Опитват се да ликвидират Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства с компрометирани и склонни към закононарушения членове

Тримата сегашни членове на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (НБКСРС) - Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков, които са кандидати за нов петгодишен мандат в бюрото и по всичко личи, че ще го получат, са гласували да се изпрати лъжливо уведомление до гражданин, че той не е бил подслушван незаконно. Това е станало през пролетта на тази година, но историята придобива публичност едва след като Хасковският окръжен съд (ХОС) обяви мотивите си към присъда по дело за наркотрафик. ХОС изрично изключва доказателствата, придобити от СРС, защото са незаконно събрани, като обстойно се мотивира за това, пише "Капитал".

От медията допълват, че историята е симптоматична, защото се появява в момент, когато предстои изслушване на кандидатите за нов мандат в Бюрото за контрол върху СРС, а през последната година и половина то е обект на целенасочени атаки за обезвреждането му. Номинациите на тримата сегашни членове на бюрото са подкрепени с голословни суперлативи - колко компетентни, независими и свръхефективни са те в досегашния си мандат. Само един разнищен случай обаче показва, че предстоящият крах на бюрото се залага именно сега.

Как съдът опроверга Бюрото за контрол върху СРС

През декември м.г. известният наказателен адвокат Емилия Недева подава заявление до НБКСРС от името на свой клиент, с което иска проверка дали спрямо него е прилагано СРС в нарушение на закона. Това е една от функциите на бюрото – да прави проверки по заявление на граждани, но не просто дали са следени или подслушвани, а дали това е извършвано от държавни институции в нарушение на законовата процедура.

Адвокат Недева е опитен юрист и от материалите по наказателното дело ѝ става ясно, че клиентът ѝ, подсъдим за наркотрафик, е бил подслушван в рамките на досъдебното производство. Няколко месеца по-късно се получава писмо от бюрото, подписано от председателя му Бойко Рашков, в което се казва, че по отношение на въпросния гражданин не са използвани неправомерно СРС. А междувременно в хода на съдебния процес Хасковският окръжен съд изключва от доказателствените материали по това дело всички данни, получени чрез СРС, след като установява, че те са прилагани в нарушение на закона – поискани са от некомпетентен орган, разрешени са от некомпетентен съд, което пък ги прави негодни като доказателства.

Мотивите на съда, излезли наскоро, са пълно опровержение на писмото на НБКСРС, иначе казано – от тях става ясно, че в това писмо се твърди една лъжа от името на държавна институция.

Няколко страници от мотивите на съда са посветени на нарушенията на процедурата по прилагането на СРС по това дело. Подсъдимите по него и конкретните обстоятелства са без значение в случая, още повече че става въпрос за присъда на първа инстанция, но констатациите по отношение на СРС са недвусмислени.

Разрешение за СРС от епохата на Владимира Янева

През юли 2014 г. товарен автомобил е заловен на ГКПП Капитан Адреево с тайник, пълен с хероин. Уведомена е ДАНС, а телефоните, през които шофьорът комуникира за пътуването, товарите и маршрута, веднага започват да се подслушват от ДАТО с разпореждане на на председателя на агенцията. На следващия ден Специализираната дирекция "Противодействие на организираната престъпност" към ДАНС иска разрешение за прилагане на СРС от Софийския градски съд (СГС) и го получава - подписано от зам. председател на СГС (Николай Димов).

Председател на СГС по това време е Владимира Янева, която по-късно бе разследвана, съдена и освободена от длъжност заради нарушения по прилагане на СРС. Точно заради осветляването на скандалните практики по даване на разрешения за подслушване и следене в СГС по времето на Янева прокуратурата и ДАНС през м.г. удариха Бюрото за СРС в координирана акция срещу зам.-председателя Георги Гатев.

Разрешението за подслушване в случая е напълно опорочено. От една страна, към момента, когато ДАНС е внесла искането, вече е имало образувано досъдебно производство, което означава, че оттук нататък само наблюдаващият прокурор може да иска ползване на СРС, не и агенцията. На второ място, разрешението е трябвало да бъде поискано от Хасковския ОС, доколкото престъплението – контрабанда на хероин, по правилата на местната подсъдност е подсъдно на този съд, т.е. искането трябва да е отправено към ХОС. Както в ДАНС, така и в съда са били наясно, че СГС не е компетентният съд в случая. Такива нарушения по времето на Владимира Янева са вършени нееднократно, издавани са разрешения по искания без мотиви и в нарушение на подсъдността, точно затова СГС се бе превърнал в любимия съд на властта. (Друг въпрос е, че санкция за това понесе само Янева, а заместниците й, които са издали огромното количество разрешения, бяха покрити.)


Декември 2017 г. На съвместно заседание на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и Комисията по вътрешна сигурност бе изслушан председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства във връзка с твърденията му за тежки нарушения на закона за прилагането и използването на спецсредствата, които той направи и в пленарната зала при представянето на годишния доклад на бюрото. И в двата случая съобщените от него данни бяха неглижирани, а самият Рашков бе обвинен, че неоснователно нагнетява обстановката

© Анелия Николова


Да излъжем данъкоплатеца

В случая същественият въпрос е как се е стигнало дотам бюрото да лъже гражданин, който е поискал проверка, с очевидно невярно уведомление. Този въпрос "Капитал" зададе на председателя на НБКСРС Бойко Рашков, който е подписал писмото, и получи смущаващ отговор: членовете на бюрото са знаели, че в случая има нарушение на закона, което Рашков лично е констатирал при проверка и е докладвал, но тримата - Атанасов, Ганев и Стоичков, са гласували "против" това да се съобщава на заявителя. Бойко Рашков е останал в малцинство – 3:1, и е бил принуден да подпише писмото.

Бойко Рашков: Аз залагам името си заради решение, срещу което съм гласувал против 

"На заседание на Бюрото през февруари се взе решение по това заявление да се извърши проверка в Хасковския окръжен съд и в СГС. Огнян Стоичков трябваше да направи проверката в СГС, аз бях оторизиран да проверя материалите в Хасковския съд, което направих веднага, заедно с един от експертите в Бюрото. Констатирахме две нередности - че некомпетентен орган е направил искането и че некомпетентен съдия е дал разрешението. Тези мои констатации аз съм докладвал устно пред Бюрото, както и в секретен доклад до Бюрото и никой не ги оспорил. В последствие обаче, чрез гласуване беше взето решение да се уведоми гражданина, че спрямо него не са използвани неправомерно СРС. Против това решение гласувах само аз, но останалите трима членове на Бюрото гласуваха за него. Бюрото е колективен орган и аз, като председател и представляващ институцията, съм длъжен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомление, което не отговаря на моята воля. Те, обаче, не носят никаква отговорност. Ето това позволява сегашното състояние на този колективен орган при явни нарушения на закона."

Решенията на бюрото се вземат на закрито и този случай нямаше да стане известен, ако не беше решението на съда и категоричните мотиви. Подписът на тримата членове на бюрото, които са гласували да се излъже заявителят, стоят единствено под протокола от заседанието, на което е станало това, но той е секретен. В тайна остават и аргументите, които са изложени по време на заседанието.

Пред "Капитал" Огнян Стоичков отказа да коментира какви са изводите му от проверката в СГС. "Става въпрос за класифицирана информация. Дали съм правил проверка в СГС и какъв е резултатът от нея, аз не мога да коментирам. Не е коректно да коментирам и мотиви на първоинстанционния съд по висящ процес", заяви Стоичков. Според него напълно е възможно втората инстанция да вземе различно решение по отношение на доказателствата.

"Това, за което ме питате, е класифицирана информация, която аз нямам намерение да споделям", заяви Илия Ганев пред "Капитал".

Огнян Атанасов не вдигна телефона си.

Адв. Емилия Недева: Отличен пример как персоналният състав на един орган може да обезсмисли законовите гаранции

През "Капитал" адвокат Емилия Недева коментира, че този случай показва, че проблемът не е в закона, а в персоналния състав на органа. Според нея това е основание за ново дело пред Съда в Страсбург, което няма да завърши добре за държавата: Този случай показва, че има проблеми или с професионалния капацитет или с професионалния интегритет на членовете на Бюрото, или и двете. Другояче казано, въпросът, който неминуемо изниква, е дали те имат необходимите професионални способности и знания, за да могат да приложат закона правилно, или пък могат, но не желаят да го приложат.

Това е отличен пример как персоналният състав на един орган може да обезсмисли законовата гаранция за защита правата на гражданите, като той е доведен до състояние да отказва защита. Защото законовите гаранции в момента по същество ги има, тук не става въпрос само за законодателна уредба, а за гаранции за личната независимост и безпристрастност на членовете.

Такова едно дело в Страсбург категорично ще доведе до извода, че отново сме на изходна позиция, след постигнатото въз основа на решението по делото, заведено от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и Михаил Екимджиев. Отново имаме орган, който не може да гарантира правата и свободите на гражданите. Тези неща ще бъдат дискутирани пред ЕСПЧ и липсата на гаранция за правилното приложение на закона от страна на членовете на Бюрото може да ни върне в изходната позиция, в която сме били по времето на делото на асоциацията", коментира пред "Капитал" Емилия Недева.

Оценката на адвокат Недева е удар в десетката в момента, когато предстои изслушване и гласуване на същите тези хора за нов мандат в бюрото. Същите хора, които са гласували да бъде излъган един заявител, за награда ще бъдат избрани отново за членове на бюрото. Според вносителите на предложенията за тях те имат всички качества, но никой не казва на база на какво е направил тези изводи. Когато един колективен орган работи на закрито, а върху процедурата и решенията му няма никакъв контрол, особено значение придобиват професионализмът и интегритета на членовете му.

История от парадокси, които прикриват опит за унищожаване на институцията

Случаят е особено съществен в контекста на перфидния начин, по който властите в България – и управляващи, и опозиция – дружно работят, за да превърнат един работещ орган за защита правата на гражданите в най-чувствителната им сфера – личния живот, в параван на безнаказана злоупотреба със СРС.

Цялата история е поредица от парадокси, но именно това е един от индикаторите за подмолно овладяване на една институция. Бойко Рашков е доктор по право, доцент по наказателен процес, има хабилитационен труд в тази материя, но остава в малцинство в един орган, където наравно с него гласуват един член, който има образование на лесничей (Илия Ганев), един физкултурник (Огнян Атанасов) и един юрист с неизвестна практика (Огнян Стоичков). Израждането на този орган предстои обаче. При създаването му в първия мандат в него имаше трима юристи – Рашков, зам. председателят Георги Гатев – известен наказателен адвокат с богата практика, и Огнян Стоичков.

По всичко изглежда обаче, че в следващия състав на бюрото ще има само един юрист – Огнян Стоичков. Новите две попълнения, които са предложени в Народното събрание, са на психолог със слабост към енергетиката (Илко Желязков, известен като лейтенанта на Пеевски, предложен от ДПС) и инженер (Пламен Иванов, предложение на "Воля"). Явна става схема, според която от сегашния състав на бюрото ще изпадне именно Рашков, чиято кандидатура бе издигната от БСП, но очевидно проформа, защото заедно с него левицата издигна и Илия Ганев. За номинацията на Ганев няма логика, нито за досегашната му кариера. Човекът близо 20 години е работил като лесничей, а след това и като пожарникар в Пазарджик, когато изведнъж през ноември 2004 г. бива назначен като експерт в ДКСИ, а през 2007 г. е избран от парламента за член на ДКСИ, където изкарва петгодишен мандат. Една година почива, после БСП го предлага и парламентът го избира за член на НБКСРС. Издигането на втора кандидатура от БСП е удобно алиби за парламента да не избере Рашков и в левицата отлично съзнават това. Затова, като едни съучастници в разбиването на бюрото пазят пълно мълчание по темата.

На въпроса защо се случва това отговорът е очевиден - система от неработещи държавни институции, овладени от задкулисни интереси, не може да допусне работещ контрол върху подслушването и следенето.

Да не работиш срещу чисти 5500 лв. месечно

Има ли работно място в държавната администрация, където човек може да получава месечно чисти 5500 лева заплата и да не ходи на работа, без някой да му търси отговорност? Да не е изготвил нито един документ собственоръчно и за награда след пет години да бъде назначен отново.

Оказва се, че има. За петте си години мандат членът на Националното бюро за контрол върху СРС Огнян Стоичков не е идвал на работното си място общо над 420 работни дни при 250 работни дни в една година. Извън отпуските и командировките. Има натрупан 80 дни неползван платен годишен отпуск. Илия Ганев е отсъствал общо над 350 работни дни. Става въпрос само за дните, през които двамата въобще не са идвали на работа, а не за останалите, в които са присъствали по час-два.

Данните са от справки, изготвени от администрацията на НБКСРС, по искане на депутати във връзка с предстоящото изслушване на кандидатите за нов мандат, което се очаква да е следващата седмица. Огнян Стоичков е лично предложение на лидера на "Атака" Волен Сидеров, Илия Ганев е предложение на БСП, а Огнян Атанасов – на ГЕРБ.

През април т.г. председателят на НБКСРС Бойко Рашков заяви, че тримата членове – Стоичков, Ганев и Атанасов, отказват да извършват каквито и да е проверки за прилагането на СРС. Никой не го опроверга и до момента. В резултат през 2018 г. не са извършвани редовните комплексни проверки на около 85% от общо над 190 структури в страната, които имат отношение към използването на СРС, пише в справката до депутатите. Контролът върху използването на СРС е оставен на контролираните институции.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.