Неработеща и некомпетентна администрация, некачествено и нестабилно законодателство, и липса на работна ръка са основните проблеми, стоящи пред фирмите, опериращи в сферата на услугите и търговията. Това стана ясно на проведена на 8 ноември 2018 г.  среща в БСК с ръководители на 15 браншови организации, членуващи в Камарата.

Особено остри бяха изказванията от страна на браншовиците по отношение липсата на нормална комуникация с държавната администрация. Вече може да се говори за наложил се маниер да не се отговаря на писма, да се забавят преписки, да не се спазват административни срокове. Под всякаква критика е и подборът на заети в администрацията – властват некомпетентност и неграмотност.

Всички участници в срещата изразиха желание и готовност да се включват с експертиза в най-ранните етапи на подготовка на нормативни промени, за да се гарантира стабилност на законодателството и по-качествена бизнес среда. В този смисъл, със съжаление беше констатирано, че най-често промените се правят без необходимото ефективно консултиране и оценка на въздействието, без отчитане на обективните обстоятелства и механизми на функциониране на бизнеса в една или друга икономическа сфера, а това води до нормативен хаос, до невъзможност за изпълнение на вменени задължения и, в крайна сметка – до необходимост от нови и нови промени на регламентите. Администрацията често няма нужните компетенции за създаването на нови регламенти, особено в областта на новите индустрии, като например, електронната търговия, фасилити мениджмънта и др., където има необходимост от изцяло ново законодателство. В тази връзка, представителите на съответните сектори са готови да съдействат с експертиза, така че новите регламенти да бъдат по-качествени, а оттам – по-трайни и допринасящи, а не възпрепятстващи развитието на бизнеса.

Друг голям проблем е отказът на държавата ефективно да се справи с високото ниво на сива икономика, която генерира нелоялна конкуренция и лоша бизнес среда. От всички акции срещу сивата икономика в крайна сметка страда белият бизнес, единодушни бяха участниците в срещата.

Сред поставените проблеми беше и този с определянето на такса „битови отпадъци“. Беше изразено несъгласие с намерението за поредно двугодишно отлагане на влизането в сила на принципа „замърсителят плаща“ и продължаващото определяне на таксата на база отчетната стойност на активите или данъчната оценка на имота, допълват от БСК.

Представителите на браншовите организации се обявиха за повече възможности за саморегулация на бизнеса, вкл. за стартиране на дискусия за Закон за браншовите организации. Поставен беше и въпросът за остарялата нормативна уредба на трудово-правните отношения, респективно – за необходимостта от нов Кодекс на труда, съобразен със съвременните икономически условия.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.