Една от ключовите фрази на днешната власт е "Не политизирайте!". Политиците на власт заемат позата на загрижени хамелеони и задават "морална" рецепта за поведение.

Така, ако фалират театъра в Плевен, но изградят козирка на стадион*, те гледат поучително, с укора на професор от НАТФИЗ. Ами да - загрижени са за изкуството, те с него са кърмени.

Ако прекратят нелепо тържествата на Шипка, получаваш укор, че си стъпкал подвига на опълченците, едва ли не?!

Ако загинат хора на пътя до Своге,  то ти политизираш пак и то се гавриш със смъртта на хората!

Ако сестрите висят по прозорците на Народното събрание, тогава се търси кой "стои зад тях" и политизира, а не дали са бедни, изнемощели и изчезващи като вид!

Повечето им гафове и причинени нещастия се крият зад "не политизирай". Политици, които те винят за това, че обсъждаш техния вид занимание!
Моля Ви приятели, политизирайте колкото се може повече! Това трябва да се прави. Който не вярва, да погледне значението на думата политика...

Арман Бабикян

___________________________________________________________________

Площад Славейков

Взимат пари от плевенския театър за издръжка на футболен клуб

Директорът на трупата Васил Василев към общинарите: Лесно е да се разпореждате с пари, които не са ваши. Лесно е да правите политика, без да имате визия за нея

Според директора на ДКТ „Иван Радоев“ Васил Василев, трябва да бъде приет закон, който да фиксира бюджета за култура като твърд процент от общия бюджет. Снимка: Плевески театър - Взимат пари от плевенския театър за издръжка на футболен клуб

Според директора на ДКТ „Иван Радоев“ Васил Василев, трябва да бъде приет закон, който да фиксира бюджета за култура като твърд процент от общия бюджет. Снимка: Плевески театър

Седемдесет хиляди лева по-малко ще получи от общинския бюджет Плевенският драматичен и куклен театър „Иван Радоев“, съобщи за „Площад Славейков“ неговият директор Васил Василев. В продължение на 20 години Община Плевен е отделяла за издръжка на местния театър фиксираната сума от 195 хил. лв. За Плевенската филхармония е била определена общинска издръжка от 265 хил. лв. Така в продължение на две десетилетия община Плевен е държала рекорда за най-сериозно финансово подпомагане на културните институции в града.

На заседание на общинския съвет за бюджета в петък, 28 февруари, по предложение на общинските съветници от ГЕРБ сумата за субсидия на театъра внезапно и без сериозни аргументи е била намалена със 70 хил. лв. Васил Василев е научил за това случайно по време на репетиция и заедно с актьорите са отишли на заседанието на общинския съвет. Речта му там е била силно емоционална, въпреки че не е повлияла на окончателното решение:

„Уважаеми дами и господа, благодаря, че ми предоставихте микрофона. Ще ви напомня, че в историята на Общинския съвет в Плевен едва ли е имало подобно посещение. И едва ли ще има друго.

Искам да ви благодаря, че в рамките на 4 години (толкова съм в Плевен), от 45% бюджет, който предоставяхте на ДКТ „Иван Радоев”, стигнахте до 5%. Благодаря за днешното предложение, което сте направили, и с което този бюджет вече е 3%.

Лесно е да се разпореждате с пари, които не са ваши. Лесно е да правите политика, без да имате визия за нея. Историята обаче е безразлична към безличните хора. Бъдете смели. И когато давате пари, давайте ги от себе си. Вижте тези хора, които са зад гърба ми (сочи актьорите – бел. авт.). Те дойдоха доброволно. Защото всяка Божа вечер вдигат завесите на Плевенския театър. И всяка Божа вечер застават пред публика, за да ѝ показват правотата на живота.

Аз съм господин Никой. Вие сте представителите на нашия град. За вас са гласували. Нямам моралното право да ви съдя. Ще ви съди бъдещото поколение, което идва след нас.

ДКТ „Иван Радоев” е много близо до вас. Елате и гледайте. Вижте паркинга ни, вижте хората, които работят в театъра. И тогава съдете. Гласувайте по съвест, а не по политически причини. Защото сте представители на плевенската общественост, на нашия град.

Днес ще си тръгнем с решен бюджет за гражданите на Плевен. Умолявам ви, не мерете стотинките – мерете за бъдещето. Вижте колко станаха погребалните агенции в Плевен. Много повече отколкото са хората, останали в града. И ако това не го забелязвате, ей Богу, такъв красив град да си умре – това е ваша отговорност.

И накрая искам да ви припомня, че всички революции в световната история са се правили от интелектуалци. Благодаря ви за вниманието!“.

Според Васил Василев причините са известни, макар и не официално обявени. Той твърди, че от свои източници в общината е разбрал, че „спестената“ сума ще отиде за издръжка на футболен клуб „Славяни“, а и ще се използва за допълнително повишаване с 13% – с 3% повече от редовното за страната – на заплатите на кметските наместници. Директорът на театъра се опасява, че оправданието на общинарите ще бъде опит да се „вкара културата в оправдателен режим срещу социално слаби групи“ и че ще се твърди, че парите са за намаляване на таксите в детските градини, за което те са крайно недостатъчни.

Досега средствата, отпускани ежегодно от общинския бюджет за местния театър, са използвани изключително целево. С тях са извършвани ремонти на сградата в центъра на града, плащани са консумативи, срещу което ресурсите на театъра са използвани за събитията, свързани с културния календар на община Плевен, разполагала е със залите за специални нужди. С тези средства е облагороден и районът около театъра, така че да се създаде културна среда дори във времето, когато е в сезонна почивка – изградени са тенис маси, прави се коледна украса. С помощта на общинската субсидия са изградени две нови сцени в сградата на театъра, с което сцените стават общо пет.

Надеждите на директора на плевенския театър са кметът или областният управител да върнат бюджета за преразглеждане. В противен случай театърът ще работи на ръба на оцеляването, а хората в него ще загубят мотивация. Всичко това се случва на фона на несигурното финансиране от държавния бюджет, което е обвързано с резултатите. За съжаление се очаква отлив на публика поради вирусните епидемии, а това автоматично допълнително ще намали финансирането.

Предложението на директора на театъра Васил Василев е генерално. Според него трябва да бъде приет закон, който да фиксира бюджета за култура – общински или държавен – като твърд и неотменим процент от общия бюджет. Така ще може да се осъществява непрекъснат растеж, а да не се „подхвърлят подаяния“, както се изрази той.

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ е един от най-активните театри в България. Миналата година на петте му сцени са изиграни 388 представления пред 62 хиляди зрители. Театърът е един от инициаторите за създаване на „Театрална асоциация 7+“ – творческо съдружие между театри от Балканите и Прибалтика.

В момента в Плевен текат усилени репетиции за постановката на „Електра“ от Еврипид с най-популярния режисьор в Кипър Андреас Панцис, който е поставял и спектакъла „Едип цар“ в Народния театър. Специален превод на „Електра“ е направила Доротея Табакова, а сценограф е един от сценографите на Болшой театър Николай Шаронов.

Плевенският театър е и първият у нас, поставил „Човекът от Подолск“ на Дмитрий Данилов – една от най-популярните руски съвременни пиеси, която има над 50 постановки в Русия в момента. Специално за този спектакъл е изградена и сцена във фоайето на ДКТ „Иван Радоев“.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.