Атанас Хрисулев, десетокласник от ППМГ „Акад. Никола Обрешков” – Бургас, получи голямата награда в националния литературния конкурс на Център „Алеф” на тема: „Аз бях един от тях – българските праведници на света”. Разказът на Атанас „Приказка, в която се ражда надежда”, посветен на Анна Попстефанова, завоюва първото място сред общо 151 младежки творби, а авторът ще получи едногодишна стипендия в размер на 1300 лева. Наградата връчи лично Димитър Николов, кмет на Община Бургас, която е своеобразен домакин на конкурса.

Кметът Димитър Николов /вдясно/ връчва наградата на Атанас Хрисулев – победител в конкурса

„Привилегия и отговорност е Общината да е домакин на този конкурс. Всяка година той „расте” , а вече влезе и в архивите на образователиния процес.  Да запазим паметта за хората е велико дело. Затова организаторите от Център „Алеф” и участниците в конкурса трябва да имат устойчивостта да го продължат”, каза кметът Димитър Николов при връчването на наградата.

Eлка Василева - водеща на церемонията по награждаване

Eлка Василева – водеща на церемонията по награждаване

Седмият конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”,  посветен на двадесетте българи, обявени от Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел за праведници на света, бе обявен през есента на 2019 г. 151 младежи и девойки от цялата страна написаха свои художествени разкази и се състезаваха за призовите места в две категории – Студенти и Ученици. Трудната задача да ги оцени и да излъчи победителите имаше жури в състав: Радостина Николова – старши експерт в МОН, Румен Леонидов – публицист, поет и издател на Факел.бг и Асен Йорданов – журналист,  директор на сайта Бивол.бг. Лауреатите бяха обявени на 8 юни 2020 г. от зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино” в Бургас.

Тази година Център „Алеф” за първи път проведе церемонията по връчване на наградите едновременно онлайн и на живо, заради ограниченията, наложени от пандемията COVID 19. При изключително сложна организация чрез видеоконферентна връзка в церемонията се включиха 27 номинирани участници в конкурса, посланикът на България в Израел Н. Пр. Румяна Бъчварова и на Израел в България – Н. Пр. Йорам Елрон, заместник министърът на образованието и науката Таня Михайлова, заместник министърът на културата Амелия Гешева, д-р Ангел Чорапчиев – завеждащ отдела по придобиване на архивни материали за Централна Европа и Балканите, Ярослав Годун- директор на Полския институт в София и Полина Герджикова, потомка на д-р Павел Герджиков,  обявен за праведник на народите на света защото с риск за живота си е спасил живота на еврейски деца от Беломорксите земи, натоварени в ешалоните към лагерите на смъртта, която разказа спомени за баща си. Конкурсът и церемонията по награждаването получиха  подкрепата и на „БМФ Порт Бургас” и  ТРИА сити Център.

В залата присъстваха ограничен брой зрители – участници в конкурса и техни учители и родители, представители на Община Бургас и Общинския съвет в града, представители на РУО Бургас, потомци на спасени евреи и други гости.

Видеопоздрав изпрати вицепремиера на България Томислав Дончев, бяха получени и поздравителни адреси от областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и Мина Стойкова, потомка на Димитър Пешев.

Алберта Аалкалай и Румен Леонидов

„Идеята за тазгодишната тема на конкурса се роди в разговор с  посланика на Израел в България Йорам Елрон. Той поиска  информация за  20-те български праведници. Тогава си дадох сметка, че нашето общество е почти напълно неинформирано за тези хора и техния подвиг, имената им в голямата си част остават неизвестни. Те не се изучават в учебните програми и споменът за тях бавно изтлява. Недопустимо е за всеки един народ да забрави своите герои и да изгуби светлината на техния пример в пътя си напред във времето”, каза Алберта Алкалай, председател на Център Алеф” и основател на конкурса.  Тя определи посланик Елрон като вдъхновител на темата на седмото издание на конкурса.

Н.Пр. Йорам Елрон

„Това е най-смисленото и силно събитие, в което участвам откакто поех поста посланик на Израел в България. Впечатлен съм от усилията на „Алеф” да възпита човешки ценности у младите. България трябва да се гордее с таланта, който показва младото й поколение. Този конкурс може да послужи като платформа за обединяване на ученици от България и Израел, които да обменят опит и мечти за бъдещето”. С тези думи Н. Пр. Елрон изрази и благодарността си към онези българи, които напълно осъзнаващи опасностите са спасили своите приятели евреи.

Посолството на Израел в България осигури втората награда в категория „Ученици” – стипендия в размер на 1200 лева. Получи я десетокласничката Божидара Бойчева от Гоце Делчев.

Две директни включвания от Израел прокараха мост между потомците на спасители и спасени.

Н.Пр. Румяна Бъчварова

„В Израел все още има хора, които помнят годините на Холокоста и предават спомена на поколенията след тях. Усещам потребността на младите да знаят тази история. Приемам като своя мисия да поддържам паметта жива. Всъщност, да поддържаме паметта е наш исторически, но и човешки дълг. Затова се радвам, че за втора поредна година участвам на финала на този конкурс. Прочетох някои от разказите. Удивително е как младежите са усетили и преживели историята на спасяването и тези чувства ще останат в техните души завинаги”, разказа Н. Пр. Румяна Бъчварова, посланик на България в Израел.

27 хиляди мъже и жени от над  47 държави са обявени за „праведници на народите на света”от Мемориала Яд Вашем. От тях българските имена са само 20.   Списъкът с праведниците обаче непрекъснато се допълва –  специална комисия взема решения на основата на определени критерии, съобщи д-р Чорапчиев от израелския мемориал.

Съдбата на българските праведници и техният подвиг са развълнували участниците в конкурса. 27 от тях, чиито творби бяха номинирани да се състезават в последния кръг, разказаха как са избрали прототипи на своите герои и какъв е урокът, който са научили чрез участието си в конкурса.

Мнението на журито обобщи Румен Леонидов: „Прочетохме техните произведения, но едновременно с това прочетохме и техните души. По всичко личи, че те са били развълнувани, шокирани от прочетеното. Участниците в конкурса  научиха повече отколкото цялото наше общество знае за нашите 20 праведници на света. За това трябва да благодарим и на техните учители, на тези тихи герои на фронта на културата, които заразиха децата с желанието да бъдеш съпричастен.  За седма поредна година конкурсът открива нови литературни таланти, открива и млади хора, които доказват, че духът надделява”.

В категория Студентѝ по преценка на журито първа и втора награда не бяха присъдени. Трета награда – 200 лева, получи Светлана Великова от ВТУ Велико Търново.

В категория  Ученици, освен първата и втората награда, журито присъди и две трети награди от по 300 лева – над дванадесетокласничката  Ния Петкова от София  и на деветокласника  Йоан Иванов от Казанлък.

Полският институт връчи три поощрителни награди, а директорът му Ярослав Годун заяви готовност в следващите издания на конкурса да се включи не само с поощрения. Спечелиха ги Елизабет Александрова от София, Златара Чакърова от Бургас и Мария Павлова от Кърджали.

Ярослав Годун

Специална награда от Националния дворец на децата получи Красимира Георгиева, 10 кл., от Велико Търново.

 Награда от 150 лева осигури сайта „Бивол”. „Връчвам тази награда на Борис Стоянов от английската гимназия в Бургас за разказа му „Влакът и неговият път” – част от живота на д-р Павел Герджиков.Защото всеки разказ на един млад човек е всъщност неговият личен избор. Да направиш подвиг понякога зависи от обстоятелствата, от времето в което живееш.Но когато нямаш  такова предизвикателство, винаги можеш да направиш своя избор –  дълбоко в себе си, да съпреживееш нечий подвиг и да проявиш готовност да му подражаваш”, каза директорът на „Бивол” Асен Йорданов при връчването на наградата.

Всички номинирани участници ще получат грамота за участие, сборника с младежки разкази „Да обичаш, въпреки…” от шестия конкурс на „Алеф” и книгата „Моят Шабат” на Вивиана Асса с лично послание от автора. Отличените разкази ще бъдат публикувани в следващото издание на Център „Алеф” със заглавие „Аз съм един от тях – българските праведници на света”. Това е специална награда за най-добрите автори, защото техните творби ще достигнат до училищата в цялата страна и ще бъдат четени в продължение на години.  Сборникът с разкази от шестото издание на конкурса бе избран за помагало в националната кампания „Час по достойнство”.

Таня Михайлова

 

Амелия Гешева

Министерствата на образованието и на културата дават изключително висока оценка на конкурса, което пролича и от конферентната връзка със зам.министрите Таня Михайлова и Амелия Гешева. Те обобщиха и седмото издание на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” така:

Хуманността е водеща сила. Доброто има бъдеще. Доказват го творбите на младите хора. България има бъдеще, защото имаме такива деца.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.