Страх за това, което се случва в България ни накара да изпратим позицията си против Гешев като кандидат за главен прокурор, заяви пред "120 минути" адвокатът Михаил Екимджиев по повод сезирането на съдебния съвет заради думите на Гешев пред обществената телевизия за разделението на властите и че не бива да има ясни граници.

По думите му изборът е предрешен:

„Един човек не се свени да демонстрира диктаторски и популистки нагони по такъв арогантен и брутален начин, както беше неговия манифест, неговото интервю вече като на един избран кандидат за главен прокурор. Та този човек с тези нагони вече се вижда главен прокурор и той ще бъде, защото той вече е избран (…) Тези, които трябва, вече са го избрали. И това е, ние гледаме само един театър за наивници. Просто една процедура трябва да бъде извървяна формално, за да се радваме после 7 години на г-н Гешев”, коментира Екимджиев.

Според него законите трябва да се спазват, но се решава от „тримата големи  -  г-н Борисов, г-н Цацаров и г-н Пеевски, всичко останало е имитация на една правова държава на парламентарен ред, на върховенство на правото”, смята още той.

„Разликата е, че г-н Цацаров държеше на някакво приличие, куртоазност в изказа, на една привидност, че правилата ще се спазват такива, каквито са написани. Г-н Гешев сам се определи като несистемен играч, което е заявка на намерението му, че няма да спазва правилата”, поясни още той.

Според Екимджиев несъмнено е проблем, че кандидатът е един. По-рано през седмицата стана ясно, че правосъдният министър няма да издига втора номинация. 

Това показва задкулисните механизми, по  които се управлява нашата държава, поясни още той.

„Политическата квота във ВСС има дълбок замисъл и той е да предпази съдебната система от капсулиране, да има „чист въздух”, „проветряване”, което една система, въпреки принципа на разделение на властите, ако прекомерно се капсулира, тя вече се откъсва от живота от приоритетите на хората от обществото, тя става система за себе си, а не за хората. Но вместо независими, почтени, високо ерудирани личности  - там отиват партийни фигуранти, които просто въвеждат партийните директиви”, отбеляза още адвокатът.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.