КТБ спечели делото срещу България. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично установи днес в свое заседание, че по казуса КТБ българските власти са реализирали погазване на два члена от Европейската конвенция за правата на човека - правото на справедлив процес и правото на собственост.

Делото КТБ срещу България е свързано с отнемане на лиценза на търговската банка от Българската народна банка и последвалото съдебно производство в България.

При констатирането на нарушенията ЕСПЧ приема по-специално, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза, а също така, че КТБ е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, и не е успяла да изложи своята гледна точка. Не е имало съдебни или други правни гаранции срещу решението за отнемане на лиценза на КТБ, както и е налице неправилно прилагане на законодателството.

Според ЕСПЧ решението за отнемането лиценза на КТБ е незаконосъобразно и необосновано и следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.

ЕСПЧ не уважи материалните претенции на КТБ, свързани с предявеното финансово обезщетение.

Съдът по правата на човека задължава България да преразгледа законодателството си, за да установи - дали някакви пропуски в него са причинили повтарящи се нарушения от този характер.

С цялото решение и детайлите по делото можете да се запознаете ТУК.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.