Продажбата на военни имоти от Каракачанов влезе в дневния ред на парламента 

По искане на депутатите от "Атака" изслушват вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов в парламента за продажбата на военни имоти. Искането за изслушване бе подкрепено от всички парламентарни групи днес.

Миналата седмица депутати от изключената от "Обединени патриоти" партия "Атака" обявиха, че от встъпването си в длъжност като военен министър Красимир Каракачанов е превърнал министерството в агенция за недвижими имоти. По тяхна информация се продавали "апетитни имоти" държавна собственост.

Какво е продадено досега, какво е в продажба и по какъв начин се продават имотите - това са въпросите, на които депутатите от партията на Волен Сидеров искат отговори. От "Атака" предлагат да има мораториум за сделки с имоти държавна собственост до създаване на единен орган, който да изземе тази функция от министерствата и да ги извършва.

От изключването на партията от "Обединените патриоти" миналото лято депутатите от "Атака" нападат бившите си коалиционни партньори. Още тогава Волен Сидеров обвини Каракачанов, че ще вземе комисиони за продажбата на военни имоти по Черноморското крайбрежие, но уточни, че не може да го докаже, припомня "Дневник".

Пълният списък с апетитните военни имоти за продажба, сочени от МО като такива с отпаднала необходимост, можете да видите от тук.


Имотът край Несебър (полуостровът в долния десен ъгъл на снимката), който Мнистерството на отбраната възнамерява да предложи за продажба.

През декември на 2019 година "Дневник" съобщи, че някогашното военно поделение в местността Акротирия в южната част на Несебър вече е частна държавна собственост и най-вероятно още в близките седмици до края на годината ще бъде организиран търг за продажбата му. Това стана с решение от последното заседание на Министерския съвет миналата сряда. Имотът обхваща един от трите полуострова в най-красивите части на Южното Черноморие, които Министерството на отбраната включи в списък с общо 100 военни имота с отпаднало предназначение. Сред останалите са и няколко терена на метри от морето, предвидени за застрояване.

Решението на МС за разпореждането с апетитните терени на първа линия по южното Черноморие доведе тогава до сблъсък между кметове от ГЕРБ и правителството. Засегнати жители на Поморие и Черноморец обявиха тогава, че готвят протести заради национализацията на земята им и поискаха оставката на вицепремиера и военен министър Красимир Какачанов, предаде БНР.

С решеноето от 28 март 2019 г. се даде право на Министерството на отбраната да обяви за продажба бивши военни поделения с отпаднала необходимост. Те се намират на първа линия до морето в община Поморие и край село Черноморец, община Созопол.

Кметовете на Поморие - Иван Алексиев (ГЕРБ) и на Черноморец - Добри Добрев (ГЕРБ) реагираха остро на правителственото решение.

Жители на Черноморец казаха пред БНР, че земите на бившите военни поделения са частни и възстановени на собствениците им от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Бургас.

В Поморие изоставените казарми в местността "Кротирия" се намират на площ от 56 декара. Те са включени в изготвения градоустройствен план. Идеята на общината е крайбрежната зона да се превърне в градски крайморски парк. Кореспонденцията между общината и Министерството на отбраната до този имот има дълга история.

В писмо до Министерството на отбраната община Поморие настояваше бившото военно поделение да ѝ бъде безвъзмездно предоставено за превръщането му в градски крайморски парк. В замяна, обаче, Община Поморие получи бившата станция на МВР, която също се намира на първа линия.

За военните поделения в местностите "Червенка", "Акра" и "Таласакра" край Черноморец историята е още по-дълга и заплетена. Там бившите военни поделения се намират на частни земеделски земи. 375 дка е площта на военния имот в местността "Акра", 173 дка е на полуостров Червенка и 114 дка в местността "Таласакра". Близо 150 са наследниците на тези земи, които твърдят, че не са получили обезщетения за отчуждаването им.

Мария Димитрова и Васил Жечев от Сдружението за защита на собствениците на земеделска земя в село Черноморец обясняват:

"Това са много декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези имоти са признати като право на собственост на наследниците, но не ги връщат, защото попадат в МО и би трябвало да бъдат обезщетени. Сега МО настоява, че земята е била платена тогава, че е бил завършен целият процес на обезщетение, което е странен казус. Една държавна служба - Поземлената комисия - удостоверява, че това не е станало, а сега военните настояват, че това е станало".

Още две общини през годините са искали военните поделения да им бъдат прехвърлени като публична общинска собственост. Това са Несебър и Царево. Министерството е давало уклончиви отговори, но така и до конкретни действия и процедури не се е стигнало.

Дали сега тези атрактивни имоти ще попаднат в ръцете на инвеститори срещу тлъста комисиона, предстои да разберем. 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.