В Бургас започна представянето на  „Визия за Бургас” – регионална версия на проекта „Визия за България”на БСП. Документът е отворен и ще се разработва в няколко насоки. Акцентът бе поставен върху икономическото развитие на общината, което бе представено от депутата от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев, председателя на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов и Христо Панайотов – член на ИБ на ОбС на БСП-Бургас.

По време на пресконференцията пред медиите те показаха и коментираха данни от НСИ за 2016 г., които сочат, че в морския град продължават да се развиват негативните тенденции. Нещо, което LIBERTA.BG изтъкна преди седмица в своя публикация за качеството на въздуха в Бургас /тук/.

Според данните за периода 2011-2016 г. населението на Бургас е намаляло с 3193 души, докато във Варна се е увеличило с 894 души, в Пловдив с над 6000, а София с над 30 000. По показателя „средна работна заплата” Бургас също изостава. В сравнение с посочените градове,  Бургас има най-нисък темп на нарастване на средната работна заплата.

„Ако твърдим, че Бургас е един добър град за живеене, той трябва да увеличава населението си. Също така и доходите трябва да нарастват. За съжаление това сега не е така. И ако продължаваме да се развиваме в тази посока, не ни чака нищо добро” – подчерта Николай Тишев.

Христо Панайотов коментира от своя страна тенденцията за намаляване на наетите лица в служебно правоотношение в морската община.  Той посочи, че важни показатели са чуждестранните инвестиции. За периода 2013-2016 г., в Бургас те са паднали с 32,85 %, докато във Варна са се покачили с 30 %, в Пловдив с 45 %.

Според статистиката черноморският град разполага с най-малката индустриална зона  - само с 238 дка. За сравнение тази в Пловдив е с площ 10 700 дка, а в София - с площ 3038 дка.

По време на пресконференцията бяха представени и мерките, които трябва да се предприемат, за да се промени тази тенденция и Бургас да бъде поставен на пътя на икономическото развитие.

„Инвеститорите бягат от Бургас. Общината няма план как да привлича и как да задържа инвеститори. За да се промени това, общинска администрация трябва да промени отношението си към бизнеса, както и задължително да има  подкрепа към местния бизнес” – заяви Николай Тишев.

Сред другите заложени мерки е създаването на общински инвестиционен фонд „Бургас-развитие”. Идеята на този фонд е да се финансират стартиращи бизнес начинания,  с цел създаване на високотехнологични фирми, които да носят голяма добавена стойност. „Друга мярка е бранд „Произведено в Бургас”, който е аналог на бранда „Произведено в България”. Идеята е в този бранд да се обединят малки производители, които са на територията на община Бургас и по този начин, през бранда, да се търсят възможности за реализация на тяхната продукция. Друга идея е разширяване на индустриалните зони. Едно от нещата, които трябва да има в тези зони, е т. нар. „Тех - парк”. Трябва да се наблегне на високотехнологичните инвестиции” – разясни Христо Панайотов.

Освен мерките, от БСП залагат очаквани резултати, които до края на 2023 г. да бъдат достигнати:  увеличение на средната работна заплата до 1500-1600 лв.; удвояване темпа на нарастване  на работните заплати; нови 7000 заети лица до 2023 г. и достигане на коефициент на заетост  - 65 %; увеличение на населението на Бургас с 5000 души;  50 % увеличение на чуждестранните инвестиции. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.