Ставката за бира и вино се връща на 20% ДДС. 

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Днес коалиционните партньори представиха пакета от антикризисни мерки на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са на база на общите ни виждания, че когато става дума за стандарт на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и фокус върху горивата и електроенергията", заяви премиерът Кирил Петков. 

Той коментира критиките на икономисти, че предложените мерки ще увеличат инфлацията. "Инфлацията не е българска, а световна. Когато инфлацията е привнесена отвън, държавата трябва да помогне там, където може да намали цените на горивата за крайните потребители, и да намали държавното оскъпяване на част от енергийните източници. Там държавата трябва да помогне, защото това ще се отрази на цялостната инфлация. Освен това фокусираме безпрецедентен пакет в подкрепа на най-уязвимите, така че ръстът на доходите им да изпревари инфлацията", допълни Петков. 

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв., гласи съобщението, разпространено от пресслужбата на кабинета.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като ще бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че мерките имат три цели: най-уязвимите в кризите хора - младите семейства с деца, пенсионерите и работещите бедни, спасяване на икономиката и решения, насочени в помощ на всички граждани - като нулево ДДС за хляба.

"Пред нас стои най-важното - в следващите седмици да превърнем този план в реалност и възможно най-бързо тази подкрепа на държавата за икономиката и тази грижа да достигне изцяло до тях", посочи Нинова.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" определи пакета от мерки като балансиран и като "практично решение". "Опитахме се максимално да постигнем баланс по пакета, който трябва бързо да достигне до гражданите, които имат най-голяма нужда, защото предишното управление ни остави тежко наследство", каза Балабанов.

Владислав Панев от "Демократична България" заяви, че мерките гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация. "Мерките са правилно насочени - увеличават доходите на пенсионерите и най-уязвимите и изключват тези, които нямат нужда от тях - като това, че премиум горивата няма да бъдат субсидирани с 25 ст. на литър", посочи Панев. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.