В обширно интервю за немското издание председателят на ВКС Лозан Панов коментира протестите срещу правителството у нас. Председателят на Върховния касационен съд Панов завършва интервюто с призива: „Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна“.

В България „има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който неофициално фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава“. Това заявява  председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред германския журналист Кено Верзек в интервю за германското списание „Шпигел“, посветено на протестите срещу правителството и главния прокурор в страната ни.

Панов отбелязва пред изданието, че лично той също смята страната ни за „пленена държава“ и допълва, че „Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България“.

Председателят на Върховния касационен съд казва, че и „съществена част“ от съдебната система е корумпирана и „превзета“, а причината, според него, са структурните проблеми в нея.

„Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове. Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи“, казва Панов.

Като пример за корупция в съдебната система Панов дава проверката на председателя на Апелативен съд – София Даниела Дончева, която, по неговите думи, не е имала никакви последствия, въпреки установените процесуални нарушения.  

Председателят на Върховния касационен съд коментира и искането на протестиращите за оставка на главния прокурор Иван Гешев и предложението за приемане на нова Конституция от страна на премиера Бойко Борисов:

„Едно от основните искания на протестиращите е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира все още старият съветски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив, реакцията му е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно“.

Панов заявява пред „Шпигел“, че е в „черния списък на премиера Бойко Борисов“ заради обявяването му срещу „мимикрията на съдебна реформа“ и че министър-председателят му е изпратил съобщение с предупреждение.

„Досега срещу мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас“, казва Панов в отговор на въпрос в какво се изразява това да попаднеш в „черния списък“ на премиера.

Председателят на Върховния касационен съд казва и какво очаква от Европа по отношение на ситуацията в България:

„Лично аз многократно съм изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България. Мисля, че там са наясно със ситуацията“, казва Панов, според когото „може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака“ .

Панов завършва интервюто с призива: „Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна“.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.