Как се краде бизнес за милиони с помощта на МВР и прокуратурата

Денн след срещата на собственика на асансьорните заводи "Изамет" Илия Златанов с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото, на 27 юли 2019 година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Илия Златанов.

Това разкрива четвъртата част на разследващата поредица "Осемте джуджета" на "Антикорупционния фонд". Подписът на Цацаров се вижда от съдебен протокол от заседание на специализирания наказателен съд (СпНС). Цялото видео е в края на текста.

По тези преписки две години назад не е имало никакво движение по същество. Две седмици след срещата на Златанов и Петров специализираната прокуратура провежда акция и задържа сина на Илия Златанов - Явор, с когото той има спор за фирмата, и още няколко души. Намесата на главен прокурор по такива преписки е изключително рядка.

От държавното обвинение не отговарят на поставените от "Антикорупционен фонд" въпроси и апелират към прокуратурата да публикува всички прокурорски актове по това наказателно дело.

Сотир Цацаров оглави антикорупционната комисия през декември 2019 година. През 2015 година срещу Петьо Петров имаше предложение за дисциплинарно производство, което обаче тогавашният Висш съдебен съвет (ВСС) отхвърли и Петров напусна системата.

Един млад боксьор с асансьорен завод

Четвъртата част на разследващата поредица започва с кадри на боксиращ се млад мъж. Това е Кристиян Христов на 24 години - невписан собственик на асансьорните заводи "Измет". По разказа на Златанов, именно на него той прехвърля бизнеса си в правителствена болница през март тази година. Тогава синът му Явор е поставен на хемодиализа, а Златанов, по думите му, е заплашен да подпише документите, с които прави Христов собственик на заводите.

Христов все още не вписан като собственик, тъй като Златанов излиза от България и оспорва сделките с мотив, че са сключени по принуда.

 

Заводите на фирмата в Дупница и в София обаче са под охрана на фирмата "Делта гард".

 

Пред камерата на "Антикорупционния фонд" отново застава дъщерята на Илия Златанов - Пролетина, която през юли 2019 година е сред арестуваните, по сигнала на баща й, заедно със съпруга си Махмуд Бекир и още няколко души.

 

Тя разказва как през февруари 2020 година, докато още е работила във фирмата на брат си - Явор Златанов (напуска през март), той е бил изгонен от фабриката в Гара Искър. Там пристигат и охранители на "Делта гард".

 

"Всичко стана за един ден и там остана много готова продукция, готова за извозване, също така и много стоки на склад", разказва Пролетина. Във видеото се показва разговор, заснет със скрита камера, между Явор Златанов и собственикът на "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста. Той отказва да пусне Златанов и му казва, че няма да си вземе стоката.

"Той ни заплаши всички, които бяхме пред портала. Разговорът се провеждаше между него и брат ми и каза че никога няма да го остави да влязат във фабриката, която всъщност си е тяхна собственост", разказва още Пролетина. Досега Спасов отказва коментар пред "Антикорупционния фонд" и казва, че може да бъде открит в любимото си кафе.

Организацията заснема опит на упълномощени представители на управителя в завода в Дупница да влязат в него. Полицията така и не се появява, а всичко приключва с принудително извеждане от "Делта гард".

Репортаж на Би Ти Ви показа наскоро как охранителите не допускат дори частен съдебен изпълнител, а полицията оказва съдействие на частните гардове, вместо както е закон, на частния изпълнител. По информация на "Дневник" със заповед на главния секретар по случая е назначена проверка, която все още не е приключила.

Завземане на бизнес и осъзнаване на грешките

"Аз знам, че е упражнен натиск върху баща ми и брат ми. Брат ми беше задържан четири месеца в арест на Г.М. Димитров, той изпадна в много тежко състояние, с бъбречнадвустранна бъбречна недостатъчност, с риск за живота го закараха в правителствена болница Лозенец, беше му отстранен единия бъбрек, вторият бъбрек не работи, той в момента е инвалид и ходи на хемодиализа. Брат ми беше арестуван още един път, на 16 март 2020 година, заедно със счетоводителката на неговата фирма, по други обвинения", разказва още Пролетина за брат си. На въпроси на организацията към Златанов, дали е бил принуден да продаде дяловете си, той не дава отговор.

След може би, си разбрахме всичките, аз лично разбрах си грешките, всичко беше много голям удар върху нас, намерих начин и се изяснихме с баща ми Илия, в момента сме в много добри отношения, решихме че няма да се занимаваме с миналото, просто всичко ще е нормално както преди, ние винаги сме имали много силна връзка", казва още Пролетина.

Още един свидетел

В последния епизод на разследващата поредица се появява още един свидетел - Камелия Чорбаджийска, която е главен счетоводител на асансьорните заводи. Тя разкрива как Спасов и адвокат Десислава Коцева (името й е познато като посредник на срещите между бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, тя е и адвокатът пред който Златанов подписва запис на заповед за близо три млн. лева на съпругата на Петьо Еврото - Любена Петрова - бел. ред,) в края на май обясняват, че новият собственик е Кристиян Христов.

"И тя започна надълго и нашироко да ни убеждава, нали, как фирмата ще продължи да работи, как всичко ще бъде наред, за да не се притеснявам аз, ще ми прекратят договора и след това ще ме назначат. Аз попитах кой ще ми прекрати договора, тъй като Илия Златанов е управител, и тя ми каза, ами новият управител, Кристиян".
Адвокат Коцева отказва коментар. Кристиян Христов не отговаря на мобилните си телефони.

Въпросите без отговор

Последният епизод завършва с няколко обобщения и оставащите въпроси без отговор. Основният - дали, как и срещу какво се купуват услуги в прокуратурата.

След може би, си разбрахме всичките, аз лично разбрах си грешките, всичко беше много голям удар върху нас, намерих начин и се изяснихме с баща ми Илия, в момента сме в много добри отношения, решихме че няма да се занимаваме с миналото, просто всичко ще е нормално както преди, ние винаги сме имали много силна връзка", казва още Пролетина.

"Това е и въпросът, на който прокуратурата отказва да ни даде отговор - Как така след една среща в "Осемте джуджета" с Петьо Еврото, всичко потръгва, както казва един основен свидетел като с "летящо килимче"? Защо всичко това става след подписването на документ със задължение за близо 3 милиона лева в полза на съпругата на Петьо Евротото?", пита глас зад кадър.

Останалите въпроси, по които прокуратурата все още мълчи са свързани с връщанията от специализирана прокуратура в нарушение на закона и при много съмнителни обстоятелства на иззетите големи количества злато и евро в брой.

В епизода се припомня че от организацията са отправили въпроси към МВР за полицейската охрана пред ресторанта на "Осемте джуджета" през последните две години, както и дали братът на бившия вътрешен министър Младен Маринов наистина е шофьор на Петьо Еврото, както твърди Илия Златанов, но отговор няма.

След излъчването на първия епизод на "Осемте джуджета", прокуратурата започна проверка. По нея показания даде и авторът на разследването Николай Стайков. Малко преди излъчването му, той получи заплахи, заради което му беше назначена и охрана.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.