От години нощите в Бургас са изпълнени с задушлива миризма на сероводороди и въглеводороди. Гражданите перманентно подават сигнали до компетентните органи, понякога протестират пред сгрдата на Община Бургас, събират подписки, случвало се е и да искат оставката на директора на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова, но проблемът все така остава нерешен.

През изминалата вечер в черноморския град са подадени близо 30 сигнала на граждани за задушлива, неприятна, остра миризма, която идва от рафинерията "Лукойл". След извършената проверка, от РИОСВ - Бургас констатират: "Няма подаване на сероводород и въглеводороди за изгаряне на факелните системи. От страна на дружеството са спрени  дейностите с риск от предизвикване на емисии. Засилен е контролът върху работните параметри на инсталациите. Данните от провежданите собствени непрекъснати измервания не показват превишения на нормите за допустими емисии. Проверени са трасетата на магистралните тръбопроводи - няма пропуски, не са констатирани миризми. Преди и по време на сигналите не са извършвани дейности по преработката на стари екологични щети".

Това предизвиква остро обществено недоволство, негодувание и коментари във Фейсбук, че в РИОСВ- Бурагс са корумпирани. Това предизвиква директорът на Бургаската екоинспекция да даде брифинг пред медиите. Заявява, че е при замерванията около рафинерията "Лукойл Нефтохим" намало завишаване на вредните емиции, но от рафинерията миришело на дизели. По тази причина екоинспекцията ще наложи глоба на "Лукойл", която е предвидена в закона да бъде от 10 000 лева до 500 000 лева.

Директорът на РИОСВ-Бургас предположи, че глобата ще бъде около 100 000 лева

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.