Четири еврокъщи в Борино са на балдъза и шурея на Карадайъ. И една е на майка му, разкрива след свое разследване "Биволъ".

Балдъзата и шуреят на Мустафа Карадайъ стоят зад четири проекта за къщи за гости в родното му Борино. Фирмите им са получили над милион лева европейски пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).  Така се оказва, че фамилията на политика от ДПС държи половината обекти за настаняване в Борино, финансирани с европейски средства. Шуреят на Карадайъ Невредин Кючюк пък е абониран за обществени поръчки в общината. Фирмата му “Виденица 2004” е изпълнили договори за над 3,5 милиона лв. Отделно от това фирма на брата на Карадайъ има договори за още 1,3 милиона лв.

Шефката на еврокъщите раздава пари за къщи на шуреи и балдъзи

Шуробаджанашките проекти, получили финансиране по Селската програма са на фирмите “Чала инвест” – 391 160 лв. за “Изграждане на къщи за гости за селски туризъм“,  “Чала Тур” с проект за “Изграждане на вилно селище за селски туризъм в местност Подмолата, с. Чала” за 244 530 лв., “Трока” с проект за 128 290 лв. за “Изграждане на къща за гости, местност Кастръкли, с. Борино” и “Извора Инвест” с проект “Къща за гости, преустройство на съществуващ етаж и надстройка на още един етаж. Закупуване на транспортни средства” за 281 321 лв. и още един проект на същата фирма за “Благоустройство и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност“, за който са взети скромните 38 968 лв.

Във всички тези фирми се откриват имената на Затие Караахмед, която е сестра на Джеврие, съпругата на Мустафа Карадайъ и негова балдъза. Невредин Кючюк, който е брат на Джеврие и шурей на Карадайъ, както и на съпругата на Невредин – Гюлтен Кючюк. Затие е и съпруга на кмета на Борино Мустафа Караахмед, който е баджанак на Карадайъ.

За да не бъде толкова очевидна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, фирмите първоначално са оформени на подставени лица, но впоследствие са придобити от Затие, Невредин и жена му Гюлтен. Изследването на имотните сделки потвърждава, че още от самото начало зад тези проекти са стояли роднините на Карадайъ.

Фактически, фирмите свързани роднински с Мустафа Карадайъ държат половината къщи за гости в община Борино, финансирани с европейски пари. Отделно от това стана известно, че майката на Карадайъ стопанисва семеен хотел в Борино, построен по програмата САПАРД.

Атидже Алиева-Вели. Баща ѝ купува луксозен апартамент в София в кооперацията на снимката.Друга врътка е, че са заявени уж отделни проекти, но всъщност е изграден един общ комплекс от няколко къщи за гости, който се предлага в интернет като  “Вили Чала”.  Къщата “При езерото“, която е на съпругата на шурея Невредин – Гюлтен Кючюк, също е с контактен телефон на балдъзата на Карадайъ – Зетие Караахмед.  Цената е по договаряне.

Финансирането на обекти на свързани лица е забранено по правилата на ПРСР, тъй като идеята на програмата е да подпомага малкия местен бизнес, а не роднините на политици, които да изграждат туристически комплекси. Но главен разпределител на средствата по ПРСР се явява, както Биволъ вече писа, друго политическо лице от ДПС – Атидже Алиева – Вели, несменяема зам.-шефка на ДФЗ с ресор именно тази програма и в момента кандидат от европейската листа на ДПС. Самата тя няма нито къща за гости, нито дори апартамент в София. Нейният баща обаче е закупил луксозен апартамент в София, който тя ползва, но не е декларирала този факт.

Роднинско-партийни-имотно-бизнес връзки

Съпругата на Мустафа Карадайъ е Джеврие Раиф Карадайъ, по баща Кючюк. Нейната сестра Зетие Раифова Караахмед  е омъжена за кмета на Борино – Мустафа Караахмед. Освен това Джеврие и Зетие имат брат – Невредин Раиф Кючюк.

Така Карадайъ и кметът Караахмед се падат баджанаци, Зетие се пада балдъза, а Невредин е шурей на лидера на ДПС.  Фирмата на Невредин “Виденица 2004” е изпълнила договори за обществени поръчки в общината за над 3,5 милиона лв самостоятелно или в консорциуми.

Схема на връзките

 

Мустафа Карадайъ има брат Ахмед, който е общински съветник в Борино и председател на общинската структура на ДПС. Неговата фирма “Комерс-Борино” е спечелила обществени поръчки за 1,3 млн. лв. в региона. Шуреят на Ахмед Карадайъ е Музафер Ахмедов, зам.-кмет на Борино с ресор “стихийни бедствия”.

Впрочем, останалите къщи за гости в Борино също не са на случайни хора. “Тим – Борино” с финансиране 391 160 лв. е на общинския съветник от ГЕРБ Джамал Реджепов Асанов. Маститият бизнесмен и концесионер на ловни стопанства Стефан Даскалов пък е обновил ловния си дом с европари под прикритието на къща за гости на фирма на дъщеря си.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.