Тази вечер в Бургас ще бъде открит първият Международен филмов фестивал за историческо документално кино - DOCK. Събитието е от 19.00 часа в Експо център "Флора Бургас" с българския документален филм на режисьора Стефан Командарев от 2010 г. - "Русенската кървава сватба".

Това споделиха днес на пресконференция в Експоцентър "Флора" заместник-кметът Йорданка Ананиева, Петър Стоянович - основател на феста и селекционер на филмите, Димитър Стоянович - съосновател и селекционер, проф. Владимир Игнатовски - председател на журито и световният кино оператор Торстен Липсток.

"Подкрепяме напълно този фестивал, защото смятаме, че няма достатъчно прояви, които да показват на публиката качественото историческо документално кино. Програмата на фестивала провокира и дава възможност за разговори и дискусии. Благодаря на нашите партньори за добрата селекция.", сподели зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

"Рядко се случва в днешно време да се открива нов културен фестивал, какъвто е този. Той включва състезателна програма на филми, направени през последните две години. Девет заглавия ще се състезават в конкурсната програма, която ще се проведе тук, в Експоцентър "Флора Бургас". Втората част ще бъде посветена на навършването на 100 години от Първата световна война и ще бъде в Културен център "Морско казино". Ще има и три прожекции на утвърдени международни класики на документалното кино на открита сцена "Охлюва", разказа основателят на фестивала, историк, политик и журналист Петър Стоянович.

"По време на фестивала в Бургас ще могат да се видят уникални заглавия и лауреати на най-престижните кинофестивали в света - кандидати за Оскар, участници в Кан, Берлин, Венеция, Амстердам и др. Филмите ще бъдат оценявани от международно жури начело със световно признатия кинокритик проф. Владимир Игнатовски, кино операторът Торстен Липсток, режисьорът и продуцент проф. Марин Марчевски, които са тук, при нас. Останалите членове на журито са още филмовия продуцент Мартичка Божилова и Зоран Хамович. Наградата ще бъде връчена на 22 септември, Деня на Независимостта на България", допълни съоснователят на фестивала Димитър Стоянович - главен редактор на L'Europeo, историк и сценарист.

"Програмата е много силна и на журито няма да е никак лесно да ги оценява. Освен това много се надяваме да дойдат повече младежи да гледат филмите, тъй като съм сигурен, че има какво да научат за историята", заяви проф. Владимир Игнатовски.

"Голямо удоволствие за мен е да съм тук, в Бургас. Наистина е много силен подборът на филмовите заглавия. Надявам се това да провокира много сериозни дискусии за историческите събития", добави световният кино оператор Торстен Липсток.

Ето кои филми-финалисти ще участват в конкурсната програма:

- "Ходейки по водата", режисьор: Джанмарко Д`Агостино, Италия, 2017 г.;

- "Шестима музиканти на фона на града", режисьор: Татяна Данилянтс, Русия, Армения, 2018 г.. Този филм е носител на "Грами" и Световната музикална награда;

- "Червената душа", режисьор: Джесика Гортер, Холандия, 2017 г.;

- "Съветски хипита", копродукция между Естония, Германия и Финландия, режисьор Терье Тоомисту, 2017 г.;

- "Момичетата на златна зора", режисьор Хьовард Бустнес, Норвегия, 2017 г.;

- "Червено, твърде червено", режисьор Божина Панайотова, България, Франция, 2017 г.;

- "Другата страна на всичко", режисьор Мила Турайлич, Сърбия, Франция, 2017 г., също носител на престижни награди;

- "Новият ни президент", режисьор Максим Поздоровкин, САЩ, Русия, 2018 г.;

- "Жертва на пешки", режисьор: Асен Владимиров, България, 2018 г.

На срещата присъства и италианският кино режисьор Джанмарко Д` Агостино, чийто филм "Ходейки по водата" също ще бъде част от конкурсната програма на първия Международен филмов фестивал на историческото документално кино - DOCK в Бургас.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.