„Тези избори бяха коопобеда на силите, несвързани с мафията. Това е началото на края, а едни скорошни избори биха довели до средата на края.
При едни предсрочни избори резултатът ще е завиране на ГЕРБ в дупката от едни 10%, което представлява неговата собствена клиентела. С ресурса, с който последната разполагаше, с тази огромна медийна власт, особено в националните медии, в мен се затвърждава мнението, че Борисов и Пеевски са техни съсобственици.

Протестните вотове в цял свят носят опасността от създаване на популистки правителства, но в същото време предоставят възможността за разбиване на старата система."

-    След този вот в чии ръце виждате управлението на страната, госпожо Дамянова? Кабинет на протеста или конформистко събирателно мнозинство, както някои го определиха?

-    Аз не мога да направя точна прогноза, тъй като нямам вътрешна информация, но това, което  искам да има и което ми се струва, че ще е най-добре за България, е промяна на избирателния закон, служебно правителство, което всяка сутрин в 9.00 ч. да ни информира какво е намерило по бюрата на министрите и нови избори, които  да бъдат направени честни и да дадат нова перспектива на страната.

-    Почти всички политически партии твърдят, че те са печеливши след вота /с изключение на БСП/. Кой, според Вас, е истинският победител?

-    Историк съм, д-р на историческите науки, и доста познавам съвременната история. Бих казала, че познаването на мафиотските политически власти е един много сложен и труден процес и това, което се случи на изборите в България, е началото на ступването на мутрокрацията, на мафиотската власт, на корупцията. Говоря не за победа, а за коопобеда на демократичните сили и на силите, несвързани с мафията. С ресурса, с който последната разполагаше, с тази огромна медийна власт, особено в националните медии, в мен се затвърждава мнението, че Борисов и Пеевски са техни съсобственици. При един огромен финансов ресурс и безогледно харчене на държавни пари за частна политическа кампания, да бъде разбита тяхната доминация е много голям успех. Затова в недълъг период от време трябва да се проведат нови избори, защото те ще са честни и ще бъдат проведени от едно друго правителство. Вотът сега на ГЕРБ е спечелен от ромските гласове, от измама с бабичките, които Борисов обикаляше и прегръщаше. Вот спечелен с изключителен медиен и политически натиск. Това е началото на края, а едни скорошни избори биха довели до средата на края.

-    Нещо като хибридна победа на управляващата доскоро партия?

-    ГЕРБ не е спечелил тези избори. Напротив, драматично ги е загубил. Ако аз имах този ресурс, тази медийна машина, бих спечелила не избори тук, а във Франция даже. И този резултат доказва тяхната пълна безпомощност и безхаберност, защото всичко, което правеше ГЕРБ и човекът от джипката, във времето изграждаше двойно и тройно повече хора, които ненавиждаха партията му и него самия. Имаха финансов, политически и властови ресурс да спечелят изцяло изборите, но не можаха да го реализират.

-    Доста ласкави и опрощаващи думи казахте в едно ваше интервю за ИТН. Затова ви питам: Допускате ли, Слави Трифонов да върне мандата, с надеждата при следващото завъртане на рулетката неговата тежест да е по-голяма?

-    Аз не съм социолог, но съм чела страшно много социологии. И колкото и да правят грешни прогнози, защото бяха платени от управляващите, но това е друга тема, там важен е трендът. Когато дават нагоре - вървиш нагоре, когато дават трендът ти надолу - вървиш надолу. В този смисъл, в едни скоростни избори, за мен партията на Слави ще вземе повече, много повече ще вземе ДБ, тъй като те бяха много несправедливо разположени в цялата кампания. Слави мълча, ГЕРБ ги обливаше отвсякъде и при едни евентуални скоростни избори, резултатът ще е завиране на ГЕРБ в дупката от 10%, което представлява неговата осбствена клиентела и политическите органи, свързани с него. За съжаление и една друга непристойна група, самонаречена патриоти, биха могли да се дотътрят до парламента, но те ще бъдат малка беля. Ако бих била съветник на Слави, бих предложила бърза промяна на изборното законодателство и отиване на нови избори след служебен кабинет. Но като историк и като човек на възраст, имам известни аргументи за едно моментно мнозинство, което да извърши малко повече работа. Цялата съдебна система трябва да бъде преработена, да се помогне на малкия и средния бизнес да излезат от кризата, трябва да се управлява здравната криза. 

-    Има един факт, който остана в периферията на журналистическото и социологическо внимание. Как тълкувате факта, че месеци преди Слави Трифонов да обяви своя проект, социолози и политолози му даваха проценти, които нарастваха прогресивно? Ако няма подмолен замисъл тук, какво е обяснението?

-    Политическият проект на Слави беше заявен преди повече от три години, а претежаваната от него телевизия не рядко, във всичките тези времена даваше заявки за това, че проекта ще бъде продължен. В България и извън нея, където аз много пътувам, се говореше за начинанието на Слави и това е може би причината социологията да го постави в измерителните единици. Българската социология никога не е можела да мери протестен вот. Не го премери при Симеон Сакскобургготски, не го премери при Слави - тя работи с методология от преди. Като добавите, че 80% от нея беше купена, това показва краха й. Някой твърдят, че в България огромно значение има комформисткия вот и социолозите започнаха да се обединяват около това. Започнаха да навират паритята на Слави в едни 6, 7, 8 до 9%. Но това не е вярно. Когато извадиш един млад гласоподавател, който не е опошлен от избори, печели новата политическа сила. В първата кампания излязоха всички техни гнусни политолози, които ни убеждаваха да не гласуваме, че няма смисъл. Втората част беше около джипката, когато водачът и хвърляше от нея пари, целуваше бабички и говореше глупости. Този човек, ако няма психиатричен, поне има интелектуален проблем. Само лъжи чувахме през цялото време. 16 милиона ваксини щеше да произведе, по-ниски цени на газа трябваше да има, а вчера обяви, че ще реши проблема като се ваксинират два милиона и половина хора. И това беше една облъчваща, отвратителна кампания, която стигна до хората, които седят пред телевизора. А тези, които гласуваха за ИТН, не гледат телевизия и доколкото стигна до тях тази кампания, тя беше отвратителна. Третото ниво беше здравната кампания, в която те целяха да накарат възрастните хора да не отидат до урните. И те наистина не излязоха. БСП плати тази цена. Четвъртото ниво - псевдопрокуратурата. Петот, тази псевдосоциология и политология, които платено седяха на различни места по  цял ден и ни убеждаваха, че резултатите са ясни, че няма смисъл да гласуваме. При тези обстоятелства да получиш резултатът на ГЕРБ трябва или много да те мразят, или много да си некадърен, или и двете.

-    След 560 000 гласа за ИТН, няма ли с лека ръка да заменим един диктатор с друг, едно его с друго, още по-голямо? Да не забравяме определенията на западните медии за Слави - „българският Бепе Грило“, „потаен популист“ и „новият шериф на града“!?

-    Да кажа първо, че Бепе Грило не е отрицателен герой и че неговата партия разбърка политическата система в Италия и накара политиците да мислят по нов начин. Протестните вотове в цял свят носят опастност от създаване на популистки правителства, но в същото време носят възможността за разбиване на старата система. Партията на Слави трябва да разбие тази система по  агресивен начин. Да разбие корумпираната мафиотска влест и след това да докаже своето съществуване в бъдещето. Смятам, че интелектуалният потенциал около Слави е в пъти, пъти по-голям от този на пожарникаря.

-    Основните репери, които трябва да маркират началото на следващия парламент, колкото и кратък да е животът му?

-    Избирателното законодателство със сигурност, защото то по времето на Борисов е заприличало на „сам тръгваш, пръв стигаш“. Подкрепата на бизнеса при Борисов се изчерпва на 31 май. Това е направено с умисъл - за юни, юли и август тази помощ да спре и така бизнесът да се настрои срещу новата власт. Затова трябва някаква ясна оферта и да има предвидимост - размер на подкрепата, принципи, време.  И подготовка на новия пакет за подкрепата от 50 милиарда евро на ЕС. 
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.