Македония води фашистка пропаганда срещу България. Хора от екипа на министър-председателя Кирил Петков водят разговори с македонската страна за нейната евроинтеграция зад гърба на външно министерство. Премиерът разполага с инструмент в лицето на Съвета за национална сигурност, за да легитимира своите решения включително и за Северна Македония. Това каза проф. Николай Радулов.

Според него няма основания президентът Румен Радев да свика КСНС за Република Северна Македония.

Пред „Факти“ той призна, че има натиск от Европейската комисия над България да пусне Република Северна Македония в Европейския съюз, но призова това да не се прави, докато Скопие води фашистка пропаганда срещу българите.

Проф. Радулов призна също, че в коалицията се работи трудно. Според него това се дължи на бързоподготвените коалиционни споразумения. По думите му тези документи е трябвало да бъдат подготвени по-добре, за да се избегнат сегашните дразги в коалиция.

„Има опасност крайните националисти да предизвикат предсрочни избори до година и две и да получат сериозна роля в управлението“, предупреди той и припомни, че целта на четворната коалиция е да изхвърли ГЕРБ от власт: „В момента герберите като гледат броженията в коалицията показват в парламента желанието си да се върнат на власт“.

Експертът по национална сигурност напомни, че има различни мнения за реформата в КПКОНПИ.

„Всяка от тези идеи има право на съществуване и защита, но независимо какви са правомощията й трябва да се възстановят правомощията на ГДБОП да работят по корупцията. И в момента в тази служба има подобен отдел. Доказано е, че тези спецслужби, които нямат конкурент в лицето на друга служба, се превръщат в монополист, който решава, че всичко зависи от него. Една КПКОНПИ с извънредни правомощия без конкуренти не е добра идея“, обобщи проф. Николай Радулов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.