Паради проваления диалог с правителството автобусните превозвачи отново излизат на протест. На 18 май те се заканват да спрат целия автобусен транспорт в страната, блокирайки абсолютно всички транспортни връзки. Министърът на транспорта обаче предупреди, че министерството няма да позволи прекъсване на превоза на хора.

"Това не може да продължава – администрацията да се подиграва с нас", обяви в ефира на bTV председателят Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. 

Припомняме, че Конфедерацията на автобусните превозвачи и други браншови организации на превозвачите напуснаха в четвъртък срещата с премиера Кирил Петков и министри, обидени от думи на министър-председателя. Те си тръгнаха от разговорите 40 минути след началото им, след като по техни думи, им е била посочена вратата.По-късно изтече и запис от срещата, от който стана ясно какви реплики са си разменили двете страни.

По думите на Магдалена Милтенова, премиерът Кирил Петков е искал да води монолог, измествал е темата на разговор и ги е занимавал с тортите на съпругата му Линда.

Транспортните фирми настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и обхватът на тол системата да не се разширява.

"Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада автобусния бранш. Не е министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт", допълни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

"Протестират превозвачите, които години наред са били облагодетелствани", заяви в интервю за bTV министърът на транспорта Николай Събев. Малко по-рано той публикува пост във Фейсбук, в който се посочва, че по-големият контрол е довел до протестите на бранша. 

"В предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава субсидии и на автобусните превозвачи. Вече има повече контрол, и това доведе до протести. Контролът не е самоцел. Той трябва да спести пари на всички нас, и да подреди правилно отношенията в икономиката. Филмът с няколко послушни транспортни фирми на "държавна хранилка" приключи", написа министърът във Фейсбук. 

"Протестиращите фирми от бранша са против Национална транспортна схема. След като няма никакъв синхрон между разписанията на общински, областни и републикански транспорт, след като няма никаква форма на контрол от страна на държавата, то е очевидно, че държавата ще започне действия по подреждане на разписанията, така че да няма дублиране на разписания и на субсидии", предупреди в ефира на телевизията Събев. 

По повод обявения за 18 май протест Събев заяви, че министерството на транспорта няма да позволи прекъсване на превоза на хора. Министърът на транспорта увери, че защитава обществения интерес и работи за това всеки да има равен достъп до пазара, както и равни условия за работа. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.