"Краят на прехода ще дойде, когато на подсъдимата скамейка до олигарсите седнат политиците. Другото е имитация!"
 

„Ще повярваме в борбата с корупцията и ще работим да се сложи край на този модел, когато до подсъдимите олигарси седнат подсъдими политици от всички цветове." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея арестите на олигарсите прилича на картинка от миналото – от октомври 2010 г.

„Снимаха и ни показваха от хеликоптери палати на олигарси. Какво се случи от 2010 до сега – стана октомври 2018 г., за да ни показват същите палати на същите олигарси, но снимани отвътре. Ще чакаме ли още 8 години, за да се случи нещо?“, попита тя. Според нея това е имитация на борба с олигарсите на прехода

„На едните се повдига обвинение и се търси отговорност, а в същото време на другите, с другата ръка - за Кирил Домусчиев  се прави специален закон, за да му се опростят 58 млн. лв, а на Гергов му дават 43 млн. лв. за дупката във Варна. Къде е принципът и това ли е борбата с олигархията и прехода?“, продължи с въпросите Нинова. По нейните думи това  е прах в очите на хората и европейските ни партньори, защото чакаме мониторингов доклад следващия месец.

„Трябва да се разгради този политико-олигархичен модел“, категорична е Нинова. Тя обясни, че на сем. Баневи е повдигнато обвинение за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г., а тогава управлява Борисов. Другото обвинение е за присвояване и данъчни престъпления за периода 2010-2011г.

„Къде е бил председателят на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, който е трябвало да следи какво се случва с тези приватизирани предприятия? За това, че си е затворил очите, днес е министър на икономиката“, заяви Корнелия Нинова.

"Когато ГЕРБ почувства заплаха за правителството, хвърля по-малкия си партньор на кучетата", е на мнение Корнелия Нинова.

„ГЕРБ и ВМРО управляват заедно и заедно трябва да носят отговорността за тези процеси. Който е нарушавал законите на България и е извършил престъпление, трябва да си носи отговорност. Това е принцип, който важи за всички. Но защо сега, след като се оказва, че от няколко години се знае какво се случва в Агенцията за българите в чужбина?“, пита председателят на БСП. Тя припомни, че в края на миналата година от пресата във Франция е описана ситуацията, дори е посочено, че корупцията в агенцията достига на равнище министър, дори вицепремиер.

„Не са взети никакви мерки. Имало е и вътрешна информация от български служби. Защо сега? Твърди се, че ВМРО през всички тези години е имало отношение към тези процеси“, каза още тя. Нинова сравни ситуацията с предишен период, когато ГЕРБ са почувствали заплаха за правителството и постъпили по същия начин с един друг партньор - Реформаторите и Петър Москов. Тя припомни, че заедно с ГЕРБ са измислили реформата с ваксините и премиерът го е защитавал с доводи за сериозна реформа в сектора и намаляване на цените на лекарствата.

„Като стана напечено, премиерът, за да спаси собствената си кожа, хвърли Петър Москов и Реформаторите на кучетата. Когато види заплаха за правителството, хвърля отговорността върху малкия партньор. Ще повярваме в намеренията на управляващите да се борят с корупцията, когато и големият партньор си понесе отговорността“, категорична е Нинова. По нейните думи чак днес г-жа Цачева, министър на правосъдието, се сеща да говори за промени в закона.

„Не законът е виновен, а приложението му. Къде са били през тези години министърът на вътрешните работи, министър на правосъдието, ДАНС?“, попита още Нинова. 

"Бюджет 2019 - с едната ръка взел от хората, с другата дал. В него няма нито една политика, свързана с реформи, а само кърпене на дупки."

"Бюджетът на правителството е представен като най-силният за годините на прехода, с много силна социална насоченост. Само че, този бюджет изглежда - с едната ръка взел от хората, с другата дал". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя добави, че от увеличена данъчно-осигурителна тежест за всеки българин се очаква догодина в бюджета да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. Нинова обясни, че през данъци, осигуровки и акцизи се взимат средства от хората, за да се представят същите средства като сериозна социална политика.

"През 2018 г, в София, водата поскъпна с почти 10%, в Ямбол с 20%, Бургас - 9%, Монтана - 7%- вследствие на това поскъпнаха и цените на ВиК услугите - 7%. Освен тях, пощенските услуги поскъпнаха с 8% и хотелските услуги с 16%", добави лидерът на социалистите. Корнелия Нинова припомни още, че течните горива са  поскъпнали с 16.7%, а твърдите с почти 10%. "Увеличиха се и цените на транспорта с 8.2%. От началото на юли КЕВР повиши цената на природния газ с 10.8%, на парното - със 7.3%, електричеството с 2%. В резултат на това, цената на хляба се увеличи с почти 25%, на яйцата - 5%, на киселото мляко- 3% ", каза още председателят на БСП. Нинова допълни още, че през тази година се увеличиха и акцизите на бездимните цигари, а за догодина се подготвя ново увеличение, което пак да дойде от джоба на хората.

"Ще се увеличи максималният осигурителен праг, което ще повиши осигуровките, данъкът на старите автомобили също ще се увеличи между 10 и 40%. Ще отпадне облекчението за второ жилище, а осигуровките на земеделските производители ще се увеличат", обяви Нинова. Тя бе категорична, че всичко това е едно сериозно увеличение на данъчната и осигурителната тежест, както и на цените.

"Другото, което коментира премиерът е ниската безработица, която се дължи не толкова на нови работни места, не на разкриване на нови производства, а на напускането на младите хора и страшната демографска катастрофа. Борисов се похвали и с ниския държавен дълг. Преди началото на неговото управление той е 9,4 млрд. лв., сега е 24 млрд. лв.", коментира още лидерът на социалистите. 

Тя добави, че въпросът е - къде са отишли средствата от този дълг и къде са инвестирани. Според нея  най-уязвимите групи в нашето общество - младите, децата и пенсионерите са най-ощетени от този бюджет, с нищо не им се помага.  

"12 социални плащания, засягащи млади хора и майки с деца, не се увеличават през 2019 г. Част от тях са обезщетението за отглеждане на дете от една до две години, месечните помощи за деца, еднократна помощ при бременност, еднократна помощ при раждане, месечна помощ за отглеждане на близнаци, помощи за дете до една година на неосигурена майка - всички те остават замразени", каза още Нинова. Според нея пенсиите отново ще се увеличат само по Швейцарското правило и от първи юли.

"Заплатите на хората в бюджетния сектор се увеличават с 10% от 01.01.2019 г, а заплащането  на пенсионерите, които са най-засегнати от цените на стоки и услуги, само с 5% и то от средата на годината. Отново няма нито дума за преизчисляване на всички стари пенсии", припомни още тя. Корнелия Нинова бе категорична, че това не е правене на политика, а  кърпене на дупки.

"В този бюджет няма нито една политика, свързана с реформи в системите, която да е ефективна", заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че  понеделник ще бъде направено широко обществено обсъждане на алтернативния бюджет на БСП за 2019 г., на което са поканени НПО, експерти, учени, лекари, учители.

"Правим го, защото алтернатива има и ние ще я покажем чрез политики", каза още Корнелия Нинова.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.