Жената до русенския сикаджия Илиян Пенев – Мацола (на водещата снимка вляво) и негов бизнес партньор са наследили бизнеса на фирмата Ema BGS S.L. с луксозния магазин на марката Ermanno Scervino в Барселона. Той е част от активи за 5 милиона евро, за които каталунската полиция и Антикорупционната прокуратура на Испания водят разследване за пране на пари, свързвано с премиера Бойко Борисов. След като каталунския вестник El Periodico публикува информация за разследването миналия петък, магазинът внезапно беше затворен и работници изнесоха стоката.

Каталунско разследване за необяснимо богатство

Известната италианска марка Ermanno Scervino е дала франчайз за магазина си в Барселона на фирмата Ema BGS S.L. която първоначално е на Георги Йовчев. Той е баща на манекенката Борислава Йовчева и на футболиста Станко Йовчев.

Твърди се, че межу Бойко Борисов и Борислава Йовчева има сантиментална връзка. Тя е спомената за пръв път път в публикация на в. Марица от ноември 2013 г., в която снимка на Борисов и Станков от футболен мач е илюстрирана със заглавието “Семейни войни – Бойко излиза срещу шурея си”. Същата снимка илюстрира и статията на El Periodico.

Година по-рано, на 26 юни 2012, Борисов споделя пред списание LОVЕ stylе: „Имa eднa гocпoжицa, кoятo ми e пo-близкa, милaтa, aкo я oбявя, щe я рaзкocтят. Кoгaтo приключa c държaвнaтa рaбoтa, щe ce oжeня и щe cи я прибeрa.”

През 2015 г. Биволъ публикува записите Яневагейт, в които съдия Янева твърди, че Борисов купил на своя приближена “къща в Барселона за милион и половина евро”. Янева не споменава името на ощастливеното момиче.

Връзката между къщата в Барселона и сестрата на Станков за пръв път е изнесена в анонимни видеоклипове, публикувани през лятото на 2018 г., които се позовават на документи от испанските регистри. От тях става ясно, че Йовчева живее в къща за 3 милиона евро, а баща ѝ има фирма с капитал 1,7 милиона евро. Фактите са сериозни и на тяхно основание ГД-БОЕЦ сезира испанската прокуратура през посолството на Испания в София. Няколко месеца по-късно, през март 2019 г., сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. БОЕЦ внесе сигнал и в КПКОНПИ, а депутатката Елена Йончева подаде сигнал за същите твърдения в прокуратурата през май 2019 г.

Българската прокуратура и КПКОНПИ не проявиха никаква активност, за разлика от испанските разследващи. Те са работили внимателно по сигнала и са установили, че в него има достоверна информация за пране на пари – писа миналия петък каталунският вестник El Periodico. В заглавията на вестника е подчертано, че в разработката личи името на премиера Бойко Борисов. Твърди се, че полицията изследва неговите данъчни декларации, както и сантименталната му връзка с Борислава Йовчева. Тя има момиченце на 8 години, като не са открити данни за неговия баща. От каталунската полиция потвърдиха пред няколко български медии, че такова разследване се води активно, но отказаха подробна информация.

В същия ден пред журналисти в Брюксел Борисов отрече да има нещо общо с къщата, но не отговори на въпроса дали познава Йовчева, а въпрос дали е баща на момиченцето не му беше зададен. Премиерът приписа разследването на президента Радев и провидя зад него руска връзка.

Не милион и половина, а пет

От известните до момента факти се знае, че госпожица Йовчева внезапно разбогатява през 2013 г. и се нанася в луксозна къща за 3 милиона евро в предградие на Барселона, известно с високия си стандарт. Имотът е купен от Александър Чаушев, силно доверено лице на шефа на Лукойл Валентин Златев. Последният е известен с близостта си с Борисов. Къщата е апортирана като капитал във фирмата Numin Invest S.L., в която Йовчева държи скромните 3000 евро, а останалите 2 900 000, на колкото е оценена къщата, са дял на Чаушев и съпругата му. Но самият Чаушев няма права на управител и никога не е живял там.

Година по-късно необяснимото богатство застига и бащата на Йовчева, който в предишния си живот е водопроводчик. Той придобива през 2014 г. фирмата Ema BGS S.L., в която апортира 1 милион евро собствен капитал, неизвестно откъде придобит. Още 753 000 евро идват от кипърската офшорка Palms Enterprises (Overseas). Тя е представлявана от Силвия Николова за операциите си в Испания, включително тя става и администратор на  Ema BGS S.L. заедно с Георги Йовчев. В България представител на офшорката е нейният съпруг Йордан Христов.

Имената на Силвия Николова и Йордан Христов са цитирани от El Periodico като обект на интерес на каталунската полиция, заедно с още три неназовани лица. Според разследващите сумата, инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Това е с половин милион евро повече от капитала на фирмата, който може да се установи от публичната информация в търговския регистър на Испания. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.

В България Христов има бизнес връзки с особено приближения до Борисов шеф на тенис клуба в Банкя Иван Саздов, както се вижда от схемата. Саздов е бизнес съдружник с премиерския братовчед Ради – Радослав Иванов, който поема от Борисов охранителния бизнес на Ипон. Освен това Саздов е активист на ГЕРБ от самото начало на партията, основана от тогавашния кмет на София.

СИК и тъмното премиерско минало

Йордан Христов е дискретен бизнесмен и не е от известните “герои” на “бандитския преход”, но сред бизнес партньорствата му се откриват такива. През 1997 г. той става съдружник с русенеца Илиян Рачев Пенев, известен още с прякора си Мацола. Мацола е един от видните представители на групировката СИК в крайдунавския град.

Дейността на СИК, известна още като Интергруп, е обобщена красноречиво от американския посланик Джеймс Пардю в секретна грама озаглавена Българската организирана престъпност, публикувана за пръв път в цялост от Биволъ.

Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами …, кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

В края на 2005 г. софийската централа на СИК/Интергруп празнува годишнина от създаването си със светско парти. Младият собственик на охранителната фирма “Ипон” Бойко Борисов се ангажира с асистиране на медиите, дошли да отразят годишнината, съобщава в. Капитал.

borisov-pashata

Отляво надясно: Венцислав Стефанов, съдружник в Интергруп, вицепрезидент на Славия и БфС, Румен Николов-Пашата, Бойко Борисов, шеф на фирма Ипон, Николай Златев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ТСБанк
© Живко Ангелов [Капитал]

На публикуваната от изданието снимка Борисов е до двама от босовете на СИК – Румен Гоцов Николов – Пашата и Венцислав Стефанов. Друга снимка го показва в компанията на Красимир Николов – Маргина. Връзките на Борисов със сикаджии се проследяват и в общи фирмени начинания с Пашата от тези години.

 

“Оферирай”

В Русе представителите на СИК/Интергруп се групират в местната фирма “Интергруп Норд АД”, създадена на 15 април 1996 г. Тя се контролира от Илиян Рачев Пенев – Мацола, Александър Иванов Петров и Валентин Дочев Гецов – Вальо Бореца. Последният е известен като сребърен медалист от летните олимпийски игри в Барселона в категория до 68 кг. Вальо Бореца е считан за топлата връзка с един от големите босове на СИК – Младен Михалев – Маджо.

Мацола контролира и хазартната фирма с красноречивото име “Барса – Стоичков” – ООД, която държи местна бинго зала и също е създадена през 1996 г. Самият Христо Стоичков не се появява никъде в документите на фирмата от тези времена. Любовта на Илиян Рачев към каталунския клуб се материализира и в юридическото лице “Барса” АД, което също се занимава с хазарт и хазартни игри.

От тези години датира и общият бизнес на Илиян Пенев с Йордан Христов, който сега е разследван от каталунската полиция във връзка с аферата с пране на пари в Барселона. През юни 1997 г. те основават фирмата Спорт-Стар АД, която се занимава с производство на спортно облекло. Другите акционери са Иван Гарвалов (но не посланика), Жори Доцев и производителят на облекла “Руен”.

Сикаджиите контролират бизнеса с горива в Русе и многократно попадат на мушката на антимафиотите за контрабанда. Занимават се и с класически рекет на предприемачи. Криминалната хроника свързана с подвизите на биячите на Мацола е богата, но той все успява да се измъкне сух (виж тук).

Късметът му намира обяснения в една от знаковите разработки на НСБОП от тези години – “Котките”.  Сред 16 тома СРС, открити в касата на бившия главен прокурор Никола Филчев, Илиян Пенев е записан да разговаря с прокурора от апелативна прокуратура Николай Ганчев за хода на текущи наказателни и граждански дела, които “засягали бандита” – пише в. Капитал. Мацола пита прокурора дали “онова” е скъпа работа.”Ганчев предлага на Мацола: “Оферирай!” Думата става нарицателна за корупцията в съдебната система. Ганчев дори е уволнен от ВСС, но върнат на работа от ВАС.

От рекетьори до “Хепи” в Барселона

В началото на милениума групата на Пенев обаче се сблъсква с упоритостта на местния шеф на БОП, покойният вече Ваньо Танов. През 2004 г. антимафиотите атакуват и обискират офисите на многобройните му фирми, съобщава Параграф 22. Изданието цитира Ваньо Танов, който твърди, че “през последните години русенският бизнес е бил подложен на непрекъснат тормоз от страна на рекетьорската група и нейните покровители“. Според Танов ставало дума за “хора, които поеха сенчестия бизнес в региона от бившата групировка СИК. Те запазиха структурите на престъпната организацията и продължават да са подчинени на един-единствен бос“.

За да избяга от тези неприятни срещи с лица в пагони и качулки, Мацола мести бизнеса си в Барселона, като представител на ресторантите Happy. Липсват публични данни той да е бил съдружник на собственика на веригата Орлин Пенев, но в Каталуния той е представител на марката и през 2004 г. отваря първия ресторант Happy, а впоследствие придобива и два бара. Това става ясно от негово интервю пред испанско специализирано издание за ресторантьорски бизнес.

Бизнесът се разширява през 2007 г. с нов обект – ресторант “Баркено”, на площад “Каталуня” в Барселона. На бляскавото откриване Илиян Пенев (на заглавната снимката вляво) е заснет редом до Христо Стоичков и Лъчезар ТаневАгенция “Тенев”, ангажирана с пиар покритието, дава информация на ухо: “Съсобственици на шикарния кулинарен оазис са притежателите на познатата у нас верига „Хепи” Илиян Пенев и Орлин Попов в съдружие с футболните ни легенди Христо Стоичков и Лъчезар Танев.

Не на ухо, а в официалните регистри, Ilyan Ratchev Penev присъства в поне 8 фирми с предмет на дейност ресторантьорство, а Христо Стоичков е администратор само на една фирма с друг предмет на дейност. Отворените регистри в Испания съдържат данни единствено за управителите на фирмите. В ход е проверка на Биволъ дали Мацола се явява формално и съдружник на Камата, каквато неофициална информация има.

Шервиньо – от Йовчеви за Мацола

След публикациите на анонимните видеоматериали за къщата в Барселона в управлението на Ema BGS S.L. настъпват промени. Най-напред Георги Йовчев и Силвия Николова – съпругата на Йордан Христов, са заличени като управители на фирмата на 25 юли 2019 г. На тяхно място като управител е вписано лицето Sancho Jose Sergi.

Лице със същите имена е представител на фирмата Catbug 15 SL от 2015 г., като Илиян Пенев е управител в същата фирма.

Две седмици по-късно като представител на Ema Bgs SL е вписана Миглена Христова Николова, от която Илиян Пенев има дете също наречено Илиян.

Миглена Николова поддържаше до днес активен профил в Instagram с многобройни снимки от магазина на Ермано Шервиньо в Барселона. На снимката с персонала тя е с бялата рокля.

Персоналът на Ermanno Scervino Barcelona с шефката Миглена Николова – жената до Мацола

 

Друга любопитна снимка на г-жа Николова разкрива близостта ѝ с манекенката Цеци Красимирова, която беше ранена при убийството на известния контрабандист Косьо Самоковеца в Амстердам.

Цеци Красимирова и Миглена Николова

 

Според Николова, Цеци Красимирова е нейна “скъпа приятелка, гуру, сестра по сърце, ментор и пример за безброй неща”.

Изводът от тези бизнес връзки е, че Йордан Христов, “инвеститорът” в необяснимо луксозния живот на манекенката, свързвана с Бойко Борисов, има поддръжката на местна българска бизнес мрежа, свързана с лица от българския ъндърграунд.

Тези данни разширяват и кръга на заподозрените лица, които каталунската полиция може да разследва в хода на установяване на истината за предполагаемото изпиране на над 5 млн. евро. Чрез Илиян Пенев – Мацола съвсем отчетливо се вижда и връзка със съмнителните авоари на СИК, с която е свързан и самият български “Ел Лидер” Бойко Борисов.

При това говорим за едно не толкова далечно минало. Достатъчно е испанците да изискат от България разработките на БОП в Русе при Ваньо Танов от 2004 г., когато той е гонел сикаджията Мацола като рекетьор и контрабандист, докато в същото време сеньор Пенев е инвестирал в ресторанти и барове в Барселона, афиширайки близостта си със Стоичков.

На водещата снимка: Съсобственикът на верига „Хепи” Илиян Пенев и футболните легенди Христо Стоичков и Лъчезар Танев. Булфото ©

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.