"Демокрацията (формалната, фасадната, повърхностната, имитационната, симулационната) е най-добрата политическа система за недемократите, популистите, мошениците, крадците, хитреците, наглеците, безпринципните, нерядко и за бандитите и престъпниците!"

Първото мое съмнение, че нещо не е така, както го пише в книгите по политика, бе когато ние в Перник имахме кмет, Общински съвет, народни представители, закони, норми, правила, заедно със съществуващите в България три власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, граждански контрол, медии, общество, избори - национални и местни, на които хората гласуваха без принуда и страх. 

С други думи, имахме всичкото това, което го пишеше в книгите по политика и за което аз говорех на първите ни митинги. И не само аз, и не най-вече аз - а и идващите от София оратори, включително д-р Желю Желев, д-р Петър Дертлиев и кой ли още не.

И както го имахме всичкото това, хоооп, демократично избраният кмет със синя политическа фланелка, заедно с близкото си обкръжение, започнаха чрез лоостовете на властта и почти законно да се облагодетелстват от властта неудържимо и ненаситно. После започна една приватизация като Велика криминална революция и в общи линии и тя се правеше в доста добро съгласие със законите, съществуващи тогава.

Замислих се - значи ние имаме всичко, което го пише в книгите по политика и което трябва да го има при демокрацията, но...

Едно голямо Но...

Но това не пречеше да се вихри алчност, корупция, крадене и грабене, поставяне на националните и обществените интереси на заден план! Стана ми безпощадно ясно, че наистина е прав един мъдър съветски дисидент, като казваше, че качеството на демокрацията зависи от качеството на демократите. Нещо повече - при демокрацията могат да виреят преспокойно недемократите.

Демокрацията (формалната, фасадната, повърхностната, имитационната, симулационната) е най-добрата политическа система за недемократите, популистите, мошениците, крадците, хитреците, наглеците, безпринципните, нерядко и за бандитите и престъпниците!

Цялата тази организирана антидемократична група ще дава мило и драго за демокрацията ((формалната, фасадната, повърхностната, имитационната, симулационната), защото всичко друго - от единия край на спектъра - пълноценната демокрация, до другия край на спектъра - авторитаризма и тоталитаризма, е нещо много по-лошо за нея, то удря с демократични или силови средства през ръцете, осъжда и вкарва в затвора. А така - граби народе изродени, към страшни бъднини върви!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.