БОЕЦ сезира европейските институции за строежа на “Турски поток” в България, съобщава гражданското движение.

“Сезираме Брюксел за установеното руско участие при изграждането на газопровода, като представяме и конкретни доказателства както за руски контрол над проекта, така и за участие на български фирми, закупили техника за милиони лева с европейско финансиране и установените  нарушения по сключените договори”, уточняват от БОЕЦ.

От репортажи на гражданското движение и разследванията на “Биволъ” и BIRD става ясно, че от месеци строежът на „Турски поток“ се извършва от руската фирма IDC, която е свързана с Кремъл и беларуската държавна компания “Белтрубопроводстрай”.

БОЕЦ търси отговори на въпросите:
- На какво основание IDC изпълнява дейности по строежа на “Турски поток” в България, след като за изпълнител е избрана саудитската форма “Аркад” и в нейния договор с българската компания възложител “Булгартрансгаз” няма посочени подизпълнители?
- Има ли IDC разрешителни и сертификати за дейност и работа на територията на ЕС?
- Как и по какъв начин са влезли на територията на България руските и беларуски работници? Имат ли визи, разрешителни за работа, трудови договори, застраховки и квалификация?
- Защо руска фирма с руски работници и техника строи “Турски поток”, след като българският премиер Бойко Борисов твърди, че Русия няма нищо общо с този проект?

БОЕЦ твърди още, че беларуската компания “Белтрубопроводстрой” е отстранена от участие в подобен проект в Литва и изгонена през 2019 г. от правителството на страната с мотивите, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с “Газпром” и руските разузнавателни служби. В същото време тази фирма строи “Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно.

ЕК, ОЛАФ и Лаура Кьовеши са сезирани за разслeдванията на Биволъ и BIRD за установените на място чисто нови камиони и техника, закупени от български фирми по ОП “Иновации и конкурентоспособност”.

Публикуваме писмото на БОЕЦ, а след него и видеа от репортажите им на място:

„...От всичко представено става ясно, че така нареченият от българският премиер „Балкански поток” е всъщност продължение на „Турски поток” и копие на „Южен поток”. Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с „Газпром“ и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС.

Напълно невярно се оказва твърдението на българският премиер Бойко Борисов, че този проект ще осигури деверсификаци на енергийните доставки. Всъщност той затвърждава монопола на „Газпром“ в пряко нарушение на европейските директиви и Третият енергиен пакет. Путин използва проекта „Турски поток” на територията на България, като Троянски кон, за да затвърди енергийната зависимост на страните от региона. В същото време Европейският съюз чрез своите фондове пряко и индиректно финансира този проект, като в него участват български  фирми и техника закупена с европейски средства. Европа сама плаща, за реализацията на енергийните и хибридни атаки на Русия на своя територия.

БОЕЦ сезираме Европейската комисия, OLAF и Европейската прокуратура прилагайки тези доказателства за злоупотреба с европейски средства и действия на българските институции и премиер, имащи за цел прикриване на реалните цели и същност на проекта „Турски поток”, който представлява огромна опасност и заплаха за националната сигурност на България и интересите на Европейският съюз.  Доказваме руското участие и контрол върху строителството на проекта, както и руският контрол над саудиткста фирма „Аркад“, определена за официален изпълнител на проекта. .

Във връзка с пълномощията на новосъздадената Европейска прокуратура, в чиито ресор е именно разследване на сигнали за злоупотреби с европейски средства, ГД „БОЕЦ“ сезираме и г-жа Лаура Кьовеши за казуса, както и европейската служба за борба с измамите OLAF.

Заявяваме своята готовност да представим и допълнителна информация и потвърждаваме желанието ни за срещи с Европейската комисия и г-жа Кьовеши.

25.10.2020г.               Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ“

Може да си припомните фактите от следните видеа:

https://www.facebook.com/watch/?v=371400127569396

https://www.facebook.com/watch/?v=2672524869666675

https://www.facebook.com/watch/?v=1068129850294106

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.