„Грижейки се за децата на „Младост“ да имат зелени площи и детски площадки, Господ ме възнагради да мога да имам и свое дете.
Свободата няма цена - безценна е! По-важно от здраве и свобода няма.“

Нейният случай все някога ще влезе в историята и в учебниците. А снимката и в гръб, с пранги на краката, ще стане илюстрация на времето, в което сме се върнали много назад в общественото си развитие. Бившата кметица на район „Младост“ днес получи правото да излиза навън, когато си поиска. От домашен арест, ВКС измени мярката й на парична гаранция от 10 хил.лева, които веднага бяха платени от адв. Албена Белянова. Малка, но победа. До цялата спечелена битка остава още време.
Иванчева бе навън, сред шума и хората, който е нямала през тези тегави три години, три месеца и четири дни. Така и записахме интервюто, сред шумни възгласи и радостни викове - визитката на свободата.
А може би някой ден ще се появат нови „Записки от подземието“ /по Достоевски/, стига бившата кметица да запази спомените и хъса си за справедливост.
Десислава Иванчева говори пред сайта на истината и свободата - Либерта /Liberta.bg/...

-    Добър ден бе днес за теб, Деси, получи шанс да излизаш свободно навън, без да търсиш разрешения и да пишеш молби. Какво е усещането след тези три години?

-    Усещането е невероятно. Да вдъхнеш свободата, да излизаш, да се виждаш с всеки, да си вършиш работата и да не зависиш от никой - просто е неизмеримо. През тези няколко месеца на карантина хората седяха затворени, дори някои получиха паника. А ние издържахме. Все пак, три години и няколко месеца е цялото ни задържане, така че аз съм супер щастлива в момента и не бързам да се прибирам, както правех, когато излизах от съдебно заседание и времето ми беше ограничено. А сега съм спокойна, виждам се с приятели, комуникирам. Слънце, парк, зеленина, прекрасно се чувствам.

-    Ще ставаш майка, което е огромна радост и една твоя сбъдната мечта. Поздравления! През времето на процедурите, които е трябвало да правиш, как ставаше с разрешенията да ходиш в клиниката?

-    Единствено и само с разрешение на съда можеш да правиш това извън дома. Специализираният наказателен Апелативният наказателен съд не ми разрешаваха да посещавам болница "Шерев", защото определението беше, че не е спешно и не е неотложно. Последните месеци вече споменах, че ми се налагаше да ми правят манипулации заради здравето и трябваше да посещавам лекари. Та така, общо взето с разрешителните.

-    Докато течеше това време, ти връщаше ли се насън, или наяве в оня ад от следствения арест?

-    Честно казано, аз гледам положително и се стремя да забравя лошите неща. Вярно е, че когато ги споделям с някой приятел, или близък, все още са ми болка и рана на душата. Разплаквам се в някои моменти, когато се сещам как не ни даваха да имаме вода в килията и да си носим кафе. Наложи се да се мием с "втора употреба" - от хвърлена бутилка пред съда в кошче за боклук. Това е много унизително и все още се разстройвам, когато го разказвам, но гледам да не се връщам назад. Животът продължава и човек трябва да има надежда. Поне аз така усещам нещата - лошото да оставя зад гърба. Но не съм ги забравила. Унижението и гаврите бяха доста силни, арогантни, нечовешки и няма как човек да ги забрави.

-    Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков каза преди дни, че има списък, сред който фигурира висш магистрат със сметки в чужбина и името му ще излезе скоро. Допускаш ли, че този висш магистрат може да е човекът, на когото всички искат сега оставката - главният прокурор Иван Гешев?

-    Всичко е възможно. Има такива слухове, чуват се в обществото, че делата на него му се плащат, за да получат едно, или друго развитие. Тези пари не могат да останат в България и следователно трябва да бъдат изнесени. Самият Ваклин /Александър/ също е имал сметки в чужбина.

Може да бъде изображение с един или повече хора, изправени хора и на закрито
Адв. Албена Белянова и Деси Иванчев плащат паричната гаранция

-    Днес за теб Деси има втора добра новина и тя е с името адв. Албена Белянова, която плати 10 000 лева за гаранцията ти. Как се почувства след този проявен жест на доброта и човещина?

-    Когато излязохме от съда, на мига тя ми предложи да го направи.Беше ми много неудобно и първо и отказах, но адв. Албена Белянов настоя да плати, като се мотивира с това, че направили го, в същия момент ще бъда свободна. Приех парите и веднага започваме кампания за събиране на тази десетхилядна гаранция, за да възстановя сумата й, тъй като това са средства, с които тя живее и прави невероятен жест към моята свобода и личност. Никога няма да забравя как ми услижи с тези10 000 лева, без грам колебание, за моята свобода!

(Либерта разговаря с адв. Албена Белянова. Пред медията ни тя съобщи, че на първо място за нея стоят справедливостта и свободата на един набеден и невинен човек. Сумата е била налична по нейната сметка от продажба на недвижим имот, с парите от която сделката издържа себе си и семейството си)

-    Не зная дали ти стигна време да погледнеш социалните мрежи, но след вашата снимка с Албена Белянова,Може да бъде изображение с 1 човек и изправен под нея заваляха коментари от типа на: „Давайте сметката!“, „Обявете номера“!, „С вас сме!“, „Ще ви подкрепим!“. Какво ти говори тази солидарност?

-    Много мило ми става и точно това ме кара да продължа да се боря и да отстоявам на трудностите. В България има прекрасни хора, които са честни, въпреки това беззаконие, мракобесие и мизерия, в които са принудени да съществуват. Тези хора отделят от залъка си, за да ми помогнат. Точно те ме карат да продължа да се боря и да не се предавам. Не са ме пречупили, няма и как да ме пречупят. Благодаря на всички! Просто думите ми не стигат да го изразя! Защото три години и три месеца не е никак малко да си заключен в един малък апартамент от 46 кв. и при положение, че съм бременна, лекарите препоръчват движение всеки ден. Нека да допълня само, че от 2015 г. съм пациент на клиника "Щерев" и осем години чакам тази блага вест, че съм бременна. Искам хората да го знаят, защото има много зли езици, които мислят, че по никое време съм решила да забременявам. Няма никакви облекчения, бременните жени ги третират както и всички останали. С Били (Биляна Петрова) коментирахме, че грижейки се за децата на "Младост" да имат зелени площи и детски площадки, Господ ме възнагради да мога да имам и свое дете. Колкото и да е странно, Бог ме обича и закриля, въпреки че ми даде това изпитание, но той дава толкова, колкото можеш да понесеш.

-    Момиче ли ще бъде, или момче?

-    Момче ще бъде. Вече имам три потвърждения от три видеозона. На 28 ноември ще се роди.

-    Ако те питат каква е цената на свободата, имаш ли отговор?

-    ...Няма цена. Безценна е! По-важно от свобода и здраве просто няма.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.