Премиерът на България Кирил Петков, който стартира своята политическа кариера с погазване на Конституцията на Република България, не пропуска удобен момент, в който охотно да си служи с неистини, институционализирани като официално прессъобщение на Министерски съвет на Република България.

След като двудневната визита в САЩ на министър-председателя Петков се оказа абсолютен дипломатически провал и срещите му там бяха съсредоточени предимно с персони от средните етажи на властта, най-накрая, в последните часове преди завръщането си в България, след много "совалки" той успя да се вреди за снимка с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Възпозлвайки се от ситуацията, Петков побърза да изработи своя версия в стил "преразказ по картинка", която обаче по никакъв начин не кореспондира с официалното съобщение на Белия дом.

"Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.
Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.
Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни."
, гласи съобщените на Министерски съвет.

Ето какво съобщава за същата среща Белият дом на официалната си страница:

"Вицепрезидентът Камала Харис се срещна днес с министър-председателя на България Кирил Петков. Вицепрезидентът изрази своята признателност за силния съюз и топлото приятелство между САЩ и България. Тя благодари на министър-председателя за подкрепата на България към Украйна и потвърди солидарността на САЩ пред последния опит на Русия да използва енергията като оръжие. Те се съгласиха с необходимостта от укрепване на европейската устойчивост чрез по-нататъшно диверсифициране на енергийните доставки далеч от Русия и значението на продължаването на силната отбрана и възпирането по източния фланг на НАТО."

Никъде в съобщението не се се упоменава за стартиране на доставки от юни 2022 г. на втечнен газ от САЩ за България.

В съобщенията от американска страна за двете срещи няма нищо конкретно за газови доставки от САЩ, пише и "Дневник", визирайки и виртуалната среща на Кирил Петков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В съобщението на Нед Прайс, говорител на Държавния департамент, за виртуалната среща Блинкен-Петков (държавният секретар е с коронавирус - бел.ред.) се казва: "Секретарят Блинкен подчерта важността на обединения отговор на НАТО и на САЩ-ЕС на неоправданата и непровокирана инвазия на Русия в Украйна и заяви, че Съединените щати ще продължат да подкрепят модернизацията на отбраната на България и приоритетите за енергийна сигурност. Двамата потвърдиха споделена визия за нашите трансатлантически отношения, а секретарят потвърди отново важността на бързото присъединяване към ЕС кандидати, отговарящи на условията".

По принцип държавата в САЩ не се занимава с енергийни доставки (освен ако не се прави някаква извънредна намеса на пазара), особено за чужбина, а се сключват договори с конкретни частни компании. Но федералното правителство разполага с различни инструменти за финансово подпомагане на сделки и програми със съюзници, включително за намаляване на цените на конкретни стоки и услуги, уточнява "Дневник".

"Беше прекрасно да посрещна българския премиер Кирил Петков в Белия дом днес. САЩ са признателни за силния съюз и топлото приятелство между нашите две страни", гласи съобщението на Камала Харис в Туитър.

It was wonderful to welcome Bulgarian Prime Minister @KirilPetkov to the White House today. The United States remains grateful for the strong alliance and warm friendship between our two countries. pic.twitter.com/VnexkriA2e

— Vice President Kamala Harris (@VP) May 11, 2022

Кризисният пиар, който се опитаха на направят приближените на Кирил Петков с лъжа, за да прикрият напълно непродуктивната му в политически и икономически план за България негова визита в САЩ, отново претърпя пълен провал. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.