Ново спиране на газовите доставки от Русия задълбочава кризата на енергийния пазар и увеличава перспективите за рецесия в Европа.

Русия спря днес доставките на газ за Европа през газопровода „Северен поток-1", засилвайки икономическата битка между Москва и Брюксел и повишавайки перспективите за рецесия в някои от най-богатите страни в региона, пише Ройтерс.

Прекъсването за поддръжка на „Северен поток-1“ означава, че газ няма да тече към Германия от 01:00 ч. по Гринуич на 31 август до 01:00 ч. по Гринуич на 3 септември, казват от руския енергиен гигант.

Данните от уебсайта на оператора на газопровода показват, че потоците на газ са стигнали до нулата рано днес.

Европейските правителства се страхуват, че Москва може да удължи прекъсването в отговор на западните санкции, наложени й след началото на инвазията в Украйна. Те обвиняват руския президент Владимир Путин, че използва енергийните доставки като „оръжие за водене война“. Москва отрича да прави това.

По-нататъшните ограничения на европейските газови доставки биха засилили енергийната криза, която вече доведе до скок на цените на едро на газа с над 400% спрямо миналия август, създавайки болезнена криза на разходите за живот за потребителите и бизнеса и принуждавайки правителствата да харчат милиарди, за да облекчат бремето.

„Газпром” спира изцяло от 1 септември подаването на газ и за френската компания „Анжи”. Причината, според Москва, е неуредено плащане, съгласно новите изисквания на президента Владимир Путин.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.