От днес Сградата на Съдебната палата в София е под гражданска окупация. Всички входове са блокирани от хората на протеста, а наоколо са разлепени плакати с исканията за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Това стана след осемдневния протест на няколко неправителствени сдружения, като от вчера сред участниците са: БОЕЦ, „Агора“ на архимандрит Дионисий, ДБ, „Правосъдие за всеки“, както и други партии и граждански структури.

"Няколко палатки са разпънати на площада пред сградата, а графикът за бдението на участниците в тях вече е направен" - каза пред Liberta.bg бившият дансаджия Росен Миленов.

„Няма проблеми от страна на представителите на Съдебна охрана. Всички са с добро отношение към нас. Иначе те трудно изразяват мнение - не се знае как биха реагирали техните началници“-допълни бившия кадър на ДАНС. Целта е не само оставката на Иван Гешев, по-важното е да не се допусне втори Гешев в прокуратурата и въобще в съдебната власт, като тук влиза и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, защото Гешев е негово попадение. Граждански натиск и сезиране на ВСС, за да започне процедура по освобождаването на сегашния прокурор са двата приоритета на протеста, който има всички шансове да повтори летния, смята Миленов. И още: „Видя се, че чрез гражданския натиск, макар и бавен, който се случи миналата година, Борисов е аут от политическата система. Сега  натискът трябва да е към ортака му - този, който пази семейството на мафията. Падне ли Гешев, това отваря вратата за върховенство на закона, а това минава през наказателна отговорност от Борисов и сие да понесат затвор. Падне ли Гешев, ще се покаже, че в България няма недосегаеми лица“- коментира още пред Либерта Росен Миленов.

Той припомни разкритията пред Антикорупционния фонд със записите на Ивайла Бакалова с Яне Янев, където се оказва, че мутрите въобще не са си тръгвали. От частни са станали държавни, за да следят трезорите - кой внася големи суми. Нещо, което не се побира и в най-разюзданото въображение.

Около четири, пет часа ще се редува нощното дежурство на желаещите за престоя в палатките. Графикът вече е изготвен. Гражданите се надяват този път да няма провокации за взривни вещества или други боеприпаси, уж намерени от полицията в палатките на протестиращите, както се случи през лятото.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.