"В крайна сметка никой няма полза от захаросаната картинка на българския бизнес. Вчера беше анонсирана 3-месечната кредитна ваканция за бизнеса, но това е поведение на търговските банки, с асоциация на Българската народна банка, със съгласието на Европа. В тази мярка държавата не изважда пари от бюджета. Безкрайно бавно пристигат тези ликвидни средства в компаниите."

Това коментира Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара, в ефира на "ЕвроДикоф".

"Той накара бизнеса да влезе в схемата ОПИК в икономика без криза, а не да направи антикризна мярка. За първи път се прилагат такива мерки, те се променяха от хода си. Сега действащата 60/40 е по-добра от началната. И по най-ранните ни изследвания около 8% са тези, които се доверяват на мярката 60/40. Тя е неуниверсална и в повечето случаи не работи", допълни той.

"Това, което трябва да се направи, се направи навсякъде по Европа и света. Едно от нещата, които характеризира процеса там, е неговата скорост, прозрачност, трансперантност, виждаш обороти, събираш, изваждаш, превеждаш пари. Там съхраняват икономиката. Между другото, големият проблем за българското стопанство не е сега, той ще бъде тогава, когато коронавирусът си отиде, защото спасяването на другите икономики ги прави по-конкурентоспособни в деня, когато това приключи. Изтощаването на българската икономика, оставяйки я да се възпроизвежда, да си топи сланинките, да прави някакви половинчати неща, ще доведе с резултата - руиниране на неконкурентоспобност на цялата българска икономика", коментира председателят на БСК.

"Започна се да се помага на бизнеса, без да е направен анализ. Да, за ресторантьорите помощта е важна, защото този бизнес го няма. Но, за да илюстрирам колко е недоизмислена помощта - в един хотелски комплекс има три ресторанта затворени. Според заповедта те трябва да получат помощ, но хотелът работи и, тъй като работи, те не могат да се възползват от мярката. Имам чувството, че ние еволюционно изгражаме регламентите, по които да се действа в пандемична криза - опит-грешка, но в крайна сметка това го плаща бизнесът", каза още Радев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.