Ще дойде моментът, когато предсрочните избори няма да могат да успокоят протестиращите по улиците. Тогава може да се заговори за програмен кабинет. Така, в контекста на новогодишното слово на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, политологът доц. Мария Пиргова коментира нарастващото обществено напрежение в студиото на Bulgaria ON AIR.

Още по темата: Ахмед Доган удари рамо на кабинета "Борисов 3" пред елита на ДПС

Според Пиргова е безсмилено да се провеждат избори по настоящите правила, защото те произвеждат фалшиви резултати.

Трябва да бъде променен Изборният кодекс, да бъдат изчистени избирателните списъци. Цветановщината в управлението и правенето на избори е пропила България. Хиляди са назначените в общинските администрации, които не правят нищо. Те получават заплати, защото са електорални единици и тяхната работа е да гласуват, коментира Пиргова.

Доц. Мария Пиргова счита, че премиерът Бойко Борисов през тази година рязко е загубил доверието на хората. По нейни думи той работи като отиващ си политик и законите, които сега се приемат в парламента, са за закрепяне на статуквото със страх.

"Това са едни антидемократични закони, срещу които цялото общество се възмущава и предполагам ще се надигне, защото това ще се съчетае с вдигането на цените. Ще бъдем свидетели на огромно недоволство", коментира тя.

Още по темата: Доц. д-р Мария Пиргова: Протестът е началото на края на това управление

Въпреки това политологът е на мнение, че предсрочните избори са неизбежни и те ще бъдат безапелационно спечелени от БСП, защото няма друга алтерантива на ГЕРБ. 

"През следващата година ни очаква или програмен кабинет, или избори съчетани с европейските или местните такива", категорична е Пиргова. 

Събеседник на доц. Мария Пиргова в студиото на предаването бе бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който към момента се явява съветник в партията. Според него Корнелия Нинова е десният човек в БСП, който притежава способностите да разбие левицата отвътре, както никой друг не може.

"БСП не биха могли да спечелят нито европейските, нито местните избори", прогнозира Тодорв.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.