Преди три дни сайтът за разследваща журналистика Биволъ поиска от страницата си във Фейсбук мораториум на вноса на боклук и днес премиерът Борисов прие предложението

Ето какво пишат от Биволъ:

"Биволъ издигна преди 3 дни идеята за МОРАТОРИУМ за вноса и изгарянето на боклук докато не стане ясно #КОЙ и как погазва законите и превръща страната ни в сметището и клоаката на Европа. Добре е, че тя е оценена!"

Вестник "Сега":

Премиерът Бойко Борисов нареди на своите министри да проучат какъв временен мораториум може да се наложи върху вноса на отпадъци. Поиска и да се направи проверка къде се ползва питейна вода за производство на електрическа енергия. Задачите премиерът раздаде в началото на днешното заседание на Министерския съвет, което беше открито за медиите.

„До другата сряда още две задачи: първата внос – износа на боклук. Да, има брюкселски директиви. Какъв мораториум можем да сложим, временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната, да ми го гарантирате. Второто, с Емо Караниколов, всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ място е производството на ток. Водната енергия е най-изгодна, но не може за сметка на питейната вода да става“, обяви Борисов.

Вчера сдружение "Риболовен клуб Балканка" алармира, че тече престъпно беззаконие при ползването на язовирите и реките у нас за производство на електроенергия. Според него кризата с питейното водоснабдяване в Перник и други градове на страната е закономерен резулат от масовото нарушение на правилата и липсата на контрол. Особена щета нанасят малките вецове с мощност под 10 MW, които допринасят за 2% от производството на ток в България с цената на унижощението на стотици реки. 

За мораториум върху вноса на отпадъци у нас заговориха депутатите от "Атака". След като беше избран обаче, новият екоминистър Емил Димитров изрази съмнение спрямо тази идея: "„Казваме: ще затворим границата, няма да влиза боклук. А ще излиза ли – защото ние 800 хиляди тона изкарваме? За мен контролът е важен – къде влиза през границите, как се ползва и тези заводи, които ще го горят, имат ли филтри или не. Ако има по-рестриктивен режим, тогава половината зала ще скочи: ама, моля ви се, пречите на бизнеса“, каза той вчера в парламента.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.