"Твърдо считам, че моят екип е много сериозен и качествен. В последните 2 го и половина работата ни го доказва. Това, че вътре може да има „гнили ябълки“, може да го има и във всяко семейство. Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на Ларгото" - това каза министърът на културата Боил Банов в "Здравей, България".

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Поводът е решението на Върховния касационен съд, според което Министерството на културата не може да поиска неустойка от изпълнителите на ремонта на столичното Ларго.

Оказа се, че държавата не само няма да получи обезщетение за ремонтните дейности, но дължи и 73 000 лв. разноски по делото.

„3 години са водени дела със фирмата за извършване на ремонтните дейности. За съжаление делата са изгубени на двете инстанции. Отиването на ВКС на последна инстанция не води до анализ на това какво се случва, а там се претендира, ако нещо от процедурата не е спазено“, посочи той. По думите му в такъв смисъл то е формално.

„Да, ние губим делата и на двете инстанции, но държавният интерес е защитен. Тази трета инстанция нямаше да промени нищо. За нас не е административна грешка неотиването на нея и. Проведе се сериозен дисциплинарен съвет в Министерството на културата, снеха се показания, направи се пълен анализ на деловодната система. Дисциплинарният съвет счита, че са злонамерени действията по необжалването и пропускането на срока за жаленето по ВКС. Ето защо сме събрали и предали всички материали на прокуратурата. Това не може да е повод за оставка, а за разследване. Този перманентен и инсинуиран натиск не може да бъде повод за оставка“, каза още Банов.

 

„Твърдо считам, че моят екип е много сериозен и качествен. В последните 2 го и половина работата ни го доказва. Това, че вътре може да има „гнили ябълки“, може да го има и във всяко семейство. Моята работа е да ги открия и да ги изведа от структурата на Министерството, за да не вредят на българската култура. Моята работа е да знам всичко. Всичко сме събрали и предали в прокуратурата. Мисля, че ще бъде интересно тяхното разследване“, добави той.

„Атаката срещу мен е една и съща. Хубавото е, че свикнах и не си хабя нервите. Непримиримостта ми остава същата и по-висока“, посочи Банов.

„От бюджета на Министерството ще бъдат тези пари за разноски по изгубеното дело.
Завеждат се делата, по тях има такси. Губим ги тези дела. Ако не беше този злонамерен акт, за да бъда потопен аз и да бъде унизено Министерството на културата, можехме и още загубим още такси, за да продължи делото на трета инстанция.
Държавата е длъжна да защитава своя интерес, когато смята, че има нещо неправомерно“, каза още той. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.