Държавният глава обяви, че с Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република Българи

На пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, държавният глава подчерта необходимостта от нова България и определи като непосредствена национална цел укрепването на държавността.

Пред медиите, в отговор на журналистически въпрос, президентът Румен Радев заяви, че никога не се е срещал и не е разговарял с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. На друго питане, относно опозиционния лидер в Русия Алексей Навални и институционалните репресии над него, държавният глава подчерта, че неговата позиция по казуса е отдавна ясна, още със заставането му на страната на хилядите протестиращи българи със справедливи искания под прозорците на властта, които бяха бити, арестувани, репресирани. Прездентът Румен Радев изтъкна своето обосновано предположение, че ако Алексей Навални е българин, то той е щял да разследва чекмеджето с пачки евро и кюлчета злато на Бойко Борисов, а Борисов да заплашва, че ще го изгори, както направи с Елена Йончева.

"Винаги съм бил против арестите и насилието над мирно протестиращи граждани, независимо къде са, против използването на сила за разправа с опозицията, против заглушаването на медиите. Не е изненада, че Борисов заема демократични пози под крилото на ЕС. Там има механизми, а той представлява България. Още повече, че това е твърде удобно за премиер като Борисов, защото най-лесно е да се крие кризата у нас. Ако Навални беше българин, той щеше да се занимава с шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да заплашва да го изгори, както прави с Елена Йончева, допълни Радев. - Очаквам, че наред със защитата на Навални премиерът ще отговори и на други критично важни за България въпроси - защо неглижира интерконекторните връзки със съседите ни, а по спешност построи "Турски поток" в България. Кога ще видя реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, в който бяха закопани 3 милиарда наши пари." - подчерта президентът на Република България Румен Радев.
Румен Радев в отгвор на журналистически питания

Попитан дали ще наложи вето на промените в НПК, които въвеждат фигурата на прокурор, който да разследва главния, Радев каза: "Към това екзотично предложение ще се отнесе правният ми екип ще и получи истинско професионално наслаждение, докато се занимава с този казус."

Според него високото обществено доверие към институцията е атестат за успешна кадрова политика.

"Всички спекулации за текучество в институцията са медиен мит в услуга на управляващите. Никога не съм спирал професионалното развитие на нито един мой сътрудник", коментира Радев и даде за пример текучеството в правителството, където хората дори не помнели имената на отишлите си министри.

"С г-жа Йотова очакваме, че ще бъдем заедно със социалистите и хилядите хора от ляво, които са нашето политическо семейство, както и с хилядите българи, за да можем да движим България напред, каза Радев. - Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 г. на мандата ни, защото те показаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България. Така че - да, продължаваме да бъдем заедно."

Запитан дали вижда алтернативата в политическите субекти, които ще играят на предстоящите избори, Радев обяви, че издигането на кандидатурата му само по себе си е политически проект, който може да обедини много българи и организации, които застават зад обявените от него принципи, които са фундамент за укрепване на държавността.

"Виждам отчаяните опити на Борисов и хората около него да разделят обществото на комунисти и антикомунисти. Моята грижа е обединението на българите, трябва да оставим веднъж за винаги в миналото всяко политическо насилие", добави Радев.

Изборите са редовни и всички партии заявиха по време на консултациите готовност за това.

"Въпреки това дадох все пак техническа отсрочка от 1 седмица. На 26 март изтича мандатът на Народното събрание и едно доказано провалено правителство не трябва да остава и ден без парламентарен контрол. Българите искат бързо ново правителство, което да има решителни действия и мерки за излизане от дълбоката икономическа и социална криза. Не датата мотивира хората за изборите. Когато става въпрос за бъдещето на страната, датата не може да бъде оправдание", отговори Радев, попитан защо е избрал 4 април.

Също така държавният глава благодари на Католическата църква за това, че не е позволила въвличането й в политически скандал.

Запитан защо няма позиция за ареста на Навални, държавният глава каза, че позицията му е била ясна много отдавна - когато хиляди протестираха под прозорците му, имало е арести.

"Винаги съм бил против арестите и насилието над мирно протестиращи граждани, независимо къде са, против използването на сила за разправа с опозицията, против заглушаването на медиите. Не е изненада, че Борисов заема демократични пози под крилото на ЕС. Там има механизми, а той представлява България. Още повече, че това е твърде удобно за премиер като Борисов, защото най-лесно е да се крие кризата у нас. Ако Навални беше българин, той щеше да се занимава със шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да заплашва да го изгори, както прави с Елена Йончева, допълни Радев. - Очаквам, че наред със защитата на Навални премиерът ще отговори и на други критично важни за България въпроси - защо неглижира интерконекторните връзки със съседите ни, а по спешност построи "Турски поток" в България. Кога ще видя реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, в който бяха закопани 3 милиарда наши пари."

Попитан дали някога се е срещал с почетния председател на ДПС Ахмет Доган - ако да къде, ако не защо? - президентът отговори, че не се е виждал с него.

"Никога досега не съм се срещал с Доган, надявам се при негови публични прояви да се видим. Аз съм имал срещи с ръководството на ДПС, но той не е идвал", коментира Радев.

На друг въпрос, как гледа на онези 200 000 гласа на ДПС, с които е спечелил втория тур на изборите за президент, Радев каза: "Защо 200 000 гласа? Откъде имате тази информация. Колко от 800-те хиляди гласа са били гласовете на ДПС в президентските избори?. През 2016 г. никога ДПС не са заявявали открита публична подкрепа за нас."

"Искам да направя разлика между елита и върхушката на ДПС и обикновените членове, които водят също така труден живот като останалите български граждани и ценя подкрепата им, както и те се ползват с моята подкрепа", каза още той.

Президентът Румен Радев каза в отговор на въпрос на отчетната си пресконференция, че няма да наложи вето на промените в закона за извънредното положение. Преди дни парламентът прие окончателно на второ четене изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.

На въпрос ще пусне ли за обнародване приетия на второ четене закон, в който се урежда гласуването на хората, които ще бъдат под карантина в деня на вота, президентът Радев посочи, че "има определена консолидация на партии, организации и граждани да се отвори Изборният кодекс и да се направят онези промени, които да гарантират честността на вота и достъпността на изборите, включително за сънародниците ни зад граница".

"Това обаче не стана, законодателят ни поднесе поредното правно недоразумение, като избяга да отвори изборния закон, а го прави чрез закона за извънредното положение", коментира президентът Радев.

По думите му остават открити въпросите "защо се страхуват от видеонаблюдението в изборните секции само по време на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите" и "защо се страхуват от гласуване по пощата на българите зад граница".

"Те (управляващите - бел. р.) бягат от отговорите на този въпрос. С действията си те подриват доверието в изборния процес, но аз няма да вляза в техния сценарий и затова няма да наложа вето на този закон. Въпреки че той е абсолютно несъвършен, объркан, против правната логика и, при друга ситуация, категорично бих го върнал."

Ето какво отчете Румен Радев за четвъртата година от встъпването му с Илияна Йотова в Президенството:

Най-важната непосредствена национална цел е укрепването на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство за демонтаж на порочния управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромен ресурс и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 представи свое Послание за нова България.

„България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази първостепенна цел“, посочи държавният глава. По думите му без укрепване на държавността, всякакви нови управленски конфигурации и техните политики са обречени на провал, а страната ни ще продължи да заема последните места по стандарт и качество на живот в ЕС. 

„2020-та бе годината на българското събуждане. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце, посочи президентът. Той подчерта, че парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата дали приемат или отхвърлят днешния модел на властта: еднолична, задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин. „От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този властови модел води към разпад на държавността“, отбеляза Румен Радев. Президентът отчете, че при липса на решителни действия за укрепване на държавността съществува риск след предстоящите парламентарни избори да се стигне до обичайните пазарлъци между партии, които да доведат до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или друга подобна формулировка.  

В Посланието си за нова България държавният глава открои промените, необходими за оползотворяване на потенциала на страната ни. „Те са неотменимият фундамент, върху който бъдещите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата и духовността, сигурността, за насърчаване на предприемчивостта и привличане на инвестиции, за повишаване на производителността, за опазване на природата и развитие на зелена икономика, основана на наука, иновации и дигитализация“, посочи президентът.  

Гарантирането на честни и достъпни избори е сред акцентите в посланието на президента. Според Румен Радев са необходими  неотложни реформи на Изборния кодекс и воля за гарантиране на доверие в изборния процес, както и постигане на висока избирателна активност чрез актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите, 100% машинно гласуване, дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на МИР „Чужбина“, прозрачност в работата на изборната администрация и „Информационно обслужване“, справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.

Държавният глава открои необходимостта и от конституционни и законови промени, с които да бъдат укрепени държавността и върховенството на правото. Промените трябва да гарантират гражданското участие в държавното управление, независимостта на съдебната власт в служба на справедливостта и обществения интерес, оптимизиране на структурата и функциите на ВСС, ефективна, отговорна и почтена прокуратура, както и подчинение на магистратите единствено на закона. Според президента законовите промени е необходимо да допринесат за ефективното разделение на властите, за повече прозрачност и предвидимост на законотворческия процес и пресичане на лобисткото законодателство. Важно е да бъде постигната и засилена защита на собствеността и честната конкуренция на бизнеса. Корупцията трябва да бъде безкомпромисно преследвана без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите. „Ако това не се случи, всяко следващо управление може да гледа на властта като източник на безнаказано облагодетелстване, а порочният управленски модел и олигархията ще продължават да се възпроизвеждат“, посочи държавният глава. 

Президентът призова и за разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност, за да бъдат пресечени злоупотребите с власт и кражбите. За целта разходите на правителството трябва да бъдат винаги обосновани с разчети за очакваните ефекти, а за постигането на зададените цели е необходимо управляващите да представят отчети.

Ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет трябва да бъде засилена, подчерта още държавният глава. За целта е необходимо блиц-контролът да бъде възстановен, а разходването на бюджетен излишък да става само след одобрение от Народното събрание. Гражданският контрол също трябва да бъде засилен чрез 

реално електронно управление, прозрачност и отчетност на всички публични разходи, излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг, както и на заседанията на КЗК. Необходимо е създаването на актуален регистър за всички концесионни договори и анексите към тях и осветляване на кредитното портфолио на ББР. В интерес на прозрачността всички договори и споразумения с контрагенти, сключени до момента от държавните фирми, страни по договори за вътрешно възлагане (in-house), както и на плащанията по тях, трябва да бъдат публикувани. Необходимо е и ограничаване на обхвата и обема на договорите за вътрешно възлагане, смята президентът. 

„Проектите в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България трябва да бъдат определяни при ясни критерии и публичност, така че да способстват за модернизация на страната, а не само за усвояване на средства“, призова Румен Радев. По думите му е необходимо и въвеждането на ефективни проверки на лицата, заемащи висши публични длъжности и свързаните с тях лица за съответствие между законните им доходи и стандарта им на живот.

В Посланието си за нова България президентът призова и за гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти.

Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на страна-член на ЕС и въобще – на една съвременна демократична държава, посочи президентът Радев. По думите му от решаващо значение за доверието в институциите са моралът, културата и компетентността на бъдещите управляващи. „За това е необходимо излъчване на нов тип управление, чиито качества да бъдат синтез на почтеност и компетентност“, заяви държавният глава. Президентът и вицепрезидентът предлагат на политическите сили, спечелили доверието на избирателите да управляват страната, да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности.

В очертаната ситуация с г-жа Йотова считаме за свой дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България, заяви държавният глава. Той добави, че формата на издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок, а ранният анонс ще даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи. Това ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата. „Ще продължим да обединяваме обществените усилия за промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България“, заяви още държавният глава Румен Радев. 

Румен Радев и Илияна Йотовеа встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент на 22 януари 2017 г.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.