„Каузата ми е тази, която е и на българския народ. На протеста съм да кажа „НЕ!“на една власт, която е противна на всичко, за което човешката душа копнее и мечтае.
Когато обществените въпроси са от значение, Църквата трябва да се намеси и да посочва кое е добро и кое - зло, особено при такова крайно разделение на българския народ.
Българският народ прогледна и няма връщане назад.

Понеже сте сайт, позициониран в Бургас, а сега акцент се слага върху сараите на Росенец, аз мога да Ви кажа, че там, където са сараите, земята под тях също е църковна. Има собственост и на Министреството на отбраната, и на Сливенска митрополия."

Трябва ли духовенството да стои до народа си във времена тежки и повратни? Как стана развалата на част от народа и БПЦ? Кой го причини? Кое е светлина и кое мрак за вярващите? Какво е да си неразбран от своите си? Ще успеем ли да преборим статуквото и ще видим ли една демократична и справедлива България?
За всичко това LIBERTA.BG потърси един духовник, който според откровението на негов приятел може да се промуши и през най-фината мембрана на проверката.

-    От началото на протестите, Вашата фигура се откроява на площадите - нещо неприсъщо на българското духовенство. Каква е личната Ви кауза, отец Дионисий?

-    Каузата ми е такава, каквато е и на сайта LIBERTA.BG, госпожо Анастасова. Моята лична кауза е такава, каквато е и на българския народ днес - да може да живее не само в свобода на духа си, но и в свобода на личностното си израстване, в едно много по-свободно общество. Категорично смятам, че не моето присъствие трябва да се отличава там, а това, че на този протест преимуществено е младото поколение на България. Защото все още, колкото и да съм w напреднала възраст, аз мисля, че принадлежа на тази страна и няма къде другаде да бъда, именно, защото съм духовник. Ако не бях духовник, пак щях да съм там. Но след като съм такъв, използвам не само правото си, но и своето задължение да кажа “НЕ!“ на една власт, която е противна на всичко, за което човешката душа копнее и мечтае, на всичко онова, което е противно на морала, на всичко онова, което е противно на онази вяра, която изповядвам - православна християнска.

-    Като говорим за протеста, спасено ли е неговото единство след всичко, което изговориха управляващите и придворните им медии?

-    Истината е, че в началото, когато протестът стартира на 9 юли, не съм предполагал, че той ще се проточи толкова дълго. Но колкото по-дълго властта решава да проявява своя инат, толкова по-категорично тя си заминава и губи възможност да се сдобие с лице пред цялото българско общество. Всичко, което властта причинява на протеста и протестиращите - дали ще бъде на бивш министър-председател, дали това ще е безобразно изпълнение на служебни задължения на полицията, когато се бият млади хора и единият е студент и то по право и именно в Хага, където знаем какъв Трибунал има, това означава, че всички деяния на властта и подопечните й медии, провеждащи много нескопосана дейност, сплотяват още повече протестиращите. Разединение не е възможно по никакъв начин.

-    Вие сте човек с модерен поглед върху действителността, да не кажа иновативен. Затова, моля Ви да кажете, одобрявате ли средствата на протеста? Чуха се сиромахомилски вопли за разхищението на храна, с която се замерват институции?

-    Всъщност, аз не смятам, че съм модерен. В моите среди не съм с модернистични възгледи. Разбиранията ми са преимуществено християнско-консервативни. Това, което се случва в момента, са едни знаци и аз Ви уверявам, че тази храна,  която според някой служи за разхищение, не става за консумация. Нейната пригодност е само за тези сгради-символи, за които тя е употребена. Мога да Ви го гарантирам. И другото е, че тук не се посяга върху институции и върху фасадите на техните сгради, а се посяга върху това, което олицетворяват откакто са превзети от мафията и от най-негодната прослойка на българското общество.

-    Пловдивският митрополит Николай определи последните 11 години  за “най-светли“. Като се разсеем за цинизма на тези думи, кажете, как така едно управление успя само за десетилетие да разврати не само  част от народа, но и такава консервативна институция, каквато е Българската православна църква?

-    Митрополит Николай в изказването си по повод празника Успение Богородично прави една голяма хронологична ретроспекция върху съвременната история на БПЦ, като посочва тези години за най-светли в нея - нещо, с което аз не съм съгласен. Всяко едно нещо свързано с вярата е светлина, когато е през период на страдание. А не тогава, когато всичките пороци и страсти на отделни персонажи, заемащи една или друга позиция в йерархията на БПЦ, живеят по-добре по земните стандарти. За съжаление, да - развращаване и в Българската църква има и това става благодарение на изобилието от финансови средства и че няма критерии срещу какво ще се дават. Другото е липсата на контрол на средствата, на договорите и анексите към тях за отделни имоти на БПЦ, защото управлението им е от значение.
Понеже сте сайт, позициониран в Бургас, а сега акцент се слага върху сараите на Росенец, аз мога да Ви кажа, че там, където са сараите, земята под тях също е църковна. Има собственост и на Министреството на отбраната, и на Сливенска митрополия.

-    Макар и отделена от държавата, смятате ли, че представителите на БПЦ трябва да подкрепят народа си в съдбовни моменти, като този?

-    Църквата, в нейните свободни периоди, винаги е заемала такава позиция и тя не би могла да бъде друга. В тази позиция бихме могли да видим екзарх Антим І, митрополит Друмев. Църквата е отделена от държавата дотолкова, доколкото държавата преценява. Но когато държавата е в състояние на развал, когато управлението е предадено на мафията, къде е мястото на Църквата? Ние знаем и Левски какво говори в такива случаи. Той казва: “Ако да служиш на народа си е грешно, тогава и от Бог не би следвало да искам прошка за това“! Когато обществените въпроси са от значение, Църквата трябва да се намеси и да посочва кое е добро и кое е зло, особено при такова крайно разделение на българския народ.

-    Отец Дионисий, в ефира на телевизия "Евроком" хвърлихте смущаващата информация, че служители на Немското посолство у нас са пренасяли неколкократно куфари с дипломатическа поща в посока София-Берлин. Получихте ли допълнителна информация по този случай, някой отговори ли Ви?

-    Журналисти от телевизия "Евроком" са отправили официално запитване до посолството на ФР Германия в София за въпросната поща. Информацията, която са получили, за сега оттам гласи, че до дни ще дадат отговор на запитването.

-    Житейският Ви друм познава състоянието от „Осанна“ до „Разпни го“ и сигурно знаете, че всеки новатор, водач или първопроходец в дадена кауза е оплюван от своите. Кажете, как виждате датата 2 септември и какво следва оттук насетне? Ще дадем ли още живот на статуквото или ще се преборим за една демократична и модерна България?

-    Позволете да Ви поправя, че аз не съм „оплют “от своите, а не съм познаван от своите си. И не се смятам за новатор, а за реставратор, защото предпочитам да се върна към онова, което Христос ни е завещал от времето на Апостолите. Не се възприемам като някогашния Саванарола, но със сигурност Ви заявявам: 2 септември ще е повратна дата! Българският народ ще каже „НЕ!“ на това мафиотско статукво, което го е обсебило през последните 30 години и което демонстрира своята безобразност последните 11 години. Успехът ще бъде категоричен. Дори властта да продължи в някакъв танц да манипулира народа, той вече прогледна. И няма връщане назад.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.