Рано тази сутрин Liberta.bg получи съобщение от Тодор Станчев с апел за помощ

Тодор Станчев е от малкото тервелско село Кочмар и е само на 25 години, но животът му е белязан от множество изпитания и болка.

Младият мъж в момента не може да работи, защото трябва да се грижи за своята 69-годишната майка Донка. През септември 2018 г. тя претърпява исхемичен инсулт и оттогава се нуждае от постоянно наблюдение. Тя има и редица други заболявания. За състоянието си има ТЕЛК, който е 75%, но той не е достатъчен, за да може Тодор да бъде неин личен асистент. И така попада в порочен кръг. Отказва се от всичко, за да може да бъде нейна опора.

Двамата живеят сами в селото и разчитат основно на болничната пенсия на Донка, която е 238 лв. За да покрива ежедневните им нужди, на Тодор се е наложило да вземе кредити, които не може да погасява по обясними причини.

Liberta.bg разговаря с Тодор. Пред нас той сподели, че е разочарован от държавата, от общината, от всички институции, които привидно трябва да се грижат за хората, но не го правят. Допълни, че подкрепя Баба Стойна. За него тя е една истинска Българска майка!

Тодор има нужда от финансова подкрепа, от дърва за огрев... Живее в село, в което дори няма магазин.

Макар че Тодор има още трима братя и сестра в Бургас, която помага винаги, когато може, той казва, че не може да разчита на тях. Затова е поел грижата за майка си на своите плещи. От Кипър, където работят братята му, всеки месец идват по 100 евро. И това е единствената помощ. 

„Възпитан съм да обичам родителите си. Може да сме гладни, може да сме бедни, но да сме здрави“, споделя Тодор и добавя, че най-важното нещо е майка му да бъде добре.

Роднините му искали да я изпратят в старчески дом, но Тодор се възпротивил. Казал им: „ Дори хляб и сол да ям, няма да я оставя!“. Така и станало.

Вярва, че родителите са най-ценният подарък в света. Научава го по мъчителен начин – когато е на 11-годишна възраст губи баща си, а единственото, което му остава и му дава сили, е неговата майка. Тодор успява да завърши само основно образование – трябва бързо да порасне, за да може да се грижи както за майка си, така и за себе си. Работи сезонно по морето, бил е и в чужбина.

Мечтае за простички неща – да има работа, да бъде щастлив и майка му да бъде здрава. Не иска злато и диаманти, а да има какво да сложат на трапезата, както и да не се подиграват за съдбата му.

Казва, че нищо хубаво не е видял в този свят и че е загубил надежда, но животът както да отнема, така може и да дарява.

Liberta.bg апелира към всички отговорни институции и хора с големи сърца, да намерят в тях място за Тодор и майка му и да им помогнат в този труден житейски път.

Публикуваме сметката на майката на Тодор, по която можете да преведете своя принос за доброто на един смел българин и неговия родител:
 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.