Какво ли още ще видим в тази мутромилиционерска канава, върху която покълва целият регистър на ада?

След поредното зверство, катастрофа, безхаберие, кражба и стрелби си казваме, че няма какво повече да ни изненада в територията, превзета от мутри в бели якички. Но, уви! Всеки път се случва нещо по-едро, по-отвратително, по-отблъскващо и гнусновато, което изчерпва словоохотливостта и поставя на изпитание сетивата.

Този път иде реч за ареста на седемте души, сред които и лекари, обвинени от прокуратурата в престъпни схеми с препродажба на лекарства за онкоболни. Хитреците източвали скъпи лекарства от болниците в Благоевград и София, закупени с пари от здравната каса и ги препродавали в страни от ЕС на по-високи цени. Втората хватка е с подменяне на нови със стари лекарства.И всичко това се прави в онкоотделения. Не, че ако е на друго място вината им става по-малка, а постъпката по-приемлива.

Мъча се да облека това деяние в думи и размисли, защото не си спомням някой преди да го е правил. Не, че е нямало подмяна в болниците, но чак до такива зловещи размери, поне не се е чувало.Да отнемеш полагащата се панацея за тежко болен пациент и да я замениш с друга, която знаеш, че няма да му помогне, е постъпка, непобираема за нормалния човешки ум. Нали докторите са дясната ръка на Бога, а пациентите виждат в тях очовечения образ на Спасителя? Как се ражда в един ум, неизтрил още спомена за Хипократовата клетва,  подобен вероломен замисъл? Дали прилича на мародерство? О, не, мародерите крадат от мъртвите, а онкоболните пациенти са живи и дават последните си силици в борбата за живот.

И алчност не изчерпва цялата същност на този акт. Защото всеки лекар, може да намери начин да печели при катастрофалното здравеопазване. И няма нужда да е много честен - може да си изписва десетки илачи, макар да знае, че са излишни, важното е да вземе сухото от фармацевтите.Това може да се преглътне с повече усилия. Значи не е от алчност.

Забрава на Хипократ? Глупости, бащата на медицината отдавна няма нищо общо с това, което наричаме здравеопазване у нас. И потресено мълчи от портретите, където го има.

Падение? В името на личната облага всичко е простено - това е днешното правило, което все още никой не е опровергал, а и политиците перфектно го онагледяват.

Двата ареста на доктори и техни помагачи, в 21 век, когато държавите са отишли на светлинни години в грижата си за социума, а фармацевтичната индустрия се развива със светлинни темпове, са сценки от ада. Нашият, собственият ни ад - изработен, заслужен и търпян вече тридесет години.Това е най-дълбоката низина на човешкото сриване, дъното на дъната, утаената нечистотия на едно заразено общество. Да крадеш от обречени хора е цинизъм, който има аналогии само в литературната класика.

Това злодеяние е разпада на християнската матрица, ферментацията на хуманизма, заложен дълбоко в човешката природа, срива на духовната част на индивида.Това е мозъчно поражение - да не ти пука, че след теб ще има смърт, която е можело да се избегне. Че дечица ще останат сиротинки, че майки ще вият за загубените си рожби, че млади животи ще секнат в утрото си. А ти, с парите от тяхната продажба, ще се плацикаш на Малдивите, ще ловиш риба в подводен риболов с бели ръкавици и ще се радваш на живота.

„Войната ражда чудовища“ - написа под забележителната си „Герника“ Пикасо. И ако кръвопролитията изваждат на повърхността сатрапи, то в случая без война е същото.

Когато човекът скъса с божественото начало в себе си, той скъсва с  човешкото. И оголва демоните на мрака.

А какво е за демоните един Хипократ в тъмното?

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.