„Онзи, който обича историята, земята и народа си, ще продължи да пее: “Върви народе, възродени“! .
Хвърлена е кал върху историятани  от хора, които не я познават и загърбват интересите на народа, за да служат на чужди интереси.
Езикът на омразата се е развихрил по целия свят и заради войната се е развилнял до крайност. Той солидаризира Западния свят и онези, които получават финансови помощи от САЩ.
С очите си съм виждала как в Украйна подготвят 12-13 годишни деца за неофашисти. Скоро светът ще се убеди, че войната беше решение, без което не можеше.
Оценката ми за управлението на правителството се съдържа най-лаконично в прякорите и вицовете, които се разпространяват, независимо от цензурата.
Трябва да престанем да слугуваме на тоз и на оня, а да се грижим за собствения си народ и да слугуваме на собственото си сърце и история
Както много други българи, така и аз лековерно исках новото правителство да взема държавнически, управленски решения, които да помогнат на българите. За жалост, разочарованието ми, както и това на голяма част от българите, е огромно. Исках повече от този човек - млад и симпатичен, завършил Харвард. Исках да знае българската история, да защитава българския интерес"...

С председателя на Българската асоциация по реторика и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ - проф. Донка Александрова, говорим за българския език, българските управляващи и българските копнежи за по-справедлива държава и по-достоен живот.

Проф. Донка Александрова пред LIBERTA.BG

-    Професор Александрова, преди време в интервю за LIBERTA.BG казахте, че днешният тоталитаризъм е по-жесток от оня, в миналото. Навръх Деня на българската писменост, просвета и култура, да не се окажете провиденец?

-    Не е особено ласкаво да ти кажат, че си провиденец на нещо лошо. 24 май за българите и славяните е един от най-светлите празници, защото сме дали писменост, култура, развитие. Но, както виждате, по целия свят има безпределна цензура, а за съжаление и у нас. По този начин 24 май е загрозен, хвърлена е кал по лицето на Светите братя Кирил и Методий. Много съжалявам!

-    А иначе прокламираме, че днес  частица от мощите им са тук, в България, и леем славослов?!

-    Уви, уви! Нямаме страх ни от Бога, ни от нищо!

-    Въпросът ми изниква от само себе си - може ли да се промени усещането за този ден, според политическата конюнктура на времето?

-    На българина, на отделния човек, на онзи, който обича историята, земята си, народа си, усещането ще остане също толкова свято и празнично и ние ще продължим да пеем: „Върви, народе възродени“,  защото българите сме действително много буден народ, но принуден да бяга, да изоставя тази прекрасна държава, тази земя, надарена от Бога със  всичко - планини, море, плодородие и най-вече с много талантливи хора. Хвърлена е кал върху историята от хора, които не я познават и загърбват интересите на народа, за да служат на чужди интереси.

-    Ще имаме ли сили да превърнем този ден в национален празник, имайки предвид призивите на някои, с аргумента им, че той обединява българите повече от всички останали дни? И трябва ли да се случи?

Първо - не трябва, защото 24 май е не само национален празник за българите, не само най-светлия празник за нас, а е и празник за всички славяни, защото славянското четмо и писмо от България отива в Русия, отива в Украйна... Първият водач на украинската църква е Киприян, чичото на Григорий Цамблак - един от най-големите старобългарски писатели. Така че, празникът си има своето място в сърцата на българите, на славяните. А 3 март, когото ние получаваме недаром, защото хиляди българи са участвали и са измрели по бойните полета в онзи апогей, който отново ни дава свободата, прави ни нация и равностойни на всички в света, си е на мястото като наицонален празник. Няма малки и големи народи. Всички са дали своя лепта към световното развитие. Няма да споменавам имената на български духовни и културни дейци, които са поднесли българския принос към световната култура. 24 май си има своето място, а 3 март е действителния национален празник и няма за какво да го сменяме. А не накъдето повее вятър и ние да тръгнем натам. Що за уважаваща себе си нация ще бъдем, когато ще сменяме непрекъснато идолите си, непрекъснато братята, които тачим, както вече сме го направили?!

-    Днес осторожно ни „пазят“ от езика на омразата, блокирайки профили в социалните мрежи, като в същото време пак там течаха призиви за убийството на руския президент Путин. Войната оправдание ли е и това ли е правото на свободно изразяване, за което толкова дълго се борихме?

-    Езикът на омразата до такава степен се е развихрил по целия свят и вследствие на войната той беше разбуден до крайност. Той солидаризира част от Западния свят и онези, които получават  финансови помощи от САЩ - тези, които нямат собствено достойнство и чакат да им се пусне нещичко, за което да се уловят. Сега четем колко много планове има Русия да бъде унищожена. Така че, не, да прощават, езика на омразата не се създава от Русия, не се създава от Путин, въпреки, че сега искат да  го изкарат по-черен и по-лош от Хитлер. Убедена съм и съм  виждала в Украйна с очите си как подготвят млади хора -12,13-годишни деца за неофашисти. Това е истината! Обаче, целият Западен свят сега лъже и хвърля вина по Путин. Вярно е, войната е жестоко нещо, аз съм жена, аз съм майка и не мога да гледам сълзи в майчините очи и убитите хора, но има моменти в историята на човечеството, когато войната е единственото решение. И съм убедена, а скоро и светът ще се убеди, че това беше решение ,без което не можеше.

-    Министърът на електронното управление Божидар Божанов обяви, че се създава аналитично звено, което да  упражнява мониторинг върху медии и социални мрежи, да следи за дезинформация. Това, в пакет с решението на СЕМ за мониторинг на медии, не маскира ли чиста цензура?

-    Във въпроса Ви се съдържа отговора. И СЕМ, и цялото управление на държавата сега, с малки изключения, се ръководят от това, да се унищожи позицията на Путин, да се квалифицира като зъл демон, който иска да унищожи една невинна нация. Всичко това е плод на политическа манипулация. Аз 55-56 години се занимавам с реторика, в основата на която е политическата манипулация във всичките и видове - съдебна, политическа и т.н. Каквито и звена да създадем, те ще бъдат само в услуга на Запада и натовци, в услуга на Байдън. Само преди два дни една американска професорка, страхотен човек, ме пита: “Донка, обясни ми, как може Зеленски да бъде профашистки настроен, нали е еврейски човек?“. Казах и – да, има евреи и евреи и когато звънът на парите е по-силен от звъна на собствената ти съвест и удари на сърцето, което е станало желязно, каменно, ти не можеш да не вървиш против народа си.
По време на война има толкова много лъжа! Прав е Бисмарк, че най-много се лъже по време на война и след лов. Ето, например, сега на мен ми изчезнаха въпросите, които ми изпратихте. За пет минути ми изчезнаха и ми дават: “не могат да бъдат доставени“. Ама те бяха доставени, аз ги прочетох и миг след това просто ги няма, изпариха се! Това е информационна война! Чиста лъжа е! Трябва да престанем да слугуваме на тоз и на оня, а да се грижим за собствения си народ и да слугуваме на собственото си сърце и история.

-    Каква оценка биха дали студентите Ви за уменията на премиера, а също и Вие?

-    Оценката се съдържа най-лаконично в прякорите и вицовете, които се разпространяват, независимо от цензурата. Както много други българи, така и аз лековерно исках новото правителство да взема държавнически, управленски решения, които да помогнат на българите. За жалост, разочарованието ми, както и това на голяма част от българите, е огромно. Исках повече от този човек - млад и симпатичен, завършил Харвард. Исках да знае българската история, да защитава българския интерес, исках като ходи по чужбена, освен да говори един харвардски английски, да говори и чист български език. Повече от половин век се занимавам с езика, който да въздейства върху душите и сърцата на хората, но не да бъде фалшив и обещаващ велики благини, а език, който да говори от сърце. Език, който да казва истината и да защитава българщината. Недомислени, недомаслени решения. 

-    Тъжно е да завършим в минорен тон, но влизането в някои ВУЗ-ове без приемни изпити, абсурдните учебни програми, товарът от ненужни знания и търпимостта към неграмотността  и пошлостта не са ли злонамереност, идваща отвън и приемана от "наши сили“?

-    Ще го кажа така, както го мисля. Разбира се, че има спад в образованието - 48% неграмотност. Те завършват училище, но остават функционално неграмотни. Завършват висше образование, но пак остават неграмотни. Когато няма достатъчно правилни закони, когато един имнистър на образованието направи така, че за един месец да стане професор и вкара закони, позволяващи на много неподготвени, незаслужаващи съответната академична титла, естествено е да спадне качеството на образованието и желанието на умните хора да са тук. Нека не хиберболизираме негативната оценка. Имаме университетски преподаватели, които са на изключително високо равнище, имаме и такива, които се промъкват между капките, особно с новите закони.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.