"От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената. Все въпроси, които медиите така и не зададоха" - каза президентът Румен Радев пред журналисти.

За първи път „Булгаргаз“ обяви открит търг за доставка на втечнен газ и то 3 вида – краткосрочен до края на годината, средносрочен – за 2023 г. и дългосрочен за 10 години от началото на 2024 г., допълни той.

Ето какво още каза днес държавният глава Румен Радев:

Така се прави и така трябва да се прави и в бъдеще. Открито, прозрачно, равнопоставено за всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни. Да се търсят не решения месец за месец, както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цената.

Поздравявам правителството за енергичната работа и сключения вчера договор с „Газтрейд“ за гарантиране на 1 млрд. кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис.

Продължават усилията и за осигуряване на слотове на терминалите до края на т. г., тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени. Очаквам работата по интерконектора с Гърция да бъде приключена в срок.

Едно от най-важните предизвикателства пред нас като общество е да се проведат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент да излъчи стабилно и устойчиво правителство.

Служебният кабинет и ЦИК правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес - с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии и организации, експерти, с навременна и пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот.

За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания, което трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората. Не личните нападки и демагогията, а представянето и обединяването около решения, като да ни изведат от кризата и които да работят за модерното развитие на България са пътят към стабилно управленско мнозинство и устойчиво правителство.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.