Разрешението за износ е направило правителството с вицепремиер Нинова. Устно ни бе наредено дестинацията да бъде заменена с друга държава без да се споменава Украйна, заявиха в писмо до медиите бившите директори на ВМЗ-Сопот Гецов и Стоянов.

Няколко часа след края на брифинга на Корнелия Нинова, в който тя твърди, че е спряла сделката по прехвърляне на български оръжия от Афганистан към Украйна, бившето ръководство на ВМЗ-Сопот изпрати официална позиция до медиите. В нея се твърди, че пренасочването на въпросната доставка на оръжия е станало по времето, когато Нинова вече е била министър и вицепремиер. 

Единственият орган, който решава, за коя дестинация и какви стоки, свързани с отбранителната индустрия да бъдат изнасяни, e Междуведомствената комисия по експортен контрол, на който принципал е министър Корнелия Нинова, обясняват те, във връзка с скандала - изнася ли България оръжия за Украйна.

„Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното правителство", твърдят Иван Гецов (изпълнителен директор на „ВМЗ“ ЕАД 2015 – 2022 г.) и Никола Стоянов (председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД 2021 – 2022 г.).

„Заявяваме, че бяха направени редица манипулации. Наистина „ВМЗ“ имаше сключен договор с крайна дестинация Афганистан, който в последствие клиентът поиска да бъде пренасочен за Украйна. Договорът обаче е от 2021 г. и до началото на 2022 г. е изпълняван за там. Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното правителство“, посочват Гецов и Стоянов.

„След полученото искане във ВМЗ, изпратихме цялата документация към Министерството на икономиката и индустрията, което в този момент се ръководеше от министър Корнелия Нинова, тъй като само те могат да се произнесат по него. Устно ни бе наредено дестинацията да бъде заменена с друга държава „без да се споменава Украйна“, обясняват още те. 

„За да запазим все пак конфиденциалност няма да споменем за коя държава продукцията отпътува, но това се случи изключително бързо и с разрешението на Комисията, оглавявана от Корнелия Нинова. С други думи – разрешеното за този износ е направено от редовното правителство, в което тя участва като вицепремиер“, допълват те.

„Като хора работещи от години в този сектор, считаме, че е изключително вредно да се изнася подобна информация, камо ли от ресорен министър. Тъй като обаче тя го направи, но спести цялата истина на обществото с цел нашето злепоставяне, сме длъжни да изчистим всички факти. За да не изглежда ситуацията като дума срещу дума, може всичко да бъде доказано много лесно – ако думите на министър Нинова са истина, нека публикува отказът на Междуведомствената комисия, който твърди, че се е разпоредила да бъде направен. Ние знаем, че такъв няма, напротив цялата продукция замина за друга държава, въпреки че има ясна документална следа, че крайната дестинация всъщност е Украйна. Всичко това се случи по времето, в което министър бе Корнелия Нинова“, посочват още те. 

„Припомняме, че публично министър Нинова нееднократно е заявявала, че нашето освобождаване от ВМЗ е заради „лоши финансови резултати“. Това само по себе си също е лъжа, за която вече има заведени дела срещу нея, но днешната разказана история пред националните медии надминава всички представи на здравия разум“, обясняват от бившото ръководство на ВМЗ.

„В заключение бихме искали да се обърнем към Корнелия Нинова и да заявим, че ние сме професионалисти и не сме обвързани с никоя партия. Единствената ни цел е била предприятието да работи, хората да получават заплатите си редовно и да продължим модернизацията му. Впрочем, последните месеци, в които обемите на нови поръчки са огромни, можеше да се постигне много повече за дружеството, ако политическото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията не се интересуваше повече от фирмени интереси на отделни частни субекти, а не тези на държавата. Нещо повече, за ВМЗ като търговско дружество дори би било по-добре да изнася директно за Украйна, а не както в момента го правят и оставят десетки милиони за частни компании и посредници от други държави. Именно обаче защото ВМЗ е държавно дружество крайната дума има неговият принципал в лицето на Министерството на икономиката и индустрията и никое ръководство на завода не може да взима еднолично подобни решения“, се казва още в позицията. 

Ето и цялата позиция на бившето ръководство на ВМЗ-Сопот, публикувана без редакторска намеса:

Във връзка с проведената пресконференция на министъра на икономиката и индустрията относно износът на оръжие за Украйна от Корнелия Нинова заявяваме, че бяха направени редица манипулации.

На първо място, единственият орган, който решава, за коя дестинация и какви стоки, свързани с отбранителната индустрия да бъдат изнасяни, e Междуведомствената комисия по експортен контрол, на който принципал е министър Корнелия Нинова.

Наистина „ВМЗ“ имаше сключен договор с крайна дестинация Афганистан, който в последствие клиентът поиска да бъде пренасочен за Украйна. Договорът обаче е от 2021 г. и до началото на 2022 г. е изпълняван за там. Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното правителство.

След полученото искане във ВМЗ, изпратихме цялата документация към Министерството на икономиката и индустрията, което в този момент се ръководеше от министър Корнелия Нинова, тъй като само те могат да се произнесат по него. Устно ни бе наредено дестинацията да бъде заменена с друга държава „без да се споменава Украйна“. За да запазим все пак конфиденциалност няма да споменем за коя държава продукцията отпътува, но това се случи изключително бързо и с разрешението на Комисията, оглавявана от Корнелия Нинова. С други думи – разрешеното за този износ е направено редовното правителството, в което тя участва като вицепремиер.

Като хора работещи от години в този сектор, считаме, че е изключително вредно да се изнася подобна информация, камо ли от ресорен министър. Тъй като обаче тя го направи, но спести цялата истина на обществото с цел нашето злепоставяне, сме длъжни да изчистим всички факти. За да не изглежда ситуацията като дума срещу дума, може всичко да бъде доказано много лесно – ако думите на министър Нинова са истина, нека публикува отказът на Междуведомствената комисия, който твърди, че се е разпоредила да бъде направен. Ние знаем, че такъв няма, напротив цялата продукция замина за друга държава, въпреки че има ясна документална следа, че крайната дестинация всъщност е Украйна. Всичко това се случи по времето, в което министър бе Корнелия Нинова.

Припомняме, че публично министър Нинова нееднократно е заявявала, че нашето освобождаване от ВМЗ е заради „лоши финансови резултати“. Това само по себе си също е лъжа, за която вече има заведени дела срещу нея, но днешната разказана история пред националните медии надминава всички представи на здравия разум.

В заключение бихме искали да се обърнем към Корнелия Нинова и да заявим, че ние сме професионалисти и не сме обвързани с никоя партия. Единствената ни цел е била предприятието да работи, хората да получават заплатите си редовно и да продължим модернизацията му. Впрочем, последните месеци, в които обемите на нови поръчки са огромни, можеше да се постигне много повече за дружеството, ако политическото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията не се интересуваше повече от фирмени интереси на отделни частни субекти, а не тези на държавата. Нещо повече, за ВМЗ като търговско дружество дори би било по-добре да изнася директно за Украйна, а не както в момента го правят и оставят десетки милиони за частни компании и посредници от други държави. Именно обаче защото ВМЗ е държавно дружество крайната дума има неговият принципал в лицето на Министерството на икономиката и индустрията и никое ръководство на завода не може да взима еднолично подобни решения.

С уважение,

Никола Стоянов и Иван Гецов

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.