Вила “Ани” в царевското село Велика е финансирана със 186 830 лв. по Програмата за развитие на селските райони. Бенефициент е фирмата НЕДА АВРАМОВА – НЕДА.Едноличният собственик на фирмата е Неда Красимирова Аврамова, сестра на прокурора от Благоевград Анна Красимирова Аврамова-Градева Земята, върху която е построена вилата е на съпруга на Аврамова – Галин Градев, който е старши-експерт в МТСП. Вилата не работи по предназначение като къща за гости, а се ползва единствено лятото от семейство Градеви и техни приятели, разкрива в свое разследване сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

– Здравейте, обаждам се за резервация на вилата “Ани” за Великден, дали е възможно? – Не, няма възможност. – А за по-късно, месец май? – Също не може, няма никой там. Лятото само. – Лятото кога? От юни? – Да, от юни. – А с кого разговарям? – Галин Градев се казвам.

Този разговор проведе днес кореспондент на Биволъ, който се обади на контактния телефон +359 88 766 8771 във Facebook страницата Морски вили “Ани” с. Велика. Страницата не е обновявана от 2016 г. Но дори вилата да работи с туристи само лятото, което не е сигурно, налице е очевидно нарушение на правилата на Програмата за развитие на селските райони.

Идеята на европейското финансиране за къщи за гости е да се подпомогнат райони с изостанала инфраструктура и недостатъчна леглова база, за да се създаде заетост, устойчив поминък и да се развие туристическия бизнес. Село Велика, което е популярна ваканционна дестинация на морето, няма проблем с обезлюдяването и поминъка, даже напротив. Въпреки това ДФЗ е одобрил субсидии за цели 12 проекта за къщи за гости именно там.

През 2013 г. Галин Градев, съпруг на прокурор Анна Аврамова, учредява право на строеж на фирма на балдъзата си.

Галин Градев придобива терена в с. Велика през 2009 г. Върху него има изградена стара къща 38 кв. м., а имотът е с площ 560 кв. м. Цената е само 4522 лв. Новата къща платена с европари изниква след като той учредява право на строеж на балдъзата си Неда Аврамова през 2013 г. за “триетажна масивна жил.сграда със застр.площ 95.81 кв.м. и РЗП 319.87 кв.м”. Балдъзата кандидатства, печели и сега вместо къщурката от 38 кв.м. на терена има триетажна къща.

 От създаването си до момента време фирмата на Неда Аврамова е отчела 9 000 лв. приходи, което означава, че целите на програмата за финансиране не са изпълнени. Във вилата няма персонал, а фирмата има само един здравно и пенсионно осигурен служител.

Биволъ изпрати въпроси до пресцентъра на Прокуратурата, до МТСП и до ДФЗ. Поинтересувахме се дали тази конфигурация за усвояване на еврофондове от овластени лица не ги поставя в ситуация на конфликт на интереси и злоупотреба с власт. До редакционното приключване на публикацията отговор не се получи.

Още през 2017 г. Биволъ картографира къщите за гости, за които има съмнения, че не се използват по предназначение, а са частни вили, оформени на роднини на властимащи лица. Опирайки се на данните за заетите лица установихме, че около 300 къщи от общо 750 финансирани са за частно ползване. Разследването “Човекът взе парите – построи си къща”, влезе и в “Черната книга на правителствените разхищения”, но нито ОЛАФ, нито Прокуратурата предприеха системна проверка на всички обекти по тази програма.

Една от най-известните “къщи за тъщи” е тази на бившия началник на ДФЗ Янаки Червеняков, който беше уволнен след като Биволъ разкри разточителния му начин на живот. По същото време ДАНС влезе в ДФЗ, но до момента няма никакви данни за образувани наказателни производства за злоупотреби във Фонда. Бившият му шеф Румен Порожанов дори се издигна и стана министър на земеделието.

Миналата седмица разследване на Биволъ разкри, че една от тези къщи за гости се ползва от зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Той подаде оставка, а прокуратурата започна досъдебно производство за злоупотреба с еврофондове.

Засечката на овластени лица с такива къщи е възможна благодарение на информационния масив на Биволъ, в който има данни за декларациите на властта, евросубсидиите, Търговския регистър и обществените поръчки. Последното попълнение там е информацията за декларациите на магистратите за 2017 и 2018, която сега се поддържа от Инспектората на ВСС и е непълна – липсват над 500 декларации. Работата на нашия разследващ екип по разкриването на “къщи за тъщи и балдъзи” продължава.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.