''Не знам дали всичко тръгна от медиите, те, че имат участие - имат, разбира се. Но аз самата не мога да си обясня откъде дойде този бяс. Какво се случи? Напоследък, трябва да ви кажа, много, много често си спомням за тази евангелска притча за побеснелите свине, които се сурват по урвата и се издавят в езерото. Тя е много особена тази притча, евангелистите доста мимоходом я споделят, когато разказват за подвизите на Христос. Аз имам чувството, че ние в момента сме в ролята на свинете. Някой вкара този бяс в нас и ние сме се сурнали надолу и... трябва да ви кажа, че скоро и ще се удавим'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Копринка Червенкова, като коментарът ѝ е насочен към създалата се всеобща истерия, причинена от разпространението на COVID-19.

''Аз реално, трябва да ви кажа, че се плаша от това, което се случва. Около мен, нормални хора, прилични хора - всички полудяха, всички полудяха. И не си дават сметка, че това символическо удавяне, след това може би ще доведе до реално удавяне, когато икономическата ситуация се промени, и когато ние всъщност всички се окажем много по-бедни, отколкото сме сега. В тази ситуация какво може да се направи? Първо, обществото по някакъв начин трябва да бъде успокоявано. То не трябва да бъде плашено. Какво се оказва обаче? Доскоро, два пъти на ден, сега вече слава Богу само веднъж на ден, се явяваше един генерал, който ни говореше едни чудовищни работи, след като първо съобщаваше, че вчера пет души така, трима души там, седем души еди-къде си, са били удостоверени като заразени.

Той като някакъв четец на числа се явяваше, осем интубирани, след това започва беседата му с медиите, която е безумна, защото той на тези, които се опитват да му зададат някакъв въпрос по същество, по-важен въпрос, той започва да им се кара, да ги плаши, да говори за камиони с трупове. Може ли такова нещо да се говори, когато виждаш насреща си едно крайно изтерзано и уплашено общество? И единствената му радост е колежката Ива Николова, която обикновено се изправя, за да съобщи някакъв донос за еди-кой си, играл хоро не знам къде си, и той много се радва и съобщава, че това е безотговорно. Този човек не върши работа, този човек трябва да си почине, трябва да бъде прибран от тази роля. Той може да е бляскав хирург, да не дава Господ да опираме до неговите възможности и сръчности, но той за човек, който може да успокои обществото в този момент - не става. Просто трябва да му бъде попречено, трябва да бъде прибран'', възмути се журналистката от поведението на началника на Щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Копринка Червенкова определи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев като мек човек и добави, че правителството е направило поредица от глупости до момента.

''Крайно време е да се обясни на хората, не знам кой може да го обясни и как да го обясни, че този вирус е може би малко по-остър, по-вирулентен вирус, но той е един баналаен, в края на краищата вирус, който не разболява, той отключва болест. Тази болест е в нашето тяло. И тук ние трябва да помислим за телата си, до какъв хал сме ги докарали. Това хедонистично човечество, което се занимаваше с кефовоте си, с удоволствията си, което дори тази физкултура, която прави във фитнесите, тя е, за да извае тяло, тя не е, за да произведе здраве, и в края на краищата това е нещото, което отключва едни заболявания, които вътре ги има в нашите тела'', смята Копринка Червенкова.

''За противоречията между различните експерти в Щаба и тези, които са извън от него, сиреч Медицинският съвет към Министерски съвет, Копринка Червенкова заяви следното: ''На мен ми се струва, че основата на тези разногласия, за съжаление, е политическа. Някаква част от населението, неясно за мен защо, привидяха в този генерал, който аз непрекъснато наричам Механджийски, а той е Мутафчийски, привидяха някакъв нов спасител. Абе, може ли? Това е част от лудостта, част от беса. Не може едни нормални хора да са забравили, че имат глава и че тази глава трябва да бъде употребявана, и че трябва да мислят с тази глава. Не може така, не може първосигнално да действат. Някакъв човек, който им чете числа, да го обявят за спасител. Това нещо беше много бързо усетено от властта и сега този генерал просто е използван, за да бъде цакан президентът. Той сега нещо ( бел. ред. ген. Мутафчийски) много се радва на себе си, а това не е здравословно нито за него, нито за хората, които той облъчва всеки ден. Трябва да си почине.''

''Стилът на живот сигурно ще се промени, защото сигурно ще обеднеем'', изрази мнение тя.

Ще се появят ли нови утопични идеи, попита Лили Маринкова своята гостенка: ''Доминантата в света е на посредствеността. Посредствеността няма идеи за нови утопии, новите утопии се раждат от мозъци, и то от едри мозъци. Тук едрите мозъци... всичко това е нивелирано, отрязано отвсякъде'', отговори от своя страна Червенкова.

Според нея тези, които твърдят, че глобализацията е приключила, много бързат със своите изводите.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.