Граждани на Поморие сигнализираха Liberta.bg за мъртва риба в единствения свързващ Черно море и Поморийското езеро канал, намиращ се в южната му част.

Проверка на медията ни установи наличието на голямо количество умряла риба илария. По-възрастни поморийци споделиха, че по това време на годината тя мигрира в езерото, където хвърля своя хайвер.

На място видяхме, че от страната на Черно море в канала се движат напред и назад риби, които не могат да стигнат до езерото, а от страната на езерото - дъното е застлано с мъртви риби.

Не е известно в езерото да има изпуснати отровни вещества, но със сигурност каналът е затлачен, запушен и неподдържан. Лечебното Поморийско езеро и прилежащите му части се стопанисват и управляват от Община Поморие от 2012 г. с решение на Министерски съвет.

Liberta.bg сигнализира Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас. От там ни увериха, че още на 21.05. ще извършат съвместна проверка с Басейнова дирекция.

Поморийското солено езеро, известно с лечебните си кал и луга по света, и прилежащите му територии са обявени за защитена местност по силата на българското законодателство и са един от 10-те български обекта в световния списък на Рамсарската конвенция. През 1998 г. Поморийско езеро е обявено за Орнитологично важно място за птиците, а от 2007 г. официално е включено от Министерски съвет в Европейската екологична мрежа Натура 2000 като защитена зона по Директивата на ЕС за птиците и защитена зона по Директивата на ЕС за местообитанията. 
Над езерото минава Виа Понтика – една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. 269 различни вида птици са наблюдавани в района на влажната зона.

Дъното на езерото е покрито с черна кал, богата на минерали и микроелементи, която притежава лековити свойства и се използва за медицински цели.

Поради високата соленост на водите на езерото, разнообразието от видове риби не е голямо. Постоянно пребиваващ е само един вид – кавказкото попче (Knipowitschia caucasica), а мигриращи са рибите: морски кефал (Mugil cephalus), илария (Liza saliens), платирина (Liza aurata) и малката атерина (Atherina boyeri). За да е налице тяхната миграция от изключителна важност е съществуването на връзка между морето и езерото. В миналото преди да се изгради защитна каменна дига върху пясъчната коса, тази връзка се е получавала именно в тази част, но в последствие тя е прекратена. Съществува изграден канал в южната част на езерото, който понастоящем е единствената открита връзка между езерото и морето и единствено място позволяващо миграцията на рибите.
 
В края на 2019 година учени от БАН алармираха, че лечебното Поморийско езеро умира поради намаляващата му соленост, което ще доведе до унищожаване на цялата екосистема там.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.