гласуват по пълномощие, техните, както и на упълномощилите ги лица индивидуални данни. Не е отразено прилагането на съставените пълномощни, както и колко лица представляват пълномощниците. Такива ДАННИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА НЕ СА ПРЕДСТАВЕНИ С МОЛБАТА ДО СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД. Тези обстоятелства пряко касаят законността на проведената конференция и взети решения, тъй като с Устава на партията е приета норма на представителство /едно лице може да представлява не повече от петима членове/.

ЛИПСВА СПИСЪК С ПОДПИСИ НА ПРИСЪСТВАЛИТЕ, КАКТО И НА ЛИЦАТА УЧАСТВАЛИ ЧРЕЗ ПЪЛНОМОЩНИЦИ

НЯМА ПРИЛОЖЕН ЕЛЕКТРОНЕН НОСИТЕЛ, УДОСТОВЕРЯВАЩ БРОЯ, ЛИЦАТА, НАЧИНА НА РЕГИСТРАЦИЯ, НАЧИНА НА УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА УЧАСТИЕТО И НАЧИНА НА ГЛАСУВАНЕ НА УЧАСТВАЛИТЕ ЛИЦА.

При провеждане на конференцията е взето решение за изменение на Устава на партията, както и заличаване на 31 члена на Националния съвет, допълване на Националния съвет с 31 члена, както и заличаване на 5 члена на Изпълнителния съвет на партията и допълване на състава на Изпълнителния съвет с 9 члена. Изменението на Устава е от категорията въпроси, за които самият закон е предвидил квалифицирано мнозинство – чл.29 ал.2 вр. с чл.25 ал.1 т.1 от ЗЮЛНЦ. Излиза, че нарушавайки Устава на партията – чл. 14 ал.8 Конференцията е взела решение по основен въпрос - за изменение на Устава на партията в ущърб на членовете на партията с минимално и незаконно мнозинство.

Националният съвет е представителният колективен орган на партията, който съгласно чл.15 ал.5 т.4 (Стр. 59) определя реда и условията за издигане на кандидати за участие в избори за органи на публичната власт.

Посочените обстоятелства представляват сериозни нарушения на закона. Елементарната проверка на приложените към молбата за вписване документи удостоверява, че няма доказателства, че конференцията е проведена законно. Не е ясно кои лица са участвали, как е осъществено това участие – лично, по пълномощие или онлайн. Спазена ли е нормата за представителство и изискуемия минимум за законност на конференцията. Очевидно нито съда, нито прокуратурата, осъществяваща надзор за законност не е изпълнила елементарните си задължения да провери представената документация, респективно да укаже да бъдат представени липсващите документи.

Такова поведение на магистрати или е тежко нарушение на служебни задължения и представлява дисциплинарно нарушение или е престъпление по чл.282 НК – длъжностно престъпление. В случай, че се установи съзнателно вписване на решения на незаконно проведена конференция, прокуратурата е длъжна да повдигне обвинения на съответните магистрати. Нарушението е особено тежко, тъй като има отражение върху правните последици на вписаните обстоятелства. Измененията в Устава и допълването на Националния съвет са приети в нарушение на закона и вписани в нарушение на закона. От тук нататък всяко решение на органите на партията, позоваващо се на тези изменения е незаконно и подлежи на оспорване.

Защо и съда и прокуратурата не са забелязали толкова очевидни нарушения? Защо са затворили очи за липсата на списък на присъстващите – на хартиен и електронен носител? Защо не са забелязали, че липсват доказателства колко души участват с пълномощни и дали е спазена нормата на представителство? Защо са приели, че толкова семплия и непълен протокол от конференцията отговаря на изискванията на закона? Нали вследствие на тази незаконна конференция се осъществява участието на политическата партия в предстоящите избори? Незаконно избраните Изпълнителен съвет и Национален съвет са взели решенията за участие в предстоящите избори !!!!

Моля Главният прокурор да сезира съда за разпускане на политическата партия по ЗПП, респективно да оспори решенията на конференцията по реда и на основание чл. 25 ал.6 вр. с ал.5 от ЗЮЛНС.

Некомпетентност, немарливост или престъпен умисъл ???

Предвид изложеното МОЛЯ:

1. Висшият съдебен съвет да образува проверка и дисциплинарни производства срещу съдия Румяна Спасова при СГС и прокурор Ралица Мравкова от СГП.

2. Главният прокурор да възложи проверка и при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер / по чл.282 или друго/ да образува досъдебно производство срещу съдия Румяна Спасова при СГС и прокурор Ралица Мравкова от СГП.

На Президента на Република България, Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към ЕП и сайтовете „Бивол“, „Либерта“, „Афера„ изпращам за преценка и евентуално предприемане на разследване и мерки.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

1. Mолба за вписване на промени в обстоятелствата на партията

2. Препис-извлечение от Протокол от заседание на Националния съвет 28.4.2018 г.

3. Обявления във в.Сега и ел. сайт на движението

4. Протокол от Първа Национална Конференция от 23.06.2018 г.

5. Процедурни правила на Националната Конференция

6. Доклад на Мандатна комисия

7. Списък на членове на НС с предсрочно прекратен мандат

8. Устав на ПП

9. Протокол по т.д. № 18/2018г. на СГС".

И така до 78 на брой документи, с които Либерта се ангажира да запознае отговорните български и европейски институции, както и нашите читатели в следващи публикации, които ще засегнат и други казуси, касаещи ментето "Да, България".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.