Издателят на сайта за разследваща журналистика „Биволъ” гостува в предаването „ЕвроДикоФ” по ТВ „Евроком", което наред с още две опозиционни предавания по същия канал в момента е подложено на натиск чрез проверки от НАП и ДАНС.

"Аз имам опит с държавния терор още от създаването на "Биволъ", от 10 години. Сега, в последните 2 години, нещата са особено драстични, вече няма задръжки от държавните институции да действат репресивно срещу "Биволъ".

Това заяви издателят на сайта за разследваща журналистика ''Биволъ'' - Асен Йорданов. Той бе гост в предаването ''ЕвроДикоФ'' по ТВ "Евроком", където сега споделят съдбата на ''Биволъ'', посочва FAKTI.BG и допълва:

От няколко седмици опозиционните предавания на "Евроком" - ''ЕвроДикоФ'', ''Седмичник с Владо Береану'' и ''Честно казано с Люба Кулезич'' - са подложени на репресия от НАП и ДАНС.

''Откакто съм станал разследващ журналист през 1992 г., съм бил атакуван, заплашван, мишена на опити за убийство'', поясни Йорданов.

''От 2 години нещата са безпрецедентни, не е имало толкова яростна атака през целия преход от институциите, които са призвани да бъдат защитници на законовото положение. Те действат като репресивни органи срещу една медия, която единствена дръзва да разкрива много нелицеприятни факти и обстоятелства на тези, които представляват, които олицетворяват властта в България'', каза още издателят на ''Биволъ''.

Основните удари идват от прокуратурата  

Попитан от водещия Сашо Диков кои материали според него са подразнили властимащите най-много, Асен Йорданов отговори така: ''Това са разследванията, които засягат личностите на бившия главен прокурор Сотир Цацаров и настоящия главен прокурор Иван Гешев. Не изключвам и материалите за гнилите ябълки в банковата системата, за Делян Пеевски''.

Според него в момента в България има срастване на власт с организирана престъпност. ''Преди, разобличавайки организираната престъпност, атаките идваха от организираната престъпност. Бил съм поръчван от лидер на политическа партия, бил съм поръчван от висшестоящ прокурор. Едната поръчка е била направо да бъда убит. Втората не знам дали е била за убийство или пребиване, защото аз предварително успях да разбера за такава поръчка'', разкри той.

За проверките от типа на тази срещу опозиционните предавания в ТВ "Евроком" Асен Йорданов заяви: ''Това нещо започна от Сотир Цацаров. По сигнали, клеветнически сигнали срещу мен и "Биволъ", които първо намериха трибуна във вестниците на Делян Пеевски, а после във в. "Труд" на Петьо Блъсков, че "Биволъ" е рекетьорски сайт, че изнудва хора за пари, за да не се публикуват разследвания. Абсолютни лъжи''.

По думите му на разпити в Специализираната прокуратура са викани негови познати, за да свидетелстват срещу ''Биволъ''. Оказван им е и натиск.

Асен Йорданов разказа, че и жена му, която има малка ПР агенция, също е подложена на брутална репресия. Негови стари познати не смеят вече да му се обадят по телефона, отбягват го и на улицата. ''Става и ще става все по-зловещо'', каза издателят на ''Биволъ''.

Той отбеляза и това, че този психически тормоз не дава възможност на човек да живее нормално и да развива каквато и да е дейност в българското общество.

Още по темата  Прокуратурата проверява двама журналисти на „Биволъ“

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е започнала проверка на имотното състояние на създателите и журналисти в разследващия сайт „Биволъ“ – Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.