Зашеметяваща снимка, заснета по време на полет, спечели конкурса за снимка на годината на National Geographic за 2018 г.
Ясен Тодоров, гражданин на САЩ от български произход, е най-новият носител на голямата награда 

Снимката на Ясен Тодоров, заснета в един горещ майски ден по време на полет с малкия му самолет 1976 Piper Warrior, показва паркинг с хиляди автомобили на Volkswagen и Audi насред пустинята Мохаве в Калифорния. Колите са част от дизеловите модели, произведени между 2009–2015 г., при които са установени фалшификации на отчетените вредни емисии.

Обектът се намира в близост до логистичното летище Victorville, като след скандала „Дизелгейт“ през 2015 г. се е превърнал в своеобразно гробище за изтеглени от пазара автомобили. Самото летище се ползва за съхранение на излезли от употреба самолети, които се използват за скрап или за части.

Класически музикант по професия, Ясен Тодоров започва да се занимава с летене в началото на 2000 година, като в момента е инструктор и съчетава полетите със страстта си към фотографията, за да улавя уникални снимки на света от птичи поглед.

Когато разбира за мащаба на последиците от „Дизелгейт“ за автомобилния бизнес и вижда огромното поле от изоставени автомобили, решава да го покаже през снимките си. Предварително проучва района на летището през Google Maps и координира мисията си с наземния контрол, като няколко пъти прелита над терена, за да може да улови най-добрия кадър.

„Когато летя на дълги разстояния, слушам музика – споделя Тодоров. – Мога да съчетавам музиката, летенето и фотографията. Музиката има много общо със структурата и композицията, цветовете и моделите, настроенията и героите – когато гледам снимка, мисля за едни и същи неща. А тези коли просто стояха там и събираха прах.“

На територията на САЩ има общо 37 подобни паркинги за изтеглените от пазара автомобили от Volkswagen.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.