Kметът на община Поморие Иван Алексиев се срещна с 19-годишния помориец Станислав Иванов, който спаси човешки живот.

„В първия момент не мислиш за себе си. Няма паника. Притеснението дойде след това, когато още не беше ясно дали жената ще дойде в съзнание.“, сподели студентът от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Станислав Иванов, който се хвърли в морето и спаси от удавяне 56-годишна жена. Той е от Поморие и е първокурсник в специалността „Национална сигурност“ на Морското училище във Варна. Лейтенант Станислав Иванов е завършил Академията към Съюза на българските командоси и курсовете за водно спасяване. През летния сезон е работил като спасител на плажа в Поморие. Затова нито за секунда не се колебае, когато се налага да се хвърли в морето, за да спаси човешки живот.

„Ще я бъде България, докато има такива българи! Респект към делото ти, смело, поморийско момче и за добрия пример за мъжество и човечност, който ни даде!“, каза кметът Иван Алексиев, който лично поздрави смелия мъж и му връчи награда – почетен знак на Община Поморие и сборник с разкази „Анхиалски истории“, с уверението, че неговата история е достойна да бъде включена в следващото издание на книгата.

В нощта на 7 срещу 8 октомври, Станислав Иванов, заедно с приятеля си Димитър Кандилов се разхождали по крайбрежната алея във Варна и видели как жена оставила чантата си и облечена скочила в бурното море. Станислав веднага се хвърлил след нея, а Димитър се втурнал по алеята да търси помощ. Двама минувачи се притекли и заедно с младежите успели да извадят удавницата на брега. Подали сигнал на тел. 112 и на мястото пристигнал екип на Спешна помощ, според който бързите и адекватни действия на студентите са спасили живота на жената.

„Спасявайки живот, рискувайки собствения си, доказахте, че има хора, в чиито вени тече огън, благородство, грижа за другите. Да надскочиш вродения инстинкт за самосъхранение, за да спасиш човек изисква кураж, какъвто малцина притежават. Имено реакциите ни в критични ситуации показват какви хора сме. И нито материалното благополучие, нито образованието, възрастта или житейският опит не могат да ни направят толкова големи хора, колкото протегната за помощ ръка към човек в нужда. Вие имате голямо и добро сърце. И докато то е вашият житейски компас – винаги ще сте на правилния път.“, пише кметът Алексиев в поздравителния адрес до Станислав Иванов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.